Annonce
Tønder

Noget for noget: Prisbelønnet instruktør håber på fuld opbakning

Den sønderjyske filminstruktør Frelle Petersen håber på fuld opbakning til sit kommende projekt "Resten af livet" i Tønders kommunalbestyrelse på torsdag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Hvis Tønder Kommune bakker op med 750.000 kroner, er der store chancer for, at hele filmen, som den prisbelønnede instruktør Frelle Petersen er klar med, optages i og omkring Tønder.
Annonce

TØNDER: - Skal vi støtte med 500.000 kroner, eller punge ud med 750.000 kroner?

Det er det spørgsmål, som 31 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Tønder skal tage stilling til torsdag aften.

Den økonomiske håndsrækning gælder filmen "Resten af livet", som den prisbelønnede sønderjyske instruktør Frelle Petersen er klar med.


Tommelfingerreglen er, at det beløb, vi får fra kommunen, ender vi også med at lægge i kommunen, såfremt beløbet er højt nok til, at vi kan flytte filmholdet til Tønder.

Frelle Petersen, filminstruktør


Efter planen skal optagelserne foregår i Tønder by, på Rømø samt andre lokationer i Tønder Kommune.

Filmholdet bag "Resten af livet" har søgt Tønder Kommune om økonomisk opbakning på 750.000 kroner. Filmens samlede projekt er på godt 15 millioner kroner og bakkes blandt andet op af Det Danske Filminstitut. Et flertal i økonomiudvalget er i første omgang indstillet på at yde en filmstøtte på 500.000 kroner.

Blandt fortalerne for de høje beløb er Dansk Folkepartis Bent Paulsen og borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen).

- For mig at se er det et projekt, hvor vi virkelig får mulighed for at vise vores fantastiske kommune frem. Og der er jo den sammenhæng, at jo flere penge man bidrager med - op til en hvis grænse -  jo større er sandsynligheden for, at blive endnu mere fremhævet, siger Henrik Frandsen.

Annonce

Noget for noget

Denne vurdering er Frelle Petersen helt enig i.

- Hvis vi kan skaffe de 750.000 kroner fra Tønder Kommune, er chancerne for, at hele filmen kan optages i Tønder, langt større. Tommelfingerreglen er, at det beløb, vi får fra kommunen, ender vi også med at lægge i kommunen, såfremt beløbet er højt nok til, at vi kan flytte filmholdet til Tønder. Pengene bruges blandt andet til at betale for kost og logi til et helt filmhold, og derudover lønninger til lokal arbejdskraft med mere, siger han.

Resten af livet

Filmen "Resten af livet" er ifølge oplægget fra manuskriptforfatter og instruktør Frelle Petersen en livsbekræftende fortælling om en velfungerende familie. Faderen er ejer af en kaffebutik, moren arbejder på kontor, datteren er chef på et plejecenter.

Idyllen bliver med ét ramt af en stor sorg, da de mister et nærtstående familiemedlem og skal nu finde tilbage til livet og genfinde deres gode relation som familie.

Skuespillerne er valgt og har alle rødder i Sønderjylland og vil tale med sønderjysk dialekt. Der vil både være gengangere fra ”Onkel” og en række nye ansigter.

Optagelserne forventes at foregå i lokalområdet i foråret 2021, og filmens premiere er programsat til februar 2022

"Resten er livet" er udset til at være film nummer to af en planlagt hjemstavns-trilogi, hvor "Onkel" var den første. Mens temaet i "Onkel" var lavmælt kærlighed og tvivl, kommer "Resten af livet" til at handle om at miste.

En af dem, der i økonomiudvalget er med til at anbefale økonomisk støtte på 500.000 kroner, er Venstres gruppeformand Preben Linnet.

- 750.000 kroner er mange penge. Det er 500.000 kroner også. Jeg var måske mest indstillet på at give det halve af 750.000 kroner, men så var der flertal for 500.000 kroner, fortæller han.

Hvorvidt pengene er godt givet ud, har han umiddelbart svært ved at bedømme.

- Det er svært at måle, og det finder vi nok aldrig ud af, siger han.

Annonce

Et godt tilbud

Tønder Kommune bidrog med 90.000 kroner til den første film i trilogien, "Onkel", der både blev en national og international succes.

Filmen "Onkel", som Frelle Petersen ligeledes stod bag, opnåede økonomisk støtte fra Tønder Kommune. Filmen opnåede national og international bevågenhed, og Tønder Biograf lagde en rød løber og lærredet til en gallepremiere. Frelle Petersen ses som nummer to fra venstre. Arkivfoto: Jacob Schultz

Frelle Petersen fremhæver netop "Onkel" som et eksempel på, at et kommunalt bidrag og dermed en lokal forankring af en film kan gøre en forskel. Filmen er blevet set i op imod 25 lande, og har trukket overskrifter i mere end et år.

- Derfor ser jeg vores projekt som et vanvittigt godt tilbud til Tønder kommune, særligt i disse besværlige tider. Vi ender med at lægge penge i nogle brancher i området, der i forvejen er i knæ grundet covid-19. At få besøg af os er også en håndsudstrækning til trængte brancher såsom indkvartering, restauranter, caféer og lokal arbejdskraft, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Hovmod står for fald

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce