x
Annonce
Erhverv

Norges oliefond svulmer til over 10.000 milliarder kroner

Ntb Scanpix/Reuters
Oliefonds afkast i 2019 svarer til 230.000 danske kroner for hver nordmand. Afkast på aktier var 26 procent.

Det var et overordentlig pænt afkast, som den norske stat fik gennem Oljefondet i 2019. Det blev på 19,9 procent, og det svarer til 1692 milliarder norske kroner (1232 milliarder danske kroner).

Annonce

Det oplyser fonden.

Det er det højeste afkast i Oljefondets historie. Det svarer til 230.000 kroner for hver nordmand (opgjort i danske kroner).

Det er første gang, at fonden når over 10.000 milliarder norske kroner. Værdien steg til 10.088 milliarder kroner ved udgangen af 2019.

- 2019 var et virkelig godt år for fondet, konstaterer Øystein Olsen, der er bestyrelsesformand i den norske nationalbank.

Det var især et stort afkast på fondens aktieinvesteringer rundt om i verden, der gav gevinst. Her var afkastet 26 procent.

Oljefondet er verdens største statslige investeringsfond, som akkumulerer værdier fra Norges store olieproduktion.

Når Oljefondet trækker penge ud af store internationale virksomheder eller investerer i de samme, giver det genlyd på børsmarkeder verden over.

Det gode resultat i 2019 skal ses på baggrund af et sløjt 2018.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce