Annonce
Erhverv

Norsk ejendomsmatador tiltalt for millionbedrageri

Stoyan Nenov/Reuters
Norske Eirik Hokstad er sigtet i en stor sag om fusk og bedrageri ved ejendomshandler i Bergen, skriver DN.no.

Efter et spektakulært kollaps er den norske ejendomsinvestor Eirik Hokstad blevet tiltalt for bedrageri for over 100 millioner norske kroner og kan straffes med over 10 års fængsel.

Han skal have forfalsker papirer, udnyttet andres identitet og blandt andet snydt byen Bergen. Det skriver flere norske medier, heriblandt DN.no.

- Det er en alvorlig sag. Både fordi det drejet sig om store beløb med fare for store tab for bankerne og på grund af handlingerne, hvor der er gjort udstrakt brug af falske dokumenter og identitetstyveri.

- Bankerne skal i udgangspunktet kunne stole på informationer, der gives at låntager. Bedrageri repræsenterer et alvorligt misbrug af den tillid, siger statsadvokat Kristine Herrebrøden ifølge DN.no.

Erhvervsmediet E24.no skriver, at bedrageriet skal være sket i perioden 2011 til 2018 og gælde udlån for over 100 millioner norske kroner - 78 millioner danske kroner.

Eirik Hokstad var længe en kendt ejendomsinvestor i Bergen, hvor han via selskabet Sorbonne ejede over 100 boliger i byen. Selskabet, som han kørte sammen med partneren Asgeir Steinsland, gik dog konkurs i 2016.

Efterfølgende blev begge anholdt, mistænkt for kunstigt at have pumpet værdien af deres ejendomme op for at kunne optage store lån. Asgeir Steinsland er ikke blevet tiltalt.

Et af tilfældene af muligt bedrageri omhandler byen Bergen. Her skal Eigir Hokstad have lavet dokumenter, der viste at han havde solgt en ejendom til kommunen.

Dokumenterne var underskrevet af en kommunalt ansat samt en kommunaldirektør. Kommunen afviser dog at have købt ejendommen.

- Vi er som sådan ikke blevet udsat for svindel. Det er banken, der er det.

- Men for Bergen Kommune er det en sag, hvor kommunens integritet er blevet misbrugt via dokumentfalsk, og vi har derfor politianmeldt forholdet, skriver kommunaldirektør Kjell Aga til DN.no.

Straframmen for bedrageriet er op til 12 års fængsel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Lyset blev båret frem på Fredenshjem

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce