x
Annonce
Navne

Nina vil give os kultur i en coronatid

Nina Steensgaard er kulturformidler på Aabenraa Bibliotekerne og Nygadehuset og er blandt dem, der i JydskeVestkysten skal skrive om kulturlivet i Aabenraa. Foto: Søren Gylling
Nina Steensgaard bliver den første, der i JydskeVestkysten vil komme med kulturanbefalinger midt i en coronatid. Hun er kulturformidler med et udgangspunkt fra Aabenraa Bibliotekerne og Nygadehuset.

Aabenraa: Hun bor i et minikollektiv med sine forældre i en lille by med færre end 570 indbyggere sydøst for Kolding. Hun har været ansat på Koldinghus, hendes mormor er født i Sønderjylland, og nu er hun selv landet syd for Kongeåen. I Aabenraa. I et job, hun med egne ord elsker.

- Jeg tænker, at de snart må opdage, at jeg får løn for at arbejde med noget, der er så sjovt.

Nina Steensgaard hedder hun, er 44 år, har en kandidatuddannelse i kulturformidling og historie, og siden 2018 har Aabenraa, det vil sige Aabenraa Bibliotekerne og Nygadehuset, været udgangspunktet for det, hun professionelt bruger sin tid på. Først som projektansat og siden 1. juli 2019 i en fast stilling som kulturformidler her i kommunen.

Det er i den rolle, at hun tog kontakt til JydskeVestkysten for at høre, om vi på avisen, i Mediehuset, ville være med til at fortælle om kulturlivet i en tid, hvor alt af den slags ellers er lukket ned.

Det sagde vi ja til, og derfor vil fire med tilknytning til kulturlivet i Aabenraa på skift skrive om deres kulturelle favoritter i en coronatid.

Nina Steensgaard begynder.

Annonce

Nina Steensgaard

44 år, bosiddende i Sdr. Stenderup - landsby ca. 10 kilometer sydøst for Kolding.

Kulturformidler ved Aabenraa Bibliotekerne og NygadeHuset. Først i projektansættelser fra november 2018 og siden juli 2019 som fastansat.

Er gift med Claus Simonsen, der er selvstændig skovfoged. Andre på bopælen er teenageren Alfred på 15 år, to katte og en labrador.

På grunden i nabohuset bor hendes forældre, Anne Grethe og Erik.

Hun pendler til Aabenraa sammen med Hanne Mette, der bor i Kolding og arbejder på rådhuset i Aabenraa.

Opera og ringriderfest

Men hvorfor fortælle om kulturlivet i disse uger, hvor vi alligevel ikke kan forbruge den slags?

- Fordi kultur beriger vores liv. Kultur er noget af det, der skaber sammenhængskraften i et samfund, det er noget, vi kan være fælles om, og lige nu kan vi ikke være sammen om ret meget. Vi higer efter at mødes, siger Nina Steensgaard.

Hun fremhæver, at det i en digital tidsalder kan være svært at overskue alle kulturelle tilbud, og at hun af den grund gerne vil være med til at trække mulighederne frem.

Hvordan definerer du kultur?

- Det kan være folkeligt og finkulturelt. Fra opera til ringriderfesten. Natur, historie, kunst, litteratur, musik - og sport. Absolut også sport. Kulturen styrker vores samfund og er vigtig for os mennesker, fordi den kan give os selvindsigt og inspiration. Den skærper vores sanser og giver os evner til at reflektere over livet, vores samfund og os selv.

Nina Steensgaard har endnu ikke selv deltaget i den årlige ringriderfrokost, fordi hun sidste år skulle til sin svigermors fødselsdag, men en deltagelse står højt på hendes prioriteringsliste.

- Ringriderfrokosten og ringriderfesten er et stykke kulturhistorie, og jeg er sikker på, at det er både underholdende og sjovt.

Hun har boet i Kolding og omegn hele sit liv, bortset fra nogle studieår i København, og hun har ingen planer om at flytte til det Sønderjylland, hvor hendes mormor havde sine rødder.

- Vi er meget, meget glade for at bo herude i Sdr. Stenderup i et kreativt miljø og på en grund med to huse. Mine forældre bor i det ene, og det er en kæmpe gave. Ikke mindst i denne tid, siger Nina Steensgaard.

- Kulturen styrker vores samfund og er vigtig for os mennesker, fordi den kan give os selvindsigt og inspiration, siger Nina Steensgaard, der her er fotograferet med af sine katte på bopælen i Sdr. Stenderup. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce