Annonce
Sydjylland

Norman og Lisbeth er strandet i 3.000 meters højde: - Usikkerheden er det værste

Norman Gyldenberg og Lisbeth Bossen fra Varde har været gift i 38 år. De nyder at bruge pensionisttilværelsen til at opleve verden. Deres tur til Peru har dog taget en uventet drejning. Privatfoto
Ægtepar fra Varde er fanget i de peruvianske bjerge, efter coronavirus har sendt det sydamerikanske land i undtagelsestilstand. De har en flybillet hjem, men om de får lov til at lette, er endnu usikkert.
Annonce

Strandet: Ægteparret Norman Gyldenberg og Lisbeth Bossen fra Varde skulle være landet på dansk jord i søndags efter godt tre ugers sydamerikansk eventyr. Men sådan gik det ikke.

I stedet er de nu fanget i 3.000 meters højde i den Hellige Dal i de storslåede Andesbjerge i Peru uden vished om, hvornår de kan komme retur til Danmark.

- Usikkerheden er det værste, siger 67-årige Norman Gyldenberg, da JydskeVestkysten fanger ham og konen på en lettere ustabil telefonlinje fra deres hotelværelse i den lille bjerglandsby, hvor de nu har været i over en uge.

Parret er blandt de over 200 danskere, der lige nu er strandet i et totalt nedlukket Peru, efter at myndighederne forrige søndag erklærede undtagelsestilstand i forsøget på at inddæmme coronavirussen.

De skulle egentlig bare have tilbragt en enkelt nat på hotellet, inden de næste dag skulle have været med toget mod turens helt store mål – Machu Picchu. Men så kom undtagelsestilstanden og det medfølgende udgangsforbud, der har spændt ben for drømmen om at udforske de ikoniske ruiner i inkabyen.

- Alt er spærret af, så det kan vi godt glemme alt om. Det var det, vi havde glædet os mest til at opleve, så det er enormt ærgerligt, siger Norman Gyldenberg, der før han gik på pension i 2017 var vicebibliotekschef på Varde Bibliotek.

Vi vil bare gerne hjem nu. Det er som at være i et limbo det her.

Lisbeth Bossen, pensionist, Varde

Annonce

Ingen skrupler

Norman og Lisbeth er begge pensionister og planlagde rejsen for over et halvt år siden. De havde drømt om den endnu længere, og nu skulle det være, mens fysikken stadig er til vandring i højderne.

De havde ingen skrupler, da de 4. marts fløj afsted på turen, der er en guidet grupperejse sammen med 13 andre danskere.

- På det tidspunkt var der slet ingen smittede i Peru, så vi var helt trygge ved det, siger Lisbeth Bossen, der også er 67 år.

På rejsen har de da heller ikke selv mærket meget til coronavirus. Hele gruppen har været ved godt helbred med undtagelse af en smule højdesyge. De har dog kunne mærke en reaktion fra de lokale.

- Når vi gik omkring i den sidste uge, før undtagelsestilstanden begyndte, vendte peruvianerne hovedet bort fra os og tog mundbind på, fordi de troede, vi kom med corona, siger Lisbeth Bossen.

- De sagde det ikke, men man kunne tydeligt læse det på deres kropssprog, tilføjer Norman Gyldenberg.

Alvoren gik for alvor op for danskerne, da der begyndte at komme meldinger hjemmefra om, at situationen spidsede til.

- Vores datter ringede og var bekymret. Hun ville meget gerne have, at vi kom hjem med det samme, siger Norman Gyldenberg.

Annonce

Svær hjemrejse

Men at komme hjem er ikke lige til. Der er nemlig lukket for alle kommercielle flyvninger til og fra Peru.

Hvis undtagelsestilstanden som planlagt bliver ophævet den 30. marts, har de sammen med resten af gruppen fået flybilletter hjem den 31. marts. Her står det på en langvarig rejse, der starter med bustur fra Den Hellige Dal til Cusco. Derfra skal de med et fly til hovedstaden Lima og så til Panama, hvorfra turen går til Amsterdam og endeligt Billund, hvor de håber at lande d 2. april.

Det er dog langt fra sikkert, at det kan lade sig gøre. Hvis undtagelsestilstanden forlænges, kan opholdet i bjergene trække ud.

Udenrigsministeriet har samtidig oplyst, at der arbejdes på højtryk for at få sendt fly til Peru, der kan hente de mange danskere hjem. Det er dog en svær opgave, da det kræver en statslig aftale med Perus myndigheder at få lov til at lette og lande.

- Vi vil bare gerne hjem nu. Det er som er været i et limbo det her, siger Lisbeth Bossen.

Ægteparret fra Varde er taknemmelige for, at de er strandet med denne udsigt i naturskønne omgivelser godt 15 kilometer nord for byen Cusco. Privatfoto
Annonce

Heldige

På trods af den store uvished om, hvornår de kan vende hjem, har ægteparret og resten af rejsegruppen det godt.

De er de eneste på hotellet ud over et ungt estisk par. Her kan de gå frit rundt på hotellets naturarealer, og personalet sørger for, at de får tre gode måltider om dagen. Én gang om dagen er det tilladt at gå ud ad porten. Det skal dog foregå alene.

- Vi er heldige, at vi bor på det her skønne natursted omgivet af Andesbjergene i stedet for at være spærret inde på et lille hotelværelse i Lima, som mange andre danskere. Vi er helt trygge her, siger Norman Gyldenberg, som fortæller, at de i gruppen gør, hvad de kan, for at holde moralen højt og kedsomheden for døren.

- Det kan da blive lidt trivielt at gå rundt på de samme 700 meter, men vi laver eksempelvis yoga og får undervisning i spansk sammen, siger han.

Lisbeth Bossen og Norman Gyldenberg rejser med rejsebureauet Stjernegaard-rejser, som har sørget for flybilleter hjem den 31. marts. Om de kan komme med det pågældende fly, er dog endnu uvist. Privatfoto
Annonce

Vil tilbage

For parret har det været mærkeligt at være isoleret tusinder kilometer væk hjemmefra, mens Danmark er lukket ned.

- Vi kan slet ikke forestille os, hvordan der er derhjemme lige nu med helt tomme gader, siger Lisbeth Bossen, som sammen med sin mand er indstillet på at gå i karantæne i mindst 14 dage, når de engang kommer hjem til Varde igen.

- Det er jo også derfor, at vi gerne vil hjem snart, fordi ellers trækker det endnu længere ud, før vi kan se vores familie igen, siger hun.

Selvom rejsen langt fra er endt, som de havde forventet, slår Norman Gyldenberg fast, at der også er noget positivt ved den særlige situation.

- Vores ferie er ikke ødelagt. Vi har haft en masse gode oplevelser, og det gode ved det hele er, at vi jo bare bliver nødt til at komme tilbage en anden gang, nu hvor vi ikke nåede til Machu Picchu.

Norman Gyldenberg dokumenterer hele rejsen i Peru og den særlige situation på grund af coronavirussen på sin Facebook-side, hvor han ofte lægger billeder op, så familie og venner kan følge med. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Annonce