Annonce
Aabenraa

Nu er den gal igen: Bageri politianmeldes og får bøde på 20.000 kroner

Sønderjysk Rugbrødsbageri har på kort tid fået flere bøder, fordi der ikke var gjort ordentligt rent, og tilbage i april blev virksomheden politianmeldt. Nu er det sket igen. Foto: Claus Thorsted

Ved seneste kontrolbesøg hos Sønderjysk Rugbrødsbageri har Fødevarestyrelsen igen konstateret utilfredsstillende forhold, blandt andet på rengøringsfronten. Denne gang udløser det to bøder på i alt 20.000 kroner og en politianmeldelse.

Hellevad: Der er hverken styr på fødevarehåndteringen, skadedyrssikringen eller rengøringen hos Sønderjysk Rugbrødsbageri i Hellevad.

Det konkluderer i hvert fald Fødevarestyrelsens udsendte medarbejder, som var på besøg den 22. juni. Det koster to bøder på hver 10.000 kroner for de to første forhold samt en politianmeldelse for den manglende rengøring.

Det er ikke første gang, Fødevarestyrelsen retter kritik mod virksomheden. Så sent som i april blev der fundet over 100 levende kakerlakker i bageriet, og det fik Fødevarestyrelsen til med øjeblikkeligt varsel at lukke produktionen, udstede en bøde på 20.000 kroner og politianmelde virksomheden.

Denne gang har den tilsynsførende blandt andet konstateret utildækkede fødevarer blive opbevaret på en rampe lige under en fuglerede, mens brød blev afkølet direkte op ad snavsede yderporte og døre. Coating sad løst på et stort antal brødforme. Det udløser den første bøde på 10.000 kroner.

Den anden bøde får virksomheden, fordi et stort udsugningsrør fra bageriet og ud ikke var afblændet med net eller gitter. På lageret med tørvarer var afløbsrøret ikke afblændet, og netdøre og -porte sluttede ikke tæt.

Annonce

Ikke første gang


  • Det er ikke første gang, bageriet, som leverer rugbrød til supermarkedskæder og andet bagværk til Klosterbageriet-butikkerne, får bøder.
  • Tilbage i september sidste år var rengøringen heller ikke i orden, og det samme konstaterede man i februar i år. Det gav en bøde på henholdsvis 10.000 kroner og 15.000 kroner.
  • I april var den så gal igen, og der blev blandt andet fundet over 100 levende kakerlakker. Det fik Fødesvarestyrelsen til at lukke produktionen, udstede en bøde på 20.000 kroner og politianmelde virksomheden.

Snavs og spindelvæv

På rengøringsfronten har Fødevarestyrelsen konstateret flere kritisable forhold, og der er flere steder fundet tydeligt snavsede overflader og spindelvæv, mens bilen, som transporterer fødevarerne, heller ikke var gjort ordentligt rent. En maskine i bageriet fremstod med indtørrede, brune belægninger.

Det udløser en politianmeldelse, ifølge Bente Holst, fødevarechef i FødevareSydVest, fordi virksomheden tidligere har fået indskærpelser, bøder og en tidligere politianmeldelse for lignende forhold.

Michael Andersen, som ejer Sønderjysk Rugbrødsbageri sammen med sin far Kell Andersen og bror Dennis Andersen, erkender, at flere af tingene ikke var i orden. Eksempelvis at varerne på rampen ikke var pakket ind.

- Men det var en ny mand, jeg lige havde ansat, som ikke var klar over, der skulle poser over. Normalt læsser vi alle varerne med poser, eller så er varerne i emballage. Det er et enkeltstående tilfælde, som der er rettet op på, siger Michael Andersen.

Ikke til at snakke med

Generelt er han frustrereret over Fødevarestyrelsens kontrollanter.

- De finder jo noget hele tiden, og det er aldrig godt nok. Eksempelvis er der det med mine forme. Dem har jeg haft i 30 år, og jeg havde dem også, da de var på besøg sidste gang og gav os topkarakter. Jeg har ikke gjort noget anderledes siden, og nu er den pludselig gal, siger Michael Andersen.

Derfor har han set sig nødsaget til at hyre det, han kalder en formidler, som skal tage sig af dialogen med Fødevarestyrelsen.

- Man kan ikke snakke med dem længere, siger Michael Andersen, som i øvrigt garanterer, at der nu er styr på rengøringen.

Bente Holst fra Fødevarestyrelsen oplyser, at der ved tilsyn er tale om stikprøver, og at de derfor ikke har opdaget formene.

- Hvis vi havde opdaget dem ved tidligere besøg, havde vi også sanktioneret det, siger hun.

Fødevarestyrelsen vil følge op inden længe. Bente Holst kan ikke sige, hvad der vil ske, hvis forholdene ikke udbedres.

- Det vil komme an på en konkret vurdering, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce