Annonce
Danmark

'Nikolaj' har doneret sæd i syv år, uden at hans forældre ved det: Det er svært at fortælle til ældre generationer

Nikolaj donerede sæd første gang som 21-årig. Fordi han var under 25, kunne han ikke selv vælge, om han ville være anonym donor - det blev han per automatik på grund af sin alder. Arkivfoto: Mikkel Jezequel
Siden han var 21 år, har Nikolaj været sæddonor. I dag er han 28, og han har endnu ikke fortalt det til sine forældre. Han er sikker på, at han ikke er den eneste, der oplever sæddonation som et tabu og som noget, der særligt er svært at tale åbent med ældre generationer om.

Sæddonation: For syv år siden donerede Nikolaj sæd for første gang. Dengang var han 21 år og studerende, og han skulle selv til at være far for første gang.

Egentlig var det ikke første gang, han havde tænkt på det. Allerede tre år tidligere havde han været afsted for at prøve at donere, men dengang passede livsstilen ikke til jobbet. Man skal ikke gå meget i byen, før sædkvaliteten forringes.

Nikolaj har ikke doneret i alle årene, men i sammenlagt fire-fem år. Lige nu holder han pause.

Annonce

I begyndelsen var motivationen, at det var en hurtigere måde at tjene lidt ekstra penge på end ved et almindeligt studiejob.

- Siden da mødte jeg hurtigt nogle i min kones mødregruppe, der havde fået børn gennem sæddonation. Der fik jeg øjnene op for, hvad det betød for nogle mennesker, fortæller han.

Når han møder lesbiske og enlige mødre, der har fået et barn med hjælp fra en sæddonor, betyder det meget for ham at se, hvor glade de er for at have fået den mulighed.

- Det gør mig stolt i et vist omfang, at jeg har været med til at bidrage til, at de kan realisere nogle drømme og mål i deres liv.

Et tabu

I virkeligheden hedder Nikolaj ikke Nikolaj. Han har et andet navn, som redaktionen kender. Men her i artiklen er han anonym - og det er der en helt særlig grund til.

Der er nemlig ikke særlig mange, der kender til hans hemmelighed - at han er sæddonor.

Hans kone ved det, ligesom nogle få af hans tætte kammerater ved det. Men resten af hans vennekreds og familie ved det ikke - end ikke hans egne forældre.

For det er et tabu at være sæddonor, synes han.

Han er bange for de fordomme, som andre - særligt ældre generationer - kan have om foretagendet.


Hvis jeg skulle starte den samtale med mine forældre, ville man også tale om, at selve akten er noget, jeg gør - og så sådan et sted. Det er bare ikke noget, vi taler om. Jeg taler med mine forældre om andre ting nu, end da jeg var 18, men jeg ved ikke, om jeg når dertil på et tidspunkt, at jeg også kan dele det her med dem.

Nikolaj


- Det er forbundet med en akt, som de fleste nyder. Det ligger vel dybt i os, at det på en måde er et tabu - også sex generelt set. Det er svært at komme uden om, at akten er en smule seksuel. Det var også svært, da jeg startede, at man stod et fremmed sted og skulle gøre det, men det kan man jo vænne sig til, siger han.

Egentlig er han åben for at dele hemmeligheden med sine jævnaldrende og nære relationer. Han er dog overbevist om, at han ikke er ene om som sæddonor at have svært ved at fortælle om det til ældre generationer - netop på grund af den seksuelle del i sæddonation.

- Hvis jeg skulle starte den samtale med mine forældre, ville man også tale om, at selve akten er noget, jeg gør - og så sådan et sted. Det er bare ikke noget, vi taler om. Jeg taler med mine forældre om andre ting nu, end da jeg var 18, men jeg ved ikke, om jeg når dertil på et tidspunkt, at jeg også kan dele det her med dem.

Annonce

Klar med en løgn

Mens Nikolaj var studerende, måtte han vænne sig til ikke altid at fortælle, hvad han skulle nå på vejen hjem.

De dage, hvor han skulle forbi sædbanken for at donere, inden han skulle med toget hjemad, afslørede han ikke over for sin studiegruppe, hvad han skulle for at nå sin tidligere bagkant. Men der var stadig en risiko for at støde ind i bekendte ved sædbanken, fordi der lå en Super Brugsen lige ved siden af.

Løgnen havde han dog allerede klar. I området lå nemlig også en fysioterapeut, han tidligere havde gået hos i forbindelse med sportsskader - det kunne han bruge som undskyldning.

Det var nemmest, hvis ingen fandt ud af, hvad han i virkeligheden lavede.

Annonce

Som en vittighed

Selv om han i dag ikke længere skal lyve over for medstuderende om, hvad han laver, er det stadig svært for ham at tale om.

Når han en sjælden gang har fortalt om sin situation til en kammerat, har han oplevet, at der bliver grint af det, som havde han netop fortalt en vittighed. Nogle gange tror kammeraterne måske endda, at Nikolaj laver sjov.

Efter lidt tid, når alvoren er gået op for vedkommende, kan det dog også munde ud i en dybere samtale om, hvad det betyder i Nikolajs liv at være sæddonor. Når det punkt er nået, plejer han at blive mødt med forståelse.

Der er dog stadig en ting, han bruger meget energi på at tænke over. For hvad med hans egne børn derhjemme - skal de en dag have at vide, at de kan risikere at støde ind i en håndfuld halvsøskende?

- Min ældste er syv år. Det giver ikke mening at fortælle hende endnu, men det kan være, det giver mening engang. Det er noget, som bøvler lidt - skal man sige det eller ej. Jeg vil helst fortælle hende det, for så ved hun det da.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Danmark

Se Danmark: Hjemløse Nanna og Stig fik et bryllup og hinanden

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce