Annonce
Aabenraa

Nu bliver den store blok fjernet på Enstedværket

Sådan ser det ud på Enstedværket for tiden. Foto: Jan Sternkopf

En aftale om at fjerne Enstedværket helt blev underskrevet fredag. Det vil tage næsten tre år at fjerne de store mængder stål og beton fra havnen.

Aabenraa: Efter længere tids forhandlinger er det lykkedes at indgå en aftale, som betyder, at Dong Energy sælger Enstedværkets blok 3 og den grund, den ligger på, til Rimeco, der nedriver værket.

Rimeco har indgået en aftale med Aabenraa Kommune om, at kommunen køber grunden, når værket er revet ned. Det sker for at sikre plads til udvikling af erhvervslivet i Aabenraa Kommune, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Arealet med blok 3 fylder 134.000 kvadratmeter. Blokken nedrives over en periode på godt 2,5 år, og nedrivningen og retableringen af arealet til brug forventes først afsluttet i 2020. Arbejdet med at nedbryde blok 3 er langt større end den nedbrydning af blok 2, som slutter i år. Både mængden af beton og stål, der skal nedbrydes og fjernes, er mere omfattende, og alene højden på skorstenen gør opgaven større.

- Vi vil bruge arealet til at tiltrække nye, store jobskabende virksomheder og nye typer virksomheder, hvor vi bl.a. vurderer, at de eksisterende kølekanaler kan være et værdifuldt aktiv. Vi tænker langsigtet med denne investering og sikrer os interessante og bynære erhvervsarealer til fremtidig udvikling af Aabenraa. Vi er allerede i dialog med virksomheder, som interesser sig for området og for de to kølekanaler, siger Thomas Andresen.

- Aftalen er indgået i en gensidig forståelse mellem os og kommunen. Vi har i forvejen erhvervet et areal derude, og vi ser frem til, at vi i fællesskab kan udvikle området, udtaler formanden for Aabenraa Havn, byrådsmedlem Erwin Andresen (SP). /EXP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce