Annonce
Kolding

Nomineret til prisen som Årets Bryggeri: Det er en slags blåstempling

Bryggeriet Åben, der solgte sin første øl sidste sommer, er nomineret til prisen som Årets Bryggeri. Johannes Karstoft (til venstre) og Philip Hulgaard har kendt hinanden siden folkeskolen. Interessen for de humlede øl betyder, at Hulgaard nu er på fuldtid i bryggeriet og kapaciteten er udvidet til 12.000 liter om måneden. Foto: Søren Gylling

Når de cirka 9000 medlemmer af Danske Ølentusiaster stemmer om, hvilket bryggeri der fortjener prisen som Årets Bryggeri, så er Bryggeriet Åben fra Kolding med i feltet.

Kolding: Større kar og brygmesteren er gået på fuld tid. Det går stærkt for mikrobryggeriet fra Kolding, Åben, der åbnede sidste sommer, og nu har lokalafdelingen af Danske Ølentusiaster i Kolding indstillet bryggeriet til prisen som Årets Bryggeri. Foreløbig er der 11 kandidater.

Bryggeriet startede som et hobbyprojekt for vennerne Philip Hulgaard og Johannes Karstoft. Men den store interesse for de humlede øl betyder, at brygmester Hulgaard nu koncentrerer sig 100 procent om bryggeriet, mens landmand Karstoft fortsat leverer råvarer fra markerne omkring bryggeriet.

- Det her vil give vores bryggeri opmærksomhed, og det er i sig selv super positivt. Det betyder blandt andet, vi kommer i meget fint selskab med nogle af de store inden for branchen. Det er vi enormt stolte over, siger Philip Hulgaard.

Annonce

Det er et stort skulderklap. For nogle gange har vi famlet lidt i blinde. Derfor er det dejligt, at der er nogen, der værdsætter, det vi laver. Men med hårdt arbejde så kan det godt lykkes.

Brygmester i Bryggeriet Åben Philip Hulgaard.

Stort skulderklap

Bryggeriet er i finalen med blandt andre Alefarm Brewing, Ebeltoft Gårdbryggeri og Thisted Bryghus, der har vundet titlen de seneste tre år i træk.

- Det er da vildt, at vi kommer i kategori med sådan nogle bryggerier. Det er et stort skulderklap. For nogle gange har vi famlet lidt i blinde. Derfor er det dejligt, at der er nogen, der værdsætter, det vi laver. Men med hårdt arbejde så kan det godt lykkes, siger Philip Hulgaard.

Efter opstarten sidste år kørte bryggeriet ret hurtigt op på fuld kapacitet, det vil sige cirka 4500 liter om måneden, men nu bliver bryggeriet opgraderet med større tanke, så Bryggeriet Åben i teorien kan producere 12.000 liter om måneden.

- Nomineringen er en slags blåstempling af vores bryggeri. De meget inkarnerede ølentusiaster kender måske vores navn. Men vi er meget nye i markedet, og med det her kommer vi længere ud. Folk møder vores navn, og der er sådan noget, der give positive bølger. Jeg ved ikke, om vi vinder, men bare det at vi er med, det giver os noget. Det varmer, siger Philip Hulgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce