Annonce
Aabenraa

Nu er den gal igen: Bageri politianmeldes og får bøde på 20.000 kroner

Sønderjysk Rugbrødsbageri har på kort tid fået flere bøder, fordi der ikke var gjort ordentligt rent, og tilbage i april blev virksomheden politianmeldt. Nu er det sket igen. Foto: Claus Thorsted

Ved seneste kontrolbesøg hos Sønderjysk Rugbrødsbageri har Fødevarestyrelsen igen konstateret utilfredsstillende forhold, blandt andet på rengøringsfronten. Denne gang udløser det to bøder på i alt 20.000 kroner og en politianmeldelse.

Hellevad: Der er hverken styr på fødevarehåndteringen, skadedyrssikringen eller rengøringen hos Sønderjysk Rugbrødsbageri i Hellevad.

Det konkluderer i hvert fald Fødevarestyrelsens udsendte medarbejder, som var på besøg den 22. juni. Det koster to bøder på hver 10.000 kroner for de to første forhold samt en politianmeldelse for den manglende rengøring.

Det er ikke første gang, Fødevarestyrelsen retter kritik mod virksomheden. Så sent som i april blev der fundet over 100 levende kakerlakker i bageriet, og det fik Fødevarestyrelsen til med øjeblikkeligt varsel at lukke produktionen, udstede en bøde på 20.000 kroner og politianmelde virksomheden.

Denne gang har den tilsynsførende blandt andet konstateret utildækkede fødevarer blive opbevaret på en rampe lige under en fuglerede, mens brød blev afkølet direkte op ad snavsede yderporte og døre. Coating sad løst på et stort antal brødforme. Det udløser den første bøde på 10.000 kroner.

Den anden bøde får virksomheden, fordi et stort udsugningsrør fra bageriet og ud ikke var afblændet med net eller gitter. På lageret med tørvarer var afløbsrøret ikke afblændet, og netdøre og -porte sluttede ikke tæt.

Annonce

Ikke første gang


  • Det er ikke første gang, bageriet, som leverer rugbrød til supermarkedskæder og andet bagværk til Klosterbageriet-butikkerne, får bøder.
  • Tilbage i september sidste år var rengøringen heller ikke i orden, og det samme konstaterede man i februar i år. Det gav en bøde på henholdsvis 10.000 kroner og 15.000 kroner.
  • I april var den så gal igen, og der blev blandt andet fundet over 100 levende kakerlakker. Det fik Fødesvarestyrelsen til at lukke produktionen, udstede en bøde på 20.000 kroner og politianmelde virksomheden.

Snavs og spindelvæv

På rengøringsfronten har Fødevarestyrelsen konstateret flere kritisable forhold, og der er flere steder fundet tydeligt snavsede overflader og spindelvæv, mens bilen, som transporterer fødevarerne, heller ikke var gjort ordentligt rent. En maskine i bageriet fremstod med indtørrede, brune belægninger.

Det udløser en politianmeldelse, ifølge Bente Holst, fødevarechef i FødevareSydVest, fordi virksomheden tidligere har fået indskærpelser, bøder og en tidligere politianmeldelse for lignende forhold.

Michael Andersen, som ejer Sønderjysk Rugbrødsbageri sammen med sin far Kell Andersen og bror Dennis Andersen, erkender, at flere af tingene ikke var i orden. Eksempelvis at varerne på rampen ikke var pakket ind.

- Men det var en ny mand, jeg lige havde ansat, som ikke var klar over, der skulle poser over. Normalt læsser vi alle varerne med poser, eller så er varerne i emballage. Det er et enkeltstående tilfælde, som der er rettet op på, siger Michael Andersen.

Ikke til at snakke med

Generelt er han frustrereret over Fødevarestyrelsens kontrollanter.

- De finder jo noget hele tiden, og det er aldrig godt nok. Eksempelvis er der det med mine forme. Dem har jeg haft i 30 år, og jeg havde dem også, da de var på besøg sidste gang og gav os topkarakter. Jeg har ikke gjort noget anderledes siden, og nu er den pludselig gal, siger Michael Andersen.

Derfor har han set sig nødsaget til at hyre det, han kalder en formidler, som skal tage sig af dialogen med Fødevarestyrelsen.

- Man kan ikke snakke med dem længere, siger Michael Andersen, som i øvrigt garanterer, at der nu er styr på rengøringen.

Bente Holst fra Fødevarestyrelsen oplyser, at der ved tilsyn er tale om stikprøver, og at de derfor ikke har opdaget formene.

- Hvis vi havde opdaget dem ved tidligere besøg, havde vi også sanktioneret det, siger hun.

Fødevarestyrelsen vil følge op inden længe. Bente Holst kan ikke sige, hvad der vil ske, hvis forholdene ikke udbedres.

- Det vil komme an på en konkret vurdering, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];