Annonce
Aabenraa

Nu afgøres det: Skal omdiskuteret mur stå midt i byen?

Telemuren i sine velmagtsdage, da den stadig stod ved siden af den tidligere telebygning på H.P. Hanssens Gade. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Mandag tager politikerne i vækstudvalget og kultur- og fritidsudvalget stilling til, om Telemuren skal placeres på Markedspladsen, som flere borgere har foreslået. Der er ikke umiddelbart udsigt til et flertal for den løsning.

Aabenraa: Hvor skal Telemuren stå?

Flere borgere har foreslået Markedspladsen, og nu bliver det én gang for alle afklaret, om det er en mulighed.

Mandag mødes medlemmerne af vækstudvalget for land og by med kultur- og fritidsudvalget med kun det ene punkt "Telemuren på Markedspladsen" på dagsordenen. Mødet er kommet i stand på foranledning af Lars Kristensen (V), formand for kultur- og fritidsudvalget.

- Vi holdt jo for nylig et borgermøde om Telemuren, ligesom jeg har fået nogle henvendelser på mail, og vi har lovet, at vi ville kigge på alle forslag, inden vi i foråret træffer en endelig beslutning om, hvor den skal stå, siger han og forklarer, at grunden til, at en placering på Markedspladsen behandles allerede nu er, at den planlagte byfornyelse af pladsen går i gang straks i det nye år.

Annonce

12 år i depot

  • Telemuren har fristet en tilværelse på kommunens deponi i Sdr. Hostrup, siden den i 2007 blev fjernet fra sin oprindelige placering på H.P. Hanssens Gade.
  • I efterårets budgetforlig blev der sat ekstra penge af til genopførelse af muren, men en ny placering er stadig ikke fundet. Området omkring Arena Aabenraa har været i spil, det samme er området omkring det nyopførte kanonbatteri over for rådhuset.

Visuel og fysisk barriere

- Derfor nytter det ikke noget at komme i februar og sige, den skal ligge på Markedspladsen. Da vil det jo være for sent, siger Lars Kristensen.

Bedømt på sagsfremstillingen til mandagens møde kommer det dog til at kræve rigtig gode argumenter, hvis Telemuren skal ende i firkanten mellem H.P. Hanssens Gade, Rådhusgade, Madevej og det gamle kredshus.

Indstillingen fra forvaltningen for kultur, miljø og erhverv er nemlig klart, at det ikke vil være den rigtige placering til den svenske kunstner Ulla Viottis værk, der i 2007 blev fjernet fra sin oprindelige placering på østsiden af H.P. Hanssens Gade for at gøre plads til byggeriet af Lagkagehuset.

Med et omfang på 45 meter i længden, fem meter i bredden og en højde på 1,8 meter er konklusion, at den vil "udgøre en barriere visuelt såvel som fysisk" i forhold til de planer, der ligger for pladsen. Samtidig vil det betyde, at der skal bruges over en halv million kroner på at lave det allerede vedtagede projekt om, ligesom det vil forsinke færdiggørelsen med op mod et halvt år.

Find en anden placering

Det sidste - at pladsen forsinkes - kan formanden for vækstudvalget for land og by, Philip Tietje (V), godt acceptere.

- Ja, hvis det var en supergod idé. Men det er det ikke. Det er fint, at man anerkender, at der er borgere, der synes, det er en god idé, og at man derfor undersøger det, men man skal finde en anden, god placering til Telemuren, siger Philip Tietje, der her taler på hele udvalgets vegne.

- Vores indstilling bliver nok, at vi ikke kan anbefale forslaget. Dels kommer muren til at virke for bastant dér, og dels vil der være temmelig mange omkostninger forbundet med det, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- Og nu er vi endelig - efter mange års diskussioner - politisk blevet enige om, hvordan pladsen skal se ud, så det vil også være dumt at begyndte at rippe op i det igen.

Lars Kristensen venter med at udtale sig om forslaget til efter mandagens møde.

I materialet til det fælles udvalgsmøde på mandag har forvaltningen tegnet ind, hvordan Telemuren vil blokere for det frie udsyn over den renoverede Markedspladsen. Tegning: Aabenraa Kommune

Markedspladsen er kun godt 40 meter bred og omkring 60 meter lang, så Telemuren vil med sine 45 meter og sine bugtninger på samlet fem meter komme til at fylde pænt. Tegning: Aabenraa Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce