Annonce
Udland

Norsk skib redder 50 nødstedte migranter i Middelhavet

Hannah Wallace Bowman/Msf/Reuters
Af de 50 var 12 mindreårige. Én af migranterne var en gravid kvinde. Alle kommer fra lande syd for Sahara.

Det norske skib "Ocean Viking" har søndag reddet 50 migranter i Middelhavet ud fra Libyens kyst.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Skibet, der styres af en gruppe af humanitære organisationer, stødte søndag eftermiddag på en overfyldt gummibåd 25 kilometer fra kysten.

Af de 50 ombordværende var 12 mindreårige. Én af migranterne var en gravid kvinde. Alle kommer fra afrikanske lande syd for Sahara.

Redningsaktionen skete, 14 timer efter at et nødopkald blev sendt til både libyske, italienske og maltesiske myndigheder og FN's flygtningeagentur.

Af nødopkaldet fremgik det, at gummibåden havde mistet motorkraft og nu drev rundt på åbent hav.

Da migranterne er opsamlet i den libyske redningszone i det centrale Middelhav, så er samtlige migranter som følge af maritim lov blevet sejlet tilbage til Libyen.

Flere organisationer har flere gange kritiseret forholdene for migranter i Libyen.

Læger Uden Grænser, der er én af organisationerne bag "Ocean Viking", har det synspunkt, at ingen nordafrikanske lande kan betragtes som sikre havne for nødstedte migranter.

Ifølge AP har der i det seneste år været gentagne tilfælde, hvor nødhjælpsorganisationer og europæiske middelhavsnationer har skændtes om, hvorvidt skibe måtte sætte migranter i land i europæiske havne.

I de fleste tilfælde er migranter blevet afvist og sendt tilbage.

Et af de lande, der har ført en hård kurs over for migrantskibe i Middelhavet, er Italien.

Landet har over de seneste år taget imod hundredtusindvis af flygtninge og migranter, men tallet er faldet voldsomt.

Ifølge nyere tal er antallet faldet mellem 85 og 96 procent i forhold til 2018 og 2017.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Sønderborg

Stæren er kommet til Als

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce