Annonce
Udland

Norge stopper våbeneksport til Tyrkiet - Sverige vil have EU med

Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Sveriges udenrigsminister vil fredag søge Ríkssagens støtte til fælles EU-boykot af våben til Tyrkiet.

Norge stopper for eksport af militært udstyr til Tyrkiet, oplyser udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

Torsdag aften siger den svenske udenrigsminister, Ann Linde, at hun vil bede Riksdagen om støtte til en fælles EU-embargo.

- I morgen vil jeg bede Riksdagen om støtte til at arbejde for, at EU indfører sanktioner mod Tyrkiet i form af en våbenembargo, siger hun til den svenske radioavis, Ekot, ifølge TT.

- Det vil sige et forbud mod at eksportere våben til Tyrkiet.

Det sker som en reaktion på Tyrkiets militære indrykning i Syrien.

Norge, der står uden for EU, vil indtil videre ikke behandle nye ansøgninger om eksportlicens for forsvarsmateriel og varer, der kan bruges til militært brug i Tyrkiet. Det siger udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

- Vi gennemgår nu også alle de gyldige licenser for eksport af forsvarsmateriel og varer, der kan anvendes til militært brug.

Tyrkiet indledte onsdag den militære offensiv i det nordøstlige Syrien. Jagerfly bomber kurdiske byer, og tyrkiske soldater er torsdag trængt længere ind i Syrien.

- Vi følger situationen med dyb bekymring og gentager vores tydelige opfordring til Tyrkiet om at afslutte militæroperationen samt respekterer folkeretten, siger Søreide.

- Dette har udenrigsministeriet også givet udtryk for under et møde med Tyrkiets ambassadør i Norge, påpeger hun.

Norge og Tyrkiet er allierede medlemmer af Nato. Norge eksporterede i 2018 militært materiel til Tyrkiet for 41,4 millioner norske kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce