Annonce
Danmark

Nu er der nyt om opsigtvækkende kunsttyveri: Yngre mand er anholdt for indbrud på Trapholt

Ukendte gerningsmænd har ved to indbrud stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe samt Marco Evaristtis omstridte og berømte værk "Rolexgate". Nu er der en anholdt i sagen. Derudover vil politiet ikke sige mere af hensyn til efterforskningen. Om mørklægningen udtaler efterforskningsleder Brian Christensen til Ekstra Bladet: - Jeg kan ikke engang fortælle, hvorfor vi ikke kan fortælle det. Pressefoto: Trapholt

Sydøstjyllands Politi bad for kort tid siden offentligheden om hjælp til opklaring af museumsindbrud. Der er modtaget en hel del gode tips, og nu har efterforskning ført til den fængslede, oplyser politiet.

Kolding: En yngre mand er den 17. januar blevet varetægtsfængslet i sagen om indbrud på Trapholt. Det skete for lukkede døre af hensyn til sagens videre efterforskning. Manden er foreløbigt fængslet i fire uger.

Politiet medgiver, at der er mange spørgsmål at stille i den anledning, men af hensyn til den videre efterforskning kan Sydøstjyllands Politi ikke oplyse mere på nuværende tidspunkt. Det vides altså ikke, om de stjålne genstande er fundet eller ej, og i hvilken tilstand de eventuelt er i.

Der har med kort mellemrum været to bemærkelsesværdige kunstindbrud på Trapholtmuseet i Kolding. Til brug for efterforskningen efterlyste politiet vidner eller andre, der kunne bidrage til opklaringen af indbruddene. Ifølge politiet har der været en hel del gode tips, og nu har efterforskning ført til den fængslede.

Karen Grøn, der er direktør på Trapholt, kan ikke kommentere den nye udvikling i sagen.

- Men det fortæller mig, at vi har et dygtigt politi, som gør sit arbejde, siger hun.

Annonce
Marco Evaristti er kunstneren bag det omstridte og berømte værk "Rolexgate", der blev stjålet fra Trapholt tre minutter inde i det nye år. Nu er der en anholdt i sagen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

De to indbrud

Natten til den 10. december 2018 begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev blandt andet stjålet en cirka 30 kilo tung Kay Bojesen-abe.

Igen den 1. januar 2019 - cirka klokken 00.03 - blev der begået indbrud på Trapholt Museum, hvor værket "Rolexgate" af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentligt to gerningsmænd.

Værket Rolexgate forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Ukendte gerningsmænd har ved to indbrud stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe samt Marco Evaristtis omstridte og berømte værk "Rolexgate". Nu er der en anholdt i sagen. Pressefoto: Trapholt

Stjålet værk blev fundet

Marco Evaristti har tidligere fået et kunstværk stjålet under stor mediebevågenhed. Det var en damefigur i fuld størrelse, der var lavet i bronze. Den blev stjålet for nogle år siden fra torvet i Broager, hvor den var udstillet.

Den kom dog tilbage i 2015, hvor den originale skulptur blev fundet i Sandbjerg Sø. Det skete i forbindelse med, at pedel Aage Mikkelsen og kolleger, der var ved at pumpe vand ud af Sandbjerg Sø på grund af højvande.

Trods de to tyverier i Broager og på Trapholt har Marco Evaristti en klar holdning til at udstille kunst i det offentlige rum.

- Efter min mening var "Rolexgate" godt beskyttet på Trapholt. Og jeg er helt enig med Karen Grøn, der er direktør på Trapholt, at vi ikke kan beskytte kunstværker så godt, at folk ikke har en mulighed for at opleve dem. Det vil ikke give mening, fortalte kunstneren kort efter nytårs-indbruddet på Trapholt.

Hvis også "Rolexgate" viser sig at være fundet i god behold er det altså anden gang, at Marco Evaristtis kunst har været udsat for tyveri med en lykkelig udgang.

Trapholt. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce