Annonce
Erhverv

Stribe af nedjusteringer koster Novozymes-topchef jobbet

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Peder Holk Nielsen skal fra næste år have nyt job - han stopper som topchef i Novozymes.

Bestyrelsen i biotek-selskabet Novozymes er efter flere nedjusteringer i år blevet enig med topchef Peder Holk Nielsen, om at han stopper på posten i 2020.

Det oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

- Bestyrelsen har sammen med Peder Holk Nielsen aftalt, at tiden er inde til, både for Novozymes og ham selv, at han træder tilbage som administrerende direktør for Novozymes, lyder det i meddelelsen.

2019 har generelt budt på en stribe dårlige nyheder. Tre gange har selskabet nedjusteret sine forventninger til årets resultat.

Så sent som sidste uge måtte Novozymes fortælle investorerne og markedet, at deres salgstal for det seneste kvartal er dårligere end forventet, og at selskabet derfor må nedjustere forventningerne til årsresultatet.

Med den nedjustering droppede Novozymes også alle forventninger om vækst i både omsætning og profit for i år. I stedet håber Novozymes nu på, at begge dele ender i et rundt nul, hvis alt går vel resten af året.

Og nedjusteringerne har haft konsekvenser. I august - før den seneste nedjustering - blev en fyringsrunde annonceret. Her mistede op til 330 - heraf 123 i Danmark - jobbet.

Noget tyder på, at nedjusteringerne også har spillet en rolle i forhold til Peder Holk Nielsens jobsikkerhed. I en meddelelsen til fondsbørsen skriver selskabet:

- Endvidere har Novozymes oplevet udfordringer de senere år, og det er nødvendigt, at selskabet fremover leverer øget omsætningsvækst. Derfor er det nu det rigtige tidspunkt at få en ny administrerende direktør på plads.

Novozymes arbejder med enzymer og mikroorganismer til blandt andet vaskemidler og drikkevarer. I alt har Novozymes haft ild i jernene på 25 forskellige områder.

I forbindelse med fyringsrunden i august forklarede Peder Holk Nielsen, at Novozymes fremover skulle fokusere på færre områder. Han udpegede dengang tre kerneområder: Rent vand, menneskers sundhed og tilgængelighed af fødevarer.

Den opgave kommer fra næste år til at ligge på hans afløsers bord. Og bestyrelsen forventer inden for kort tid at have en afløser klar.

Det bliver en person uden for Novozymes- og Novo Nordisk-universet, står der i Novozymes' meddelelse.

Skiftet i direktørstolen modtages umiddelbart positivt på aktiemarkedet, hvor Novozymes-aktien tog et hop op og omkring klokken halv ti lå i et plus på over tre procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce