Nørremarken: Mina Incikli bor på Korntoften, der ligger en hurtig gåtur fra et af den niårige piges favoritsteder, legepladsen og fristedet "Byg og Leg".
Men legepladsens dage er talte, for Vejle Kommune har planer om at sælge det kommunalt ejede areal til en privat bygherre, der skal opføre boliger på det store grønne område mellem Moldevej og Grundet Bygade.
Derfor skal stalde, pavilloner, legeredskaber og volieren rives ned. Det opdagede Mina Incikli, da hendes far læste om byggeplanerne i avisen.
- Da jeg hørte det, var jeg ved at få maden galt i halsen. Jeg blev utroligt ked af det og kom i tanke om mine gode minder og oplevelser fra "Byg og Leg", fortæller Mina Incikli, der går i 3. klasse på Vejle Privatskole.
Hun har sendt et brev til avisen i håb om, at det kan åbne politikernes øjne for, hvad det er, de fjerner, når nedrivningsselskabet rykker ind på pladsen. Måske allerede i år.
Fortsætter trods ny status
Vi møder hende på det grønne areal, hvor hun står og kigger på fuglene i volieren, der altid har været et af hendes foretrukne steder på det friarealet, der ligger med Finlandsparken og Store Grundet som de store naboer.
Det er kommunen og boligselskabet AAB Vejle, der har udset sig legearealet til nybyggeriet, og det skyldes, at Finlandsparken af staten er blevet pålagt at nedbringe antallet af almene familieboliger fra 100 til 68 procent.
Mina Incikli, fast gæst på 'Byg og Leg'Jeg synes, Byg og Leg er vigtigt for børn som mig, fordi vi oplever og møder naturen her.
Det skal blandt andet ske ved at opføre andre boligtyper i eller helt tæt på Finlandsparken, og selvom boligområdet netop er røget af regeringens ghettoliste, skal kommune og boligselskab fortsat opfylde statens krav.
Det, synes den niårige skoleelev, er uretfærdigt.
Her fik hun sin første ridetur
Hun håber, at fristedet kan bevares, så områdets børn og hendes egen lillesøster på knap et år kan få de samme oplevelser, som Mina Incikli har fået her.
- Jeg synes, "Byg og Leg" er vigtigt for børn som mig, fordi vi oplever og møder naturen her. Jeg kan godt lide at være her og er kommet her rigtig meget. Det var her, jeg tit gyngede med min bedstemor. Her så jeg for første gang en kylling og fik min første ridetur på en hest, husker Mina Incikli.
Ahmet Incikli, far til MinaVi har hallen, og der kommer snart nogle boldbaner, men der skal også være noget for de andre børn heroppe.
Hun har kontaktet Vejle Amts Folkeblad med det ærinde at bede Vejles borgmester om at bevare "Byg og Leg" og gøre stedet endnu bedre.
- Jeg kunne godt ønske mig en stor naturlegeplads, flere rutsjebaner, gynger og trampoliner og måske en mini-zoo, så børn kan få lov til at klappe dyrene, siger den niårige pige.
Det er spild af penge
Hun har sin far, Ahmet Incikli, med på legepladsen.
Han er skoleleder på Vejle Privatskole og er vokset op på Moldevej og var derfor også en fast gæst på "Byg og Leg" i sin barndom.
- Det her er et fælles område for alle, der bor heroppe, for det ligger meget centralt med både Finlandsparken, Moldevej og Ringdams Kobbel helt tæt på. I min verden er det spild af penge at rive det bedste sted ned heroppe. Så kan man lige så godt rydde erhvervsområdet og bygge boliger der i stedet. Man må prioritere, om børnene eller erhverv er vigtigst, siger Ahmet Incikli.
Han er med på, at de lokale politikere og AAB er tvunget til at følge kravene i det ghettotiltag, som kræver antallet af almene familieboliger nedbragt i Finlandsparken.
- Jeg ved godt, at det ikke er borgmesterens idé med ghettoplanen. Men jeg synes, det er spild af borgernes penge at rive noget ned, mange er glade for, med det formål at bygge noget andet i stedet, siger skolelederen og familiefaderen - der som barn tilbragte masser af timer på en gammel udtjent traktor på legepladsen.