Annonce
Danmark

Nevien skal ikke rejse til Damaskus alligevel: Cirka halvdelen af de hjemsendte syrere får deres sager omgjort

Tilbage i oktober fik Nevien Alrahal besked fra Udlændingestyrelsen om, at hendes midlertidige opholdstilladelse ikke kunne forlænges. I starten af april besøgte Avisen Danmark hende i Viby Sjælland: - Jeg bliver slået ihjel, hvis jeg rejser hjem. Og jeg har gjort alt for at blive en del af Danmark, sagde hun dengang. Det samme sagde hun til Flygtningenævnet. Og de lyttede. Foto: Emil Jørgensen.
Udlændingestyrelsen sendte Nevien Asrahals liv i Danmark til tælling. Men på grund af hendes politiske aktivisme har Flygtningenævnet nu vurderet, at Syrien alligevel er for farligt for den 33-årige flygtning. Hun - og mange andre afviste syrere - får deres sager omgjort.

Syrien: Da Avisen Danmark besøgte Nevien Asrahal for tre uger siden, ville hun ikke købe sin studenterhue. Hun bliver færdig med sin HF-uddannelse til sommer, men et brev fra Udlændingestyrelsen i oktober havde knust hendes danske drømme: Den midlertidige opholdstilladelse ophører. Damaskus er sikker til hjemrejse, lød beskeden.

- Jeg bliver slået ihjel, hvis jeg rejser hjem. Og jeg har gjort alt for at blive en del af Danmark, sagde en harmdirrende Nevien dengang til avisen.

Det samme sagde hun til Flygtningenævnet. Og de lyttede.

Annonce

Fredag i sidste uge græd vennerne af glæde på Adelgade i Indre By i København, da Nevien kom ud fra Flygtningenævnet med en ny opholdstilladelse.

- Jeg er i chok. Jeg er lykkelig. Og jeg havde altså en klar sag, siger Nevien, der nu har planer om at iføre sig den blå hue til sommer.

Hun er langtfra den eneste hjemsendte syrer, der har fået sit liv vendt på hovedet af Udlændingestyrelsen - før Flygtningenævnet har plantet vedkommendes fødder på dansk jord igen: Tæt på halvdelen af de flygtningene, der under stor mediebevågenhed har fået besked om at rejse hjem til Damaskus-området, får deres sager omgjort, når de klager.

Tærsklen er lav for, hvornår en syrisk statsborger opfylder betingelserne for at blive meddelt opholdstilladelse i forhold til afviste afghanere, irakere og andre flygtninge. Det skyldes situationen i Syrien, forklarer advokaten Hannah Krog. Hun repræsenterede Nevien Asrahal og har mange andre syriske sager i skuffen.

- Den normale omgørelsesprocent i Flygtningenævnet ligger typisk på mellem 15 og 17 procent. Men den er op mod 50 procent i sager vedrørende syriske statsborgere. Det vil sige, at syrerne har reelle muligheder for at få omgjort Udlændingestyrelsens afslag og dermed få lov at blive i Danmark.

Det samme siger professor i flygtningeret på Københavns Universitet Thomas Gammeltoft-Hansen.

- Det er et bemærkelsesværdigt højt antal sager, der bliver omgjort, siger han.

Hvorfor, det forholder sig sådan, forsøger vi at opklare i denne artikel.


Den normale omgørelsesprocent i Flygtningenævnet ligger typisk på mellem 15-17 procent. Men den er op mod 50 procent i sager vedrørende syriske statsborgere. Det vil sige, at syrerne har reelle muligheder for at få omgjort Udlændingestyrelsens afslag og dermed få lov at blive i Danmark.

Hannah Krog, advokat for Nevien Asrahal og flere andre afviste syriske statsborgere.


Regimekritiske aktiviteter

I Neviens konkrete sag handler det om, at hun har været i tydelig opposition til Syriens diktator Bashar al-Assad.

Mens bomberne fløj om ørene på hende og familien i Yarmouk-distriktet i Damaskus, skrev hun kritisk om regimet på Facebook. Som skolelærer luftede hun også sin holdning. Hun boede i et oprørskontrolleret område, men nogle af kollegaerne var alawitter - en særlig shia-muslimsk sekt, som 12-15 procent af den syriske befolkning tilhører. Herunder også landets diktator. Kollegaerne truede Nevien på livet. Og da den syriske efterretningstjeneste begyndte at opsøge hendes far, flygtede familien ud af landet.

I slutningen af 2014 kom Nevien til Sandholmlejren, og i januar 2015 fik hun en midlertidig opholdstilladelse. Hun har skabt et liv i Danmark. Hun lærte dansk på en højskole, gennemførte 10. klasse og er nu igang med en HF-eksamen. Ved siden af studierne arbejder hun i et krydderifirma.

Men sideløbende med det hele fortsatte hun sin politiske aktivisme: Som medlem af Finjan, en dansk/syrisk venskabsforening, har hun holdt dundrende taler mod Assad under demonstrationer i Danmark. Og hun har givet kritiske interviews til syriske eksilmedier.

Alle de forhold lagt sammen gør, at Flygtningenævnet er kommet frem til, at Nevien “risikerer forfølgelse som følge af sine regimekritiske aktiviteter”. Og derfor har hun fået en såkaldt paragraf 7, stk. 1-opholdstilladelse.

- Flygtningenævnets praksis er, at det ikke længere er tilstrækkeligt at henvise til den generelle situation i Damaskus. Det kræver nu, at man er i en individuel risiko for eksempelvis at myndighederne ønsker at afhøre en omkring ens egne eller ens families forhold, siger advokaten Hannah Krog.

Annonce

Afgørelsen baseret på samtaler

I Damaskus-området regner klor, gas og sarin i kemiske angreb ikke længere mod befolkningen, og fysiske kamphandlinger er ophørt. Men systematiske kidnapninger og indespærringer af regimekritikere er fortsat et af Bashar al-Assads magtgreb. Og derfor operer Flygtningenævnet ifølge Hannah Krog også ud fra et forsigtighedsprincip.

- Hvis man ikke kan udelukke, at myndighederne er interesserede i en person, er det helt klare udgangspunkt, at pågældende får en opholdstilladelse, siger hun.

Asylsagsbehandlingen er baseret på flere interview med ansøgerne. Og Flygtningenævnet ser også på, hvad asylansøgeren forklarede, da de indrejste i Danmark for måske 6-7 år siden.

- Der foregår en vurdering af ansøgernes troværdighed. Men man inddrager også de forhold, der er sket i løbet af årene i Danmark, som gør, at deres situation muligvis vurderes mere usikker. Hvis de for eksempel har familie hjemme i Syrien, hvilket mange af dem har, der kan berette, at regimet leder efter dem. Eller de - som Nevien - har været politisk aktive.

Alligevel er der stadivæk nogle - cirka halvdelen - der bliver afvist af både Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet. Det kan typisk være et lidt ældre ægtepar eller en ældre mand, som på grund af sin alder ikke længere risikerer at blive genindkaldt til militærtjeneste i Syrien. Eller yngre syriske kvinder, som aldrig har været politisk aktive eller haft problemer med myndighederne.

- Danmark giver afslag til ansøgere fra flere forskellige nationaliteter, der kommer fra diktatoriske lande. Og der er mange - også syrere - som aldrig har haft et personligt udestående med regimet. De har aldrig stukket næsen frem, men er flygtet fra krigen. Det er denne gruppe, der får afslag, siger Hannah Krog.

Medierne fokuserer, ifølge Hannah Krog, alt for meget på, at de velintegrerede flygtninge skal have lov at blive, uden at sætte sig ind i, om en person er i risiko for forfølgelse i sit hjemland. Dette er uafhængigt af om man er velintegreret eller ej.

- Vi hører heller ikke så meget om, hvor gode chancer de har for at få omstødt deres sager ved Flygtningenævnet.

Annonce

Er det gået for stærkt?

Flygtningenævnet behandler cirka 10 sager om hjemsendte syrere om ugen i øjeblikket og bekræfter, at de omstøder knap 50 procent af Udlændingestyrelsens afgørelser.

Et faktum, som er kommet flygtninge som Nevien Asrahal til gode. Men som også undrer eksperter som professor i flygtningeret på Københavns Universitet Thomas Gammeltoft-Hansen - der tidligere har været en del af Flygtningenævnet.

- Det får mig til at spekulere på, om det gik så stærkt med at behandle de syriske sager omkring år 2015 og 2016, at man endte med at tildele mange ansøgere en lavere status, end de egentlig var berettiget til. Det så vi allerede enkelte eksempler på, da jeg selv sad i Flygtningenævnet.

Oversigt: Flygtningenævnets afgørelser

  • I 2021 har Flygtningenævnet pr. 9. april 2021 behandlet 41 personsager om inddragelse eller nægtelse af forlængelse af opholdstilladelser vedrørende syriske statsborgere fra Damaskus og Rif Damaskus.
  • 18 af personsagerne er blevet omgjort, oplyser nævnet til Avisen Danmark. Det svarer til cirka 44 procent.
  • I øjeblikket behandler Flygtningenævnet 10 nye sager om ugen, og de forventer at offentliggøre en opdateret liste i næste uge.
  • Men billedet er cirka det samme, siger sekretariatschef Stig Torp Henriksen: lidt under halvdelen af sagerne omgøres.
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fabrik må sige nej til ordrer på grund af mangel på faglærte: - To ledige job kan barbere fem procent af omsætningen

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Debat

Redaktørens stol: Nyhedsbrevet Dagens Danmark står tidligere op

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce