Annonce
Varde

Nu er der elever nok: Kvie Sø Efterskole åbner til august

Peter Fog og Stine Tryk er to af de aktive kræfter bag efterskolen, der nu kan åbne til august. Arkivfoto: Jon Tolstrup Jensen
Kvie Sø Efterskole har været i en mindre krise, fordi efterskolen manglede både penge og elever for at kunne åbne til august. Men nu er krisen overstået.

Ansager: I begyndelse af maj stod det klart, at Kvie Sø Efterskole manglede en million kroner og fire elever. Det var en betingelse for at kunne låne til en nødvendig ombygning. Så hvis forholdene ikke blev bragt i orden inden 15. maj, så ville efterskolen ikke åbne alligevel som planlagt.

9. maj forlød det, at næsten alle penge var fundet, men der manglede stadig to elever.

Nu er alle de sorte skyer på himlen væk. På Facebook skriver efterskolen:

"I skrivende stund har vi nu nået målet om de 35 elever. Vi er mega glade!"

Annonce

En specialefterskole

Kvie Sø Efterskole skal være en efterskole for for unge med blandt andet Downs syndrom, autisme og andre læringsvanskeligheder. Baggrunden for oprettelsen af skolen er, at der kun er en lignende efterskole, og den ligger øst for Storebælt.

Det er kræfter fra Varde Kommune, der har været igangsættere af projektet, og efterskolen skal være ved Kvie Sø, fordi der her var ledige bygninger, der egner sig til formålet. I bygningerne var der tidligere en døgninstitution, der hed Tippen. Den blev lukket meget pludseligt ved udgangen af 2017.

Det er Varde Kommune, der ejer bygningerne, og en stor velvilje fra kommunen har været meget afgørende for, at det kan lade sig gøre at lave efterskolen. Kvie Sø Efterskole har fået lov til at råde over bygningerne i to år, før den behøver at betale for dem. Til gengæld har det ikke været muligt for kommunen at give et driftstilskud på grund af konkurrencehensyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce