Annonce
Haderslev

Norge hjælper med F-35 prøveflyvninger

De første F-35 Joint Strike Fighter på dansk grund kommer fra Norge. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Til maj kommer de første Joint Strike Fighter måske til Skrydstrup og omegn til en demonstrationsflyvning og konkrete støjmålinger.

Der var som tidligere annonceret småt med nyheder på borgermødet om F-35 i Vojens-Hallerne torsdag aften: Støjberegningerne er ikke færdige endnu, og demonstrationsflyvningerne med F-35 er stadig udskudt.

Men Norge har nu tilbudt at hjælpe med sidstnævnte. Bliver det til noget, kommer det efter planen til at foregå i uge 21; altså i sidste halvdel af maj næste år.

- Vi ved ikke konkret, hvor mange fly endnu. Vi er fortsat i dialog med nordmændene om det praktiske. Derfor har vi heller ikke et endelig tilsagn. Men nordmændene har tilkendegivet, at de er indstillet på at hjælpe os, og at det skal ske i uge 21. Men vi ved ikke, hvor mange ressourcer, de kan stille til rådighed, og hvordan det konkret kommer til at foregå, forklarer koncerndirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

- Så det er kun fra Norge, de kommer, der er ikke andre planer?

- Nej, det er Norge, vi forsøger at få til at hjælpe os med den her demonstrationsflyvning.

.

Annonce

Vi planlægger at gennemføre den her demonstrationsflyvning med hjælp fra Norge.

Per Pugholm Olsen

Ny hjemmeside

De planlagte støjberegninger, som skal danne grundlag for erstatninger til de naboer, som forventes at blive mest plagede af støj, er først færdige i begyndelsen af det nye år

- Vi har ikke den fuldt færdige tidsplan. I forhold til demonstrationsflyvningen går vi nu i dialog med de lokale beboere om at få arrangeret, hvordan måleinstrumenterne til den flyvning skal være. Man kan komme med input. Så vi holder et opfølgende møde den 30. januar på Flyvestation Skrydstrup. Det kræver, at man tilmelder sig.

Det kan man gøre på den nye hjemmeside; www.f-35iluften.dk. Den går først i "luften" på mandag. Alle kan melde sig til mødet den 30. januar.

Der var omkring 100 deltagere i torsdag aftens borgermøde. Der er ikke sat dato på det næste borgermøde, hvor støjberegningerne vil blive fremlagt.

Det eneste væsentlige nye var at vi gennemfører den her demoflyvning med hjælp fra Norge i uge 21. næste år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce