Annonce
Haderslev

Niels fra Vojens er valgt ind i den svenske Riksdagen

Her står Niels Paarup-Petersen sammen med lederen af Centerpartiet, Annie Lööf. Foto: Centerpartiet

Niels Paarup-Petersen er opvokset i Vojens, har arbejdet på Gram Køleskabsfabrik, og nu er han valgt ind i Riksdagen i Sverige.

Vojens: Mandag formiddag klokken 11 åbnede Riksdagen i Sverige efter valget for godt 14 dage siden. Endnu er der ikke dannet regering i nabolandet mod nordøst, og det er det forhold, som de politiske iagttagere har øjnene rettet imod. Men tager man de sønderjyske briller på, er det interessant at se nærmere på Niels Paarup-Petersen. Han er nemlig født og opvokset i Vojens.

Niels Paarup-Petersen er medlem af Centerpartiet, som har sin plads på den politiske midte, hvor han også er gruppeleder. Han er valgt i Malmø, hvor han bor med sin svenske kone, som han mødte, da han for 15 år siden studerede statskundskab i København.

Mandag var så den første dag i Riksdagen for sønderjyden, og han ser meget frem til det arbejde, han nu står overfor.

- Det hele er lidt forvirrende, der er mange mennesker, og rent politisk så har vi ikke fået valgt en statsminister. Så det er det første, der skal ske. Vi skal også have valgt en formand til Riksdagen. Samtidig skal jeg også snakke med den danske ambassadør i Sverige om mit valg til parlamentet, siger han fra Stockholm om den første uges politiske arbejde.

Den svenske statsminister Stefan Löfven skal først stemmes fra posten, før Riksdags-medlemmerne kan vælge en ny leder af landet. Mandag eftermiddag blev Andreas Norlén fra Moderaterne valgt til formand for Riksdagen.

Jeg er ikke længere flere år yngre end de andre. Hos Gram var der også lidt større forskellighed af mennesker, end dem jeg kommer til at møde her, siger han.

Niels Paarup-Petersen.
Niels Paaurp-Petersen fra Vojens er valgt ind i det svenske parlament for Moderaterne. Bæredygtighed er en af hans mærkesager. Foto: Centerpartiet.

Fra Gram Køleskabe til parlamentet i Stockholm

Der er langt fra Vojens til de bonede gulve i Riksdagshuset, hvor medlemmerne sidder, og Niels Paarup-Petersen husker da også tilbage på sin tid som ansat hos Gram Køleskabsfabrik i Vojens, hvor kolleger og kunder ikke gik i spidse sko og med slips eller i kjoler.

- Jeg er jo selv blevet ændre, så der er en forskel. Jeg er ikke længere flere år yngre end de andre. Hos Gram var der også lidt større forskellighed af mennesker, end dem jeg kommer til at møde her, siger han.

Som dansker i Malmø kender Niels Paarup-Petersen til at være en del af et mindretal, ligesom de tyskere der er en del af mindretallet i Sønderjylland, og på den måde får han øje på ligheder mellem Sønderjylland og Skåne.

- I Skåne er man mere koblet til Danmark end resten af Sverige, ligesom man i Sønderjylland er mere koblet til Tyskland end resten af Danmark. Man kan også mærke, at begge landsdele er formet af krige, og man har fundet en måde at komme videre på til trods for, hvad der er sket, siger han.

Det nyvalgte Riksdags-medlem vil bruge sit mandat i det svenske parlament til at kæmpe for lige muligheder for alle, bæredygtighed, og så har han et stort hjerte for den digitale verden, som han gerne vil være med til at udvikle og uddanne de svenske borgere mere i.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Kultur

Se alle billederne: Lysfestival åbnede i perfekt vejr

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Kultur

Et moderne eventyr: De mødte hinanden på nettet - efter få måneder pakkede Michael alle sine ting og flyttede fra USA til Danmark

Sønderborg

Mand stoppet i bil fyldt med over 100 kanonslag: Havde også ulovligt våben

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

EfB For abonnenter

Genlæs livebloggen: EfB's efterår ender med brændt straffespark og ærgerligt nederlag

Nordtyskland

Nye coronaregler: Fest og ferie syd for grænsen bliver besværlige for danske gæster

Annonce