x
Annonce
Udland

Nordirske parlamentsmedlemmer føler sig svigtet af Johnson

Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Både nordirske og skotske parlamentsmedlemmer udtrykker hård kritik af Boris Johnsons brexit-aftale.

Den aftale om brexit, som Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har fået med EU og lørdag prøver at få godkendt i det britiske parlament, får en hård medfart fra både skotske - og endnu vigtigere - nordirske parlamentsmedlemmer.

Specielt de nordirske parlamentsmedlemmer fra DUP er vigtige, da partiet støtter Boris Johnsons konservative regering.

- Denne aftale kører en hest og vogn over Langfredagsaftalen (fredsaftale om Nordirland, red.) ved at ignorere kravet om accept hos begge parter.

- Det blev engang sagt, at det vil ingen britisk premierminister nogensinde kunne godtage. Og dem, der søgte lederskabet i det konservative parti, sagde det samme på vores konference, siger medlem af parlamentet for DUP Nigel Dodds og fortsætter:

- Vil han nu stå ved det? Og vil han venligst være opmærksom på, at vi må forlade EU som ét land. Det kan være, der skal være specielle omstændigheder for Nordirland, men det må kun ske med vores accept.

I Boris Johnsons aftale vil Nordirland bliver fastholdt i mange af EU's handelsregulativer for at undgå, at der kommer en synlig grænse mellem Nordirland og Irland.

Det må der ikke komme ifølge fredsaftalen fra 1998, der efter århundreders sekteriske uroligheder og kampe skabte nogenlunde fred på øen Irland.

Det nordirske parlament, Stormont, vil ikke skulle godkende den aftale, Boris Johnson har indgået.

Det skotske parlamentsmedlem Ian Blackford sagde, at aftalen slet ikke tager hensyn til Skotland.

- Premierministeren er kommet tilbage fra Bruxelles med en aftale, der er dårligere end den sidste aftale.

- En aftale, der vil se Skotland svigtet af Storbritannien. Med Skotlands holdninger og interesser fuldstændigt ignoreret af Storbritanniens regering. Premierministeren og hans kumpaner er ligeglade med Skotland, siger parlamentsmedlemmet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce