Annonce
Sønderborg

Nordalsisk friskole overtager nedlagt brandstation

Brandkaptajn Torben Wriborg overdrog tirsdag nøglerne til friskolens formand Jens Peter Christiansen. Foto: Kim Holm
Oksbøl Friskole vil indrette kreativt univers til sine elever og kultursted til sognets foreninger i den tidligere brandstation.

Oksbøl: Snart kommer der igen liv igen i brandstationen i Oksbøl, der har stået tom, siden det frivillige brandværn blev nedlagt i september 2016. Oksbøl Friskole har gratis fået overdraget bygningen af Sønderborg Kommune.

- Det er da lidt fantastisk. Vi er nok den eneste friskole i Danmark med egen brandstation, siger friskoleleder Solveig Olsen.

Tirsdag kunne hun sammen med skolens 181 elever og omkring 60 forældre, så officielt overtage huset, der er nærmeste nabo til friskolen. Det skete med rød snor, taler og alkoholfri brandbilsdrink i den tidligere vagtstue.

Huset skal nu igennem en gennemrenovering, hvor både lofter, gulve, toiletter og porten skal have den store tur, inden det tages i brug.

- Vi vil gerne indrette et kreativt univers til de kreative fag. Det skal være retro, bæredygtigt og anderledes end den almindelige skole, forklarer skolelederen.

Renoveringen kommer til at ske i nogle etaper og selvfølgelig koste nogle penge. Det nøjagtige beløb vides endnu ikke.

Annonce

Vi vil gerne indrette et kreativt univers til de kreative fag. Det skal være retro, bæredygtigt og anderledes end den almindelige skole

Solveig Olsen, leder af Oksbøl Friskole

Til glæde for alle

Skolens støtteforening arrangerer 1. september pedaltræf, og de anslåede 80.000-100.000 indsamlede kroner herfra vil gå til projektet. Desuden har skolen fået 28.500 kroner fra det nedlagte brandværn.

Det var først Oksbøl Sogneforening, der ville overtage brandstationen og indrette medborgerhus. Den fik i foråret et nej fra Sønderborg Kommune og sogneformand Poul Erik Nørgaard tog derfor kontakt til friskolen for at høre, om det ikke var noget for dem.

- Det var da oplagt at bruge. Brandstationen ligger perfekt for os. Det ville da være synd, hvis lokalerne ikke blev udnyttet, forklarer Solveig Olsen.

Sogneforeningen og andre foreninger kommer da også til at få glæde at det "ny" hus, når det står færdigt. Efter skoletid kan de låne sig ind - dog ikke fest.

- Både skolen og foreninger skal da have glæde af huset. Tankegangen er, at det skal være et kultursted, der kan bruges af sognet. Et sted hvor folk kan mødes.

I dag bruger sognets foreninger flittigt friskolen til arrangementer, og brandstationen kan dermed aflaste skolen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce