Annonce
Kolding

Nomineret til prisen som Årets Bryggeri: Det er en slags blåstempling

Bryggeriet Åben, der solgte sin første øl sidste sommer, er nomineret til prisen som Årets Bryggeri. Johannes Karstoft (til venstre) og Philip Hulgaard har kendt hinanden siden folkeskolen. Interessen for de humlede øl betyder, at Hulgaard nu er på fuldtid i bryggeriet og kapaciteten er udvidet til 12.000 liter om måneden. Foto: Søren Gylling

Når de cirka 9000 medlemmer af Danske Ølentusiaster stemmer om, hvilket bryggeri der fortjener prisen som Årets Bryggeri, så er Bryggeriet Åben fra Kolding med i feltet.

Kolding: Større kar og brygmesteren er gået på fuld tid. Det går stærkt for mikrobryggeriet fra Kolding, Åben, der åbnede sidste sommer, og nu har lokalafdelingen af Danske Ølentusiaster i Kolding indstillet bryggeriet til prisen som Årets Bryggeri. Foreløbig er der 11 kandidater.

Bryggeriet startede som et hobbyprojekt for vennerne Philip Hulgaard og Johannes Karstoft. Men den store interesse for de humlede øl betyder, at brygmester Hulgaard nu koncentrerer sig 100 procent om bryggeriet, mens landmand Karstoft fortsat leverer råvarer fra markerne omkring bryggeriet.

- Det her vil give vores bryggeri opmærksomhed, og det er i sig selv super positivt. Det betyder blandt andet, vi kommer i meget fint selskab med nogle af de store inden for branchen. Det er vi enormt stolte over, siger Philip Hulgaard.

Annonce

Det er et stort skulderklap. For nogle gange har vi famlet lidt i blinde. Derfor er det dejligt, at der er nogen, der værdsætter, det vi laver. Men med hårdt arbejde så kan det godt lykkes.

Brygmester i Bryggeriet Åben Philip Hulgaard.

Stort skulderklap

Bryggeriet er i finalen med blandt andre Alefarm Brewing, Ebeltoft Gårdbryggeri og Thisted Bryghus, der har vundet titlen de seneste tre år i træk.

- Det er da vildt, at vi kommer i kategori med sådan nogle bryggerier. Det er et stort skulderklap. For nogle gange har vi famlet lidt i blinde. Derfor er det dejligt, at der er nogen, der værdsætter, det vi laver. Men med hårdt arbejde så kan det godt lykkes, siger Philip Hulgaard.

Efter opstarten sidste år kørte bryggeriet ret hurtigt op på fuld kapacitet, det vil sige cirka 4500 liter om måneden, men nu bliver bryggeriet opgraderet med større tanke, så Bryggeriet Åben i teorien kan producere 12.000 liter om måneden.

- Nomineringen er en slags blåstempling af vores bryggeri. De meget inkarnerede ølentusiaster kender måske vores navn. Men vi er meget nye i markedet, og med det her kommer vi længere ud. Folk møder vores navn, og der er sådan noget, der give positive bølger. Jeg ved ikke, om vi vinder, men bare det at vi er med, det giver os noget. Det varmer, siger Philip Hulgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce