Annonce
Trekantområdet

Notat sender ny skole i midtbyen til tælling: For dyr og unødvendig i mange år frem

Der vil være fint plads til eleverne på Kirstinebjergskolen på Havepladsvej i mange år frem. En renovering vil måske forhindre, at hver tredje elev i distriktet sendes i privatskole. Foto: Søren Gylling
Det er bedre at bruge kommunale kroner til at renovere kommunens folkeskoler end at bygge nyt. Det indstiller direktionen til politikerne i børne- og skoleudvalget på baggrund af et notat om et eventuelt nybyggeri til erstatning for skoler i Kirstinebjerg-distriktet.

Fredericia: Der er afsat 340 mio. kroner til renovering af Fredericia Kommunes skoler de kommende fem år. Der har været ønske fremme om at bygge en ny midtbyskole for en del af pengene, men det forslag får med et nyt notat en svær fremtid.

I denne uge skal politikerne i børne- og skoleudvalget drøfte sagen, og af indstillingen til politikerne fremgår, at direktionen vurderer, at anlægsmidlerne vil give størst værdi for det samlede skolevæsen, hvis de anvendes på renovering frem for nybyg. Det skyldes, at der ifølge notatet ikke er argumenter for at bygge nyt. Hverken i forhold til kapacitet, økonomi eller bæredygtighed.


Annonce

Direktionen vurderer, at anlægsmidlerne vil give størst værdi for det samlede skolevæsen, hvis de anvendes på renovering frem for nybyg. Det skyldes, at der hverken ift. kapacitet, økonomi eller bæredygtighed vurderes at være argumenter for nybyg. Det kan dog ikke afvises, at en ny skole i enten midtbyen eller ydre Vest vil kunne styrke kommunens bosætning.

Indstilling til politikerne i børne- og skoleudvalget


Direktionen afviser dog ikke, at en ny skole kan være en parameter i forhold til bosætning, ligesom udbygningen af Fredericia mod vest kan udløse behov for en ny skole.

Det konkluderer direktionen på baggrund af et notat udarbejdet af en arbejdsgruppe.

En ny midtbyskole har været på dagsordenen siden budgetforhandlingerne i 2020. Men nu har en arbejdsgruppe gennemgået både de økonomiske forudsætninger for et nybyggeri og muligheden for at renovere og fastholde de nuværende skoler på henholdsvis Indre Ringvej og Havepladsvej.

Hver tredje vælger folkeskolen fra

Kirstinebjergskolen har de seneste år været presset på elevtallet, som har været dalende. Forældre i skoledistriktet vælger i høj grad folkeskolen fra frem for privatskoler. Ifølge notatet forventes det, at over 30 procent af en årgang i 2032 vil tilvælge en privatskole. Det er en stigning med op til 10 procentpoint i forhold til i dag.

Netop fravalget af folkeskolen har været en af Kirstinebjergskolens begrundelser for at ønske en helt ny skole, der kan tilpasses nutidige krav.

Arbejdsgruppens anbefaling er alligevel, at man afventer at bygge nyt og i stedet renoverer skolerne. En renovering vil måske også betyde, at det i sidste ende at folkeskolen bliver foretrukket.

- Det kan ikke afvises, at de angivne elevprognoser er konservative, og at der i praksis vil være flere elever, som vil tilvælge folkeskolen end estimeret i elevprognoserne, fremgår det af notatet.

Annonce

Dyrt at bygge nyt

Ikke mindre væsentligt er der markant forskel på prisen for at renovere og bygge nyt, hvis henholdsvis afdelingen på Høgevej  og afdelingen på Havepladsvej skal i spil.

Renoveringen på Høgevej er vurderet til at koste 31 mio. kroner. Skal der i stedet bygges en ny basisskole lyder estimatet, at der skal findes ca. 160-230 mio. kr.  og hertil lægges udgifter til trafiksikkerhed og måske grundkøb.

Til gengæld vurderes det, at bygningerne kan sælges for 24 mio. kroner. Det vil dog kræve en ændring af lokalplanen, hvis den gamle Egumvejens Skole skal erstattes af eksempelvis boliger.

Overbygningsskolen på Havepladsvej  vil skulle renoveres for 90 mio. kroner, fremgår det af et overslag. En ny skole vil kunne bygges for 125-180 mio. kroner plus eventuelt grundkøb.

Til gengæld kan bygningerne og grunden på Havepladsvej måske sælges for 30 mio. kroner, hvis man kan ændre lokalplanen til at rumme boliger frem for skole.

Den nye Kirstinebjerghal på Havepladsvej fremhæves også som argument for fortsat at have skole på matriklen.

Alt i alt konkluderer arbejdsgruppen, at der ikke er et økonomisk argument for at bygge nyt fremfor at renovere på både Høgevej og Havepladsvej.

Skulle man ønske at opføre en helt ny skole, der kan rumme alle årgange, så har arbejdsgruppen også vurderet på det.

En fuld skole med plads til 900 elever vil ifølge arbejdsgruppen koste mellem 310-430 mio. kroner at etablere. Det er under forudsætning, at man vælger at bygge skolen på enten Voss-grunden eller nord for Ungdommens Hus, hvor kommunen ejer arealerne.

Det koster en ny skole

Arbejdsgruppen har regnet på en række scenarier for, hvor dyr en helt ny skole vil være at opføre inden for voldene.

Basisskole til 500 elever med 10,5 kvm. per elev: 185-250 mio. kroner.

Skal den placeres i Kanalbyen, skal lægges 2300 kr. per kvadratmeter til grundkøbet, mens Voss-grunden og en grund ved Ungdommens Hus er gratis.

Udskoling (7.-9. klasse) 400 elever og 10,5 kvm. Per elev: 155-210 mio. kroner. for byggeriet, samt de samme omkostninger som før nævnt til grundkøb.

Fuld skole (0.- 9. klasse) 900 elever og 10,5 kvm. Per elev: 310 mio. kroner, og de tilsvarende omkostninger til grundkøb.

Fuld skole (0.-9 klasse) 900 med 15 kvm. per elev: 430 mio. kroner.

En så stor skole vil der ikke være plads til i Kanalbyen, så her vil alene Voss-grunden og arealet ved Ungdommens Hus være i spil.

I alle nybyggerier skal tillægges omkostninger til trafiksikkerhed i størrelsesordenen 10-20 mio. kroner.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstrem lang kø til vaccinetider: 83-årige Henning prøvede tre dage forgæves at få tid til tredje stik

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Kolding

Feltet af arkitekter snævrer ind: Se de fem firmaer som skal forvandle Designskolen i Kolding

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce