Annonce
Navne

Nikolai bryder med kongehusets traditioner

Prins Nikolai fylder 20 år den 28. august. Her er han til taffel med sin far og prinsesse Marie i anledning af kronprins Frederiks 50 års fødselsdag i 2018. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Prins Nikolai har været model for nogle af verdens store modehuse. Nu begynder hverdagen som studerende på CBS. Onsdag den 28. august fylder han 20 år.

Fødselsdag: Det er kutyme, at kongehusets prinser indgår i det danske forsvar. Anderledes med dronningens ældste barnebarn, prins Nikolai, som har valgt en anden vej.

Efter en veloverstået studentereksamen fra Herlufsholm Gymnasium sidste sommer fulgte han ganske vist den slagne vej. Ligesom sin far, prins Joachim, og sin farbror, kronprins Frederik, i sin tid gjorde, så trak den unge prins i uniformen. Stedet var Hærens Sergentskole i Varde, og målet at blive officer af reserven. Men efter nogle måneder meddelte hoffet, at prinsen var stoppet, og at det var hans egen beslutning.

Denne sommer begynder så et nyt kapitel for prins Nikolai, der fylder 20 år onsdag den 28. august. Han er optaget på Copenhagen Business School, hvor han skal studere business administration and service management. Uddannelsen er ikke målrettet en bestemt stilling, men kan typisk give job som konsulent eller rådgiver inden for kultur, turisme og service.

Foreløbig høster prinsen erfaring i virksomheden M. Goldschmidt Ejendomme, der er ejet af Københavns store private ejendomsmatador, milliardæren Mikael Goldschmidt.

Men det er som model, prinsen har gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London. I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Også mod øst har de fået øje på den danske prins med de mørke krøller, der for nylig var på forsiden af den ukrainske udgave af modemagasinet Vogue. - Nikolai - Prince of Denmark, stod der nederst på magasinet.

Annonce

Bagsiden ved en kongelig titel

Som søn af prins Joachim og grevinde Alexandra har han dog også for længst erfaret, at den kongelige titel kan have en bagside. Jævnligt har han kunnet læse om sin mors svære kærlighedsliv først med prins Joachim og siden med fotografen Martin Jørgensen.

Sit eget privatliv må han også indimellem dele med offentligheden. For eksempel at han er kæreste med Benedikte Thoustrup, som han gik i gymnasiet med. Hun har det seneste år studeret på universitet Sorbonne i Paris, men er nu tilbage i Danmark.

Prins Nikolai har lejlighed i en sidebygning til Amalienborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce