Annonce
Kolding

Nu bliver havfruen hel igen: Kunstner har opsporet det forsvundne hoved

Mandag får havfruen sit hoved tilbage. Hovedet har været forsvundet siden natten til onsdag. Foto: Erik Valter

Nu får havfruen i Slotssøen sit hoved tilbage. Fredag aften lykkedes det kunstner Erik Valter at opspore det hoved, der forsvandt fra hans kunstværk natten til onsdag.

Kolding: Mysteriet er løst.

Efter en detektivaktion, der er en krimibog værdig, er søhavfruens forsvundne hoved opsporet og fundet. Mandag middag får den gyldne havfrue i Slotssøen sit hoved tilbage.

Hovedet har været væk siden onsdag morgen, hvor havfruen pludselig sad hovedløs på sin sten tæt på Slotssøens søterrrasse. Her var hun nogle dage forinden blevet placeret som midlertidigt kunstværk op til Kulturnatten.

Sagen om det forsvundne hoved har fået enorm opmærksomhed, og nu bliver endnu et kapitel føjet til historien.

- Jeg fik hovedet tilbage i aftes (fredag aften red.), fortæller kunstner Erik Valter, som har lavet havfruen.

- Det har ikke lidt overlast, men det skulle lige sprayes op. Nu står det og tørrer, og mandag middag placerer jeg hovedet på havfruen igen.

Annonce

Der var ikke en sjæl derude, men pludselig kom der en gammel øse kørende. En ung mand sprang ud, og jeg spurgte ham helt stilfærdigt, om han kendte noget til hovedet. Det gjorde han.

Erik Valter, kunstner
Erik Valter holdt tegneworkshop fredag til Kulturnatten. Her var det meningen, at børn skulle tegne en havfrue med hoved, men sådan blev det ikke. Arkivfoto: Søren Gylling

Bag i den gamle øse

Det var Erik Valter selv, der fredag aften opsporede sit kunstværks forsvundne hoved. Det hele begyndte med, at han modtog et praj fra en bekendt.

- Jeg fik tilsendt et screenshot fra Instagram. En ung mand havde taget et billede af hovedet, fortæller Erik Valter.

På skærmbilledet kunne Erik Valter se navnet på fotografen, og han gik i gang med at få kontakt til ham. Der var ingen reaktion på henvendelsen, og derfor tog kunstneren fat i knægtens far. Det satte skred i tingene, og det ledte Erik Valter til en anden ung mand, som han mødtes med et sted i Kolding. Hvor de mødtes, ønsker Erik Valter ikke, at offentligheden skal vide, fordi han ikke vil hænge nogen ud.

- Der var ikke en sjæl derude, men pludselig kom der en gammel øse kørende. En ung mand sprang ud, og jeg spurgte ham helt stilfærdigt, om han kendte noget til hovedet. Det gjorde han, og han gik om bagved bilen og tog en sort sæk. Her lå hovedet i, fortæller Erik Valter.

- Jeg havde jo lovet at give frit lejde, hvis jeg fik hovedet leveret tilbage, så jeg sagde til dem, at hvis jeg fik hovedet, så lod vi den ligge der.

- Den unge mand var lidt slukøret, og han var ked af al den postyr, det havde skabt. Han var også ked af, at børnene ikke havde kunnet tegnet havfruen med hoved i min tegneworkshop fredag til Kulturnatten.

Vi må gerne være tykke

Nogle har spekuleret i, om Erik Valter selv havde fjernet og gemt hovedet for at skabe opmærksomhed om kunstværket. Han ønsker at slå fast med syvtommersøm, at det altså ikke er tilfældet.

- Jeg vil jo gerne renses. Nu kan jeg bevise min uskyld. Dem, der har insinueret, at det måtte være mig, må have røde ører nu, siger han.

Manden, der tippede Erik Valter, får i øvrigt sin findeløn.

- Vedkommende skulle have en flaske Gammel Dansk, men han drikker ikke. Men han vil gerne have en af mine små figurer, så det får han, fortæller kunstneren, som håber, at debatten nu kan komme til at handle om det, der oprindeligt var målet med den buttede havfrue.

- Min idé var, at det skulle give en perfekthedsdebat. Vi må gerne være lidt ældre og lidt tykke. Jeg håber, vi kan komme tilbage til den diskussion, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce