Annonce
Varde

Nu er der kun få brandbiler tilbage i det lukkede museum

Lise Jeppesen, trofast medarbejder ved Brandbilmuseet i flere år, kan ikke forstå, brandbiler ikke bliver regnet som kultur - og museet bliver reddet. Arkivfoto: André Thorup
Siden Panser- og Brandbilmuseet lukkede 1. september har der været livlig aktivitet for at få museet tømt for de mange gamle brandkøretøjer.

Oksbøl: Brandkøretøjer fra hele landet har siden 2007 stået udstillet på Panser- og Brandbilmuseet på Industrivej.

Det har trukket især tyske turister til området, og Hans Jørgen Marcussen, der har været den primære drivkraft bag museet, fortæller, at der sidste år kom cirka 17.000 besøgende forbi Industrivej.

Men 1. september lukkede museet permanent. Det skete på Hans Jørgen Marcussens egen beslutning. Han har nemlig i alle 13 år drevet museet for egne midler.

Annonce
Brandbilen fra Bornholm er ejet af en privatperson, som endnu ikke har afhentet sit køretøj fra brandbilmuseet. Foto: Maria Søgård Jørgensen

- Jeg er 74 år, og det skal have en ende engang. Jeg har jo aldrig fået nogen form for støtte eller tilskud, påpeger han.

Samtidig udtrykker han sin ærgrelse og overraskelse over, at der aldrig har været foreninger inden for brandvæsenet, der har vist interesse for at hjælpe til på museet fra tid til anden.

- Jeg havde nok troet, at man ville have vist interesse i form af penge eller en håndsrækning til eksempelvis at give rundvisninger på museet. Men det har der ikke været. Jeg har aldrig fået en eneste henvendelse, siger han.

Kun få mangler

Beslutningen om at lukke museet blev taget allerede i januar, hvor museet sendte breve rundt til alle de kommuner og privatpersoner, som har udlånt brandkøretøjer til museet.

I brevet fik de besked på at hente brandbilerne hjem efter 1. september, og selvom der i første omgang ikke kom nogen stor respons, så kan museumsmedarbejder Lise Jeppesen nu fortælle, at stort set alle byer har været forbi Oksbøl og hente sine køretøjer.


De besøgende har syntes, at det var fedt at se brandkøretøjer fra så lang tid tilbage.

Lise Jeppesen, medarbejder på museet


Faktisk mangler nu kun Søllerød og Birkerød at hente deres køretøjer, foruden enkelte privatpersoner, som også har haft brandbiler stående på museet.

Lise Jeppesen fortæller videre, at Varde Artillerimuseum indtil videre har overtaget brandbilmuseets panserafdeling og lader de nuværende bygninger fungere som panser- og artillerimuseum i mindst et år frem i tiden.

- Men brandbiler er åbenbart ikke kultur. Det kan jeg slet ikke forstå. De besøgende har syntes, at det var fedt at se brandkøretøjer fra så lang tid tilbage, lyder det fra Lise Jeppesen.

Annonce

Vejle fik sine biler hjem

Hun var mandag formiddag mødt op på sin nu lukkede arbejdsplads for at rydde op i de sidste ting, og her benyttede hun også lejligheden til at kigge på, da tre brandfolk fra Vejle Kommune kom og hentede to af byens gamle brandkøretøjer hjem.

En hestetrukken sprøjte fra 1913 og en automobilsprøjte fra 1939 har givet anledning til lidt politisk tovtrækkeri i Vejle Kommune hen over sommeren, fordi kulturforvaltningen ikke mente, at der i byens museumsportefølje var en oplagt plads til de gamle brandkøretøjer.

Men efter et godt stykke lobbyarbejde fra Pensionistklubben for Vejle Brandvæsen lykkedes det i første omgang at få bevilliget penge til at transportere køretøjerne hjem til Vejle.

Aksel Jensen (til venstre), Finn Jensen og Helge Rahbek var trukket i arbejdstøjet mandag, da Vejles gamle brandkøretøjer skulle hentes hjem fra det nu lukkede brandbilmuseum i Oksbøl. Foto: Tobias Mørup

Det skete så mandag formiddag, da de to pensionerede brandmænd Aksel Jensen og Helge Rahbek, sammen med brandmand Finn Jensen tog turen fra Vejle til Oksbøl og sørgede for, at byens to brandkøretøjer blev sat på en lastbil og kørt hjem til brandstationen i Vejle.

Her skal de stå midlertidigt i en garage på stationen, indtil køretøjernes fremtid er blevet nærmere fastlagt.

Håbet i pensionistklubben er, at man på brandstationen i Vejle, hvor der allerede er garagemangel i forvejen, kan bygge en 100 kvadratmeter stor garage til de gamle køretøjer.

Her kan de forhåbentlig blive en del af det minimuseum, som pensionistklubben er i færd med at indrette i koldkrigsbunkeren under brandstationen.

Annonce
Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Venstrepolitiker og chef på flyvestationen får skarp kritik af Arbejdstilsynet: Mobber og skaber frygt

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Esbjerg For abonnenter

Kendt værtshus i Østerbyen går konkurs: Men der er stadig dans og kolde pilsnere i hytten

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Livsstil

Du kan opleve DM i Kolding: Her skal klatrene kæmpe om medaljer uden sikkerhedsnet

Aabenraa For abonnenter

Opråb til forældre fra bekymret far: - Jeres børns hurtige knallerter er livsfarlige

Varde

Lokal 52-årig mand står bag usædvanligt mange færdselsforseelser på én gang

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

Foreninger retter skarp kritik mod politikeres pengestrøm til to fodboldklubber: - Hvis de beder om penge, så får de dem bare

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sønderborg

Voldsomt vejr vinder over færgerne: Alslinjen aflyser alligevel flere afgange

Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Sydjylland

Glemsomme syd- og sønderjyder hjælper tyvene med at begå indbrud: Politiet opfordrer til at huske at låse døre og lukke vinduer

Annonce