Annonce
Esbjerg

NNF-formand dybt forundret over borgmester-service til mink-branchen

Sådan så der ud på farme landet over, da der blev beordret masse-aflivning af danske mink. Nu skal både avlere og medarbejdere have råd og vejledning om, hvordan de kan komme videre. Arkivfoto: Jens Jensen
Det er faldet formanden for NNF Sydjylland for brystet, at Esbjerg Kommune arrangerer webinarer for nye og kommende arbejdsløse fra mink-branchen. Han mener ikke, antallet berettiger til særlige tiltag. Borgmester kalder det et naturligt træk, når en hel branche lukkes ned.
Annonce

Esbjerg Kommune: Arbejdsløsheden i minkbranchen efter den nationale nedlukning er på ingen måde så overvældende i Esbjerg Kommune, at der er grund til panik eller store armbevægelser i form af udmeldinger fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Det mener formanden for NNF Sydjylland, Peder Haahr Pedersen, i kølvandet på torsdagens artikel i JydskeVestkysten, hvor det fremgår, at Esbjerg Kommune nu konkret tager fat om oprydningen efter nedlukning af branchen og har arrangeret foreløbig to såkaldte webinarer med råd, vejledning og introduktion til Jobcentret, så minkavlere, deres medarbejdere og andre inden for den nedlagte branche kan blive hjulpet til at komme videre på arbejdsmarkedet.

I artiklen anslog formanden for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening, Henning Christensen, at der var omkring 70 minkavlere plus ansatte i Esbjerg Kommune og dermed omkring 300 direkte involveret i mink-avl, og Henning Christensen roste Esbjerg Kommune for at handle hurtigt med at arrangere webinarer.

Annonce

Særlige tilbud

Men Peder Haahr Pedersen undrer sig - af flere årsager:

- Alle ledige uanset branche, kvalifikationer, alder, køn med videre har de samme rettigheder og pligter i forbindelse med ledighed, og årsagen til ledigheden er ligegyldig i den sammenhæng. Der bliver folk afskediget hver eneste dag i forskellige virksomheder over hele kommunen, uden at borgmesteren går ud med særlige tilbud, og jeg kan ikke se, hvad det er, der berettiger til en helt ekstraordinær service her. Og da slet ikke, når et jobcenter først har et ansvar, når folk er meldt ledige, og det er der ikke mange fra minkbranchen, der er. De fleste er jo enten ikke-herboende arbejdskraft, der nu er rejst hjem, eller bijobbere, der heller ikke melder sig i jobkøen, siger Peder Haahr Pedersen, der meget stærkt tvivler på, at antallet af arbejdsløse medarbejdere lander bare i nærheden af det anslåede antal, der er oplyst tilknyttet de 70 minkfarme i kommunen.

Formanden for NNF Sydjylland, Peder Haahr Pedersen, mener absolut ikke, der er grund til  store armbevægelser fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i forhold til kommende ledighed i kølvandet på nedlukning af minkbranchen. Arkivfoto: Re-Production
Annonce

Blot på forkant

Jobcenterchef Pia Damtoft siger til JydskeVestkysten, at de to webinarer er arrangeret for at være på forkant med situationen:

- Vi kan ikke trække tal på, hvor mange, der allerede har meldt sig ledige, men det her er også en forebyggende indsats for en nedlukket branche, for hvis vi kan "vende dem i døren" til Jobcentret - og det forsøger vi at gøre med mange ledige - så er det jo det bedste. Vi vil bare gerne oplyse om rettigheder, pligter og efteruddannelse og de ting, jobcentret kan hjælpe med, og så må vi se, hvor mange, der i sidste ende bliver reelt ledige, siger Pia Damtoft.

JydskeVestkysten har foreholdt Jesper Frost Rasmussen synspunkterne fra NNF-formanden, og han vil gerne medgive, at formentlig ikke alle, der har været beskæftigede inden for mink-avl, har meldt sig i jobkøen - endnu - men han fastholder, at det kommunale jobcenters arrangementer er passende:

- Peder Haahr Pedersen har i mange år været involveret i beskæftigelsesindsatsen qua sin rolle i fagbevægelsen og hylder normalt alle tiltag, der kan hjælpe arbejdsløse, og det er da tankevækkende, det ikke gælder tvangslukningen af et helt erhverv. Vi har fået henvendelser fra både Sydvestjysk Landboforening og pelsdyravlerforeningen, og det er det, kommunen reagerer på baggrund af, siger borgmesteren og fortsætter:

Annonce

Samme service - forskellig form

- Borgere, der løbende melder sig ledige på jobcentret, får samme service og information, som den vi nu tilbyder til tidligere ejere og ansatte i minkbranchen under ét i form af to webinarer. Når en hel branche lukkes ned, så er det da ganske naturligt, vi også står klar med et beredskab. Det gjorde Esbjerg Kommune også, da Danish Crown lukkede ned for otte-ni år siden, og om det så sker i den ene eller den anden udgave, har jo ingen betydning, siger han og slår fast, at mellem 200 og 300 potentielt arbejdsløse er bedste bud:

- Men det handler jo heller ikke om, hvorvidt vi taler 200 eller 100 inden for en branche, der selvfølgelig er præget af sæson-arbejde. Og taler vi om folk, der er deltids-ansatte, så mister de jo under alle omstændigheder en del af deres eksistensgrundlag og får måske behov for hjælp. Der er heller ikke noget, der en vedtagen standard i forhold til formen på indsatsen i sådan en situation, hvor vi altså her på grund af corona har arrangeret virtuelle møder med jobcentret. Esbjerg Kommune skal blot sikre, at borgerne kommer bedst muligt videre, så vi undgår, de får en fast plads i ledighedskøen, siger Jesper Frost Rasmussen.

Kort om

Beslutningen om at nedslagte Danmarks millioner af mink blev præsenteret på et pressemøde 4. november 2020 og betød reelt nedlæggelse af et helt erhverv.

Bekymringen gik på den særlige minkvariant, cluster 5, der viste tegn på at være mindre følsom over for antistoffer fra personer, der havde overstået en covid-19-infektion. Det kunne forstyrre hele det globale vaccinationsprogram, argumenterede regeringen og myndighederne. Siden er der i artikler i blandt andet Berlingske Tidende sået alvorlig tvivl om, hvorvidt den argumentation holder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce