Annonce
Danmark

Nu er der kommet gang i sagerne: Dansk firma kan lave 10.000 coronaprøver om dagen

Den odenseanske biotech-virksomhed PentaBase har i skrivende stund 18 medarbejdere, men arbejder på højtryk for at kalde flere ind. Firmaet håber at kunne hjælpe de danske sundhedsmyndigheder med at lave tusindvis af coronatest om dagen. Foto: Christian Nordholt
PentaBase klar med test og metode, der kan hjælpe den danske sundhedssektor med tusindvis af de prøver, som myndighederne skriger på. Virksomheden har efter mange forsøg fået ørenlyd hos politikere og myndigheder: - Det var i sidste øjeblik, ellers havde vi været nødt til at sælge til udlandet, siger direktør Ulf Bech Christensen

10.000 corona-prøver om dagen.

Det er, hvad den odenseanske virksomhed PentaBase kan blive i stand til selv at lave, hvis alt går, som direktør Ulf Bech Christensen håber.

PentaBase har gennem et stykke tid forsøgt at råbe de danske sundhedsmyndigheder op for at fortælle, at den kan hjælpe med de coronatest og det udstyr, som hele sundhedssystemet skriger på, og nu er der omsider kommet hul igennem til både politikere og myndigheder, fortæller direktøren.

- Vi blev kontaktet søndag, og nu har vi kontakt til mange dele af myndighederne. Det er min fornemmelse, at det går lidt hurtigere nu, og der er nogle nødprocedurer, som gør, at tingene går stærkere, og vi vil meget gerne hjælpe de danske sundhedsmyndigheder. Men det er også i sidste øjeblik, vi har fået dem råbt op - ellers havde vi været nødt til at sælge til udlandet, for der er jo mange lande syd for os, som har store problemer, siger Ulf Bech Christensen.

Den smarte ved den metode, vi selv har udviklet er, at den ikke er afhængig af noget af det, der begrænsninger på. Ellers er vi afhængige af at få regenser fra Kina, og jeg har godt nok 6400 analyser på vej, men spørgsmålet er, hvor mange flere, jeg kan få.

Ulf Bech Christensen, direktør PentaBase

Mundskrab eller slimklat

PentaBase er ikke eksperter i at tage prøver fra patienter, men firmaet har både automatiseret udstyr og en egen test, som de danske myndigheder skal sige god for, inden den rulles ud i stor skala.

- Vi skal have prøver, der er blevet testet på en anden måde - en måde, som myndighederne allerede har sagt god for. Vi får forhåbentlig de samme resultater - eller nogle, der er bedre - og det skal sundhedsmyndighederne nikke ja til. Når de har gjort det, kan vi begynde, for vi ønsker ikke at komme på markedet med noget, som myndighederne ikke synes, er godt nok, siger Ulf Bech Christensen.

Når testen er blevet valideret, kan PentaBase også levere en egen metode til analysen, nærmere betegnet oprensningen af prøverne - for eksempel et mundskrab eller en slimklat - som virksomheden selv har udviklet. Anvendelsen af den vil ifølge direktøren betyde, at kapaciteten hos PentaBase kan blive 10.000 prøver om dagen - hertil skal lægges de antal prøver, de danske sygehuse eventuelt vil stå for.

- Hvis vi skal køre servicen her, så har vi regnet på, at vores maksimale kapacitet er 10.000 prøver om dagen. Det kræver, at det er sundhedspersonale, der tager prøverne, for vi har slet ikke kapacitet nok til at få så mange personer igennem. Vi har noget automatiseret udstyr, men det har vi ikke ubegrænset af, og så har vi en metode, vi selv har udviklet. Den smarte ved den metode, vi selv har udviklet er, at den ikke er afhængig af noget af det, der begrænsninger på. Ellers er vi afhængige af at få regenser fra Kina, og jeg har godt nok 6400 analyser på vej, men spørgsmålet er, hvor mange flere, jeg kan få, siger Ulf Bech Christensen.

Annonce

18 mand

Endnu har direktøren ikke klarhed over, hvordan PentaBase konkret skal hjælpe de danske sundhedsmyndigheder.

- Lige nu gælder det om at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe sundhedssektoren. Skal vi bygge kapacitet hos dem, eller skal vi køre service for dem. Vi vil gerne have, at sundhedsvæsenet selv tager prøverne, men vi kan godt være med til at bygge en facilitet op, hvor privatpersoner kan komme og hoste en klat slim op - for det er noget af det bedste at teste på. Det skal vi i gang med at finde ud af, men hjælpe - det vil vi gerne,og det kan vi, siger direktøren.

PentaBase har i skrivende stund 18 medarbejdere, men arbejder på højtryk for at kalde flere ind.

Ulf Bech Christensen er stifter og direktør i PentaBase fra Odense. Efter forgæves at have forsøgt at råbe myndighederne op, er der nu kommet hul igennem, og firmaet kan snart være i stand til at levere tusindvis af coronatest, som er helt afgørende i kampen for at kortlægge og inddæmme coronasmitten i det danske samfund. Foto: Christian Nordholt.

Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Danmark er klar til semifinalen

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Annonce