Annonce
Haderslev

Norge hjælper med F-35 prøveflyvninger

De første F-35 Joint Strike Fighter på dansk grund kommer fra Norge. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Til maj kommer de første Joint Strike Fighter måske til Skrydstrup og omegn til en demonstrationsflyvning og konkrete støjmålinger.

Der var som tidligere annonceret småt med nyheder på borgermødet om F-35 i Vojens-Hallerne torsdag aften: Støjberegningerne er ikke færdige endnu, og demonstrationsflyvningerne med F-35 er stadig udskudt.

Men Norge har nu tilbudt at hjælpe med sidstnævnte. Bliver det til noget, kommer det efter planen til at foregå i uge 21; altså i sidste halvdel af maj næste år.

- Vi ved ikke konkret, hvor mange fly endnu. Vi er fortsat i dialog med nordmændene om det praktiske. Derfor har vi heller ikke et endelig tilsagn. Men nordmændene har tilkendegivet, at de er indstillet på at hjælpe os, og at det skal ske i uge 21. Men vi ved ikke, hvor mange ressourcer, de kan stille til rådighed, og hvordan det konkret kommer til at foregå, forklarer koncerndirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

- Så det er kun fra Norge, de kommer, der er ikke andre planer?

- Nej, det er Norge, vi forsøger at få til at hjælpe os med den her demonstrationsflyvning.

.

Annonce

Vi planlægger at gennemføre den her demonstrationsflyvning med hjælp fra Norge.

Per Pugholm Olsen

Ny hjemmeside

De planlagte støjberegninger, som skal danne grundlag for erstatninger til de naboer, som forventes at blive mest plagede af støj, er først færdige i begyndelsen af det nye år

- Vi har ikke den fuldt færdige tidsplan. I forhold til demonstrationsflyvningen går vi nu i dialog med de lokale beboere om at få arrangeret, hvordan måleinstrumenterne til den flyvning skal være. Man kan komme med input. Så vi holder et opfølgende møde den 30. januar på Flyvestation Skrydstrup. Det kræver, at man tilmelder sig.

Det kan man gøre på den nye hjemmeside; www.f-35iluften.dk. Den går først i "luften" på mandag. Alle kan melde sig til mødet den 30. januar.

Der var omkring 100 deltagere i torsdag aftens borgermøde. Der er ikke sat dato på det næste borgermøde, hvor støjberegningerne vil blive fremlagt.

Det eneste væsentlige nye var at vi gennemfører den her demoflyvning med hjælp fra Norge i uge 21. næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce