Annonce
Vejen

Nr. 36: Så er der atter tid til at plukke en buket

På de fugtige dele af ruten er der anlagt hævede gangbroer af træ. Foto: Teresa Nielsen
Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling inviterer søndag den 11. april kl. 13 til en travetur på 7-8 km i det naturskønne område vest for Baldersbæk ved Hovborg.

HOVBORG: Inden bukettur nr. 36 går ud i landskabet, bliver der en lille kunstoplevelse ved to af billedhugger Anders Bundgaards værker. Tæt ved P-pladsen i Baldersbæk vest for Hovborg står den dysse, som han i 1890 opførte på bestilling fra de lokale i anledning af 25-året for Baldersbæk Plantage.

Som en hyldest til plantagens driftige grundlægger – rigmanden Holger Petersen – er indhuggede relieffer, manende sentenser og et par små dyr, der vokser frem af granitten. Centralt står Holger Petersens motto: ”Arbejdet er vores trofaste Ven; Hvo som arbejder, synker ikke hen.”


Arbejdet er vores trofaste Ven; Hvo som arbejder, synker ikke hen.


Den store mæcen døde 1917. Året forinden havde han sørget for, at der ved E.M. Dalgas’ sommerbolig ”Høllund Søgaard”, 4-5 km. øst for Hovborg, blev opstillet en monumental granitstøtte af Dalgas i anledning af 50 året for Hedeselskabets grundlæggelse. Den blev hugget af Anders Bundgaard.

Efter samme model bestilte Holger Petersens efterkommere hos Anders Bundgaard et beslægtet stående portræt af Holger Petersen. Skulpturen har fået plads netop dér, hvor modellen sikkert mange gange har stået og kigget over på sin Villa Baldersbæk. Kunstneren var en hyppig gæst på stedet og fortrolig med modellen. Over årene havde Holger Petersen bestilt to bronzespringvand til haven samt i 1913 Treherredsstenen, der står ned til Holme Å dér, hvor Malt, Slaugs og Skads herreder mødes.

Søndagens travetur ligger som et aflangt 8-tal omkring Holme Å – delvist på Kyst til kyst stien, delvist på andre stier, så turen kun et enkelt sted krydser sit spor. Den afvekslende travetur går gennem mange typer landskaber fra plantage over hede og mose til tæt skov. Undervejs passeres et dambrug og enge med græssende køer.

Det meste af ruten er en trampesti. Husk derfor godt fodtøj, da terrænet kan være lidt ujævnt og fugtigt. Tag gerne kaffe/te og siddeunderlag med i rygsækken. Turen går forbi en af de høje skrænter, hvor åen har gnavet sig ind i terrænet og skabet et flot udkigspunkt – en oplagt pauseplads.

Månedens buket er primært samlet af tørrede kviste og grene. Den er peppet op med en Gedebladsranke, hvor bladene er ved at folde sig ud, en pilekvist med lysende gæslinger og en revlingebærkvist med fine små mørke rød-violette blomster – foråret er klart på vej!

Bukettur nr. 36 har plads til 50 deltagere

Søndag den 11. april kl. 13 er mødestedet P-pladsen ved Baldersbæk. Der må være max. 50 deltagere, der får plads efter først-til-mølle-princippet. Alle deltagere bliver registreret med navn og en kontaktoplysning, så der kan tages kontakt om nødvendigt. På traveturen skal alle overholde gældende Covid-19 foranstaltninger med behørig afstand, afspritning og brug af mundbind, når afstanden mellem deltagerne er kort.

Anders Bundgaards monumentale portræt af Holger Petersen blev opstillet ved Baldersbæk i 1918 - året efter modellens død. Foto: Teresa Nielsen
Buketturen går langs med Holme Å, der krydses tæt ved dambruget. Foto: Teresa Nielsen
Undervejs passeres hedeagtige strækninger, hvor lyngen står flot om efteråret. Foto: Teresa Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Casper møder flere sure kunder, når han kommer og fikser strømmen: Tonen er blevet mere hidsig og aggressiv

Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce