Annonce
Esbjerg

Niels Løkkegaard vender hjem til Ribe med 24-timers værk

Niels Lyhne Løkkegaard bliver i 2019 en del af Rued Langgaard Festival i Ribe. Foto: Jeppe Lange
Komponisten og musikeren Niels Løkkegard vender tilbage til hjembyen Ribe, når han under årets Rued Langgaard Festival opfører Rued Langgaards visionære værk Sfærernes Musik med ni tonegeneratorer, to orgler og et kor slutakkorden i

Ribe: Når årets Rued Langgaard Festival løber af stablen i starten af september i Ribe, bliver det med en række spektakulære events på programmet.

Blandt disse står uropførelsen af 24-timers værket Krist Klangen helt centralt. Her forvandler og forlænger den banebrydende danske komponist Niels Lyhne Løkkegaard med ni tonegeneratorer, to orgler og et kor slutakkorden i Rued Langgaards visionære værk Sfærernes Musik.

Sfærernes Musik, der blev komponeret i 1916-1918, står i dag som en af de mest originale kompositioner i dansk musik i det 20. århundredes første halvdel. Værket rummer adskillige nyskabelser heriblandt et af musikhistoriens første eksempler på nedskreven musik, der spilles direkte på klaverets strenge.

Annonce

Domkirken inddrages

Langgaard kaldte værkets 9-tonige slutakkord for Krist og det er denne akkord, der nu bliver til værket Krist Klangen. I opførelsen af værket inddrager Niels Lyhne Løkkegaard både Domkirken, Domkirkepladsen ved Kannikegården og ruinen under Kannikegården. Niels Lyhne Løkkegaard, der selv er fra Ribe, er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole.

Løkkegaards arbejde med fysisk lyd tager udgangspunkt i mangedobling af musikinstrumenter som kompositorisk greb, og dette har udmøntet sig i værker for bl.a. 18 klarinetter, 100 triangler og 9 klaverer. Foruden den fysiske lyd interesserer Løkkegaard sig for, hvad han selv kalder "musik for det indre øre" – en form for imaginær musik, der kun kan høres i lytterens indre øre.

Rued Langgaard Festival 2019 finder sted den 5.-8. september i Ribe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce