Annonce
Trekantområdet

Niårige Minas bøn om hjælp gør indtryk: Men borgmesteren vil ikke frede Byg og Leg

"Byg og Leg" binder i dag Finlandsparken (i midten), Moldeparkens røde blokke (til venstre) og Grundet (bagest til venstre) sammen som et grønt fristed. Men området skal snart bebygges med boliger. Foto: Mette Mørk
Regeringen kræver hurtig handling, når det gælder ghettoplanen for Finlandsparken. Derfor mener borgmesteren ikke, at det er muligt at ændre byggeplanerne på "Byg og Leg" - selv om planerne rammer et fristed for Nørremarkens børn og unge.
Annonce

Nørremarken: Borgmester Jens Ejner Christensen (V) forstår udmærket reaktionen og ærgrelsen hos niårige Mina Incikli.

Skoleeleven fra Store Grundet er ked af, at Vejle Kommune og boligselskabet AAB Vejle vil nedlægge fristedet "Byg og Leg" ved Moldevej til fordel for et privat nybyggeri.

Mina Incikli har lige som mange andre børn i området stor glæde af legepladsen, der er nedrivningstruet på grund af regeringens ghettoplan, som kræver, at Finlandsparken udvides med nybyggeri.

Derfor har hun i Vejle Amts Folkeblad henvendt sig direkte til borgmesteren i håb om, at han vil frede "Byg og Leg".

- Det gør bestemt indtryk. Vi har hele tiden vidst, at det er rigtig træls at fjerne et dejligt sted. Det bliver først synligt den dag, maskinerne kører ind på arealet og  tager hul på udstykningen. Men det skal ses i lyset af en større planlægning, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Annonce

Området mister noget

Han peger på, at nybyggeri er et nødvendigt middel, hvis kommunen og AAB Vejle skal undgå at rive boligblokke ned i Finlandsparken, der skal opfylde bestemte krav fra regeringen. Det gælder blandt andet kravet om at ændre beboersammensætning i den nu tidligere hårde ghetto, hvis andel af almene familieboliger skal sænkes fra 100 til 68 procent.


Jeg begræder, at vi må nedlægge et grønt område. Det er netop det, vi arbejder på at finde plads til i de mange nye udstykninger.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


- Det er klart, at området mister noget, når vi fjerner "Byg og Leg". Men planen er vedtaget og politisk gennemgået meget grundigt. Det var ikke muligt at finde andre steder at bygge, siger borgmesteren.

Annonce

Nødt til at komme igang

Er det slet ikke muligt at finde andre steder til nybyggeri end "Byg og Leg"?

- Vi kunne godt fortætte området yderligere ved at bygge imellem blokkene. Men så får vi mere af det, vi har i forvejen, og vi kan godt lide, at området er åbent og tilgængeligt, siger Jens Ejner Christensen.

Mina Inciklis far, skoleleder Ahmet Incikli, mener, at politikerne med deres valg vægter erhvervslivet højere end områdets børn, når de vil bebygge legepladsen og fristedet i stedet for at kigge på de erhvervsområder, der ligger tæt op ad Finlandsparken.

Mina Inciklis opråb til borgmesteren om at frede volieren, stalden og de øvrige bygninger og aktiviteter på "Byg og Leg" gør indtryk på Jens Ejner Christensen. Men ikke nok til, at det kan redde områdets legeplads og fristed. Foto: Torben Juhler

Han foreslår derfor, at kommunen kunne flytte erhvervsområdet længere væk fra beboelseskvarteret.

- Det er en ret god betragtning, og det arbejder vi også med ud mod Horsensvej. Men med den tidsramme, vi er underlagt af regeringen, er vi nødt til at sætte gang i udviklingen af den jord, vi selv ejer, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Har kig på erhvervsområde

Finlandsparkens udvikling skal sikre, at området ikke på den lange bane igen havner på den hårde ghettoliste, og planen er opdelt i flere etaper.

Ud over nybyggeri på friarealet ved Moldevej har kommunen nu opkøbt en stor del af Nørremark Center, ligesom kommunen har kig på det gamle erhvervsområde, der blandt andet tæller frysehusene langs Horsensvej.


Jeg tror bestemt, det er realistisk, at vi kan få afsat arealet til en privat bygherre. Vi er i dialog med flere private aktører.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


- Jeg tror, vi skal løse den store udfordring med hele ghettoplanen ved at sætte alle muligheder i spil. Det er klart, at det er noget, der kommer til at tage rigtig mange år. Det er det lange perspektiv, men vi har behov for at komme i gang nu. Det tilsiger planen, siger borgmesteren.

Annonce

Grundlag på plads næste år

Han peger på, at "Byg og Leg" også kom i spil, fordi et kommende nybyggeri skal binde Grundet og Finlandsparken bedre sammen. Og borgmesteren er optimistisk i forhold til at finde en privat bygherre, der vil købe arealet og opføre et boligbyggeri her.

- Men nu skal vi først have en lokalplan for arealet på plads, og så skal vi have sendt grunden i udbud. Det, vil jeg tro, kommer til at ske inden for et år. Det er det, regeringen forventer, siger Jens Ejner Christensen.

Han vil gerne være med til at kigge på, om et nyt "Byg og Leg" kan genopføres et andet sted i lokalområdet. Men heller ikke borgmesteren kan umiddelbart pege på et egnet areal på Nørremarken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce