x
Annonce
Danmark

Nu er der nyt om opsigtvækkende kunsttyveri: Yngre mand er anholdt for indbrud på Trapholt

Ukendte gerningsmænd har ved to indbrud stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe samt Marco Evaristtis omstridte og berømte værk "Rolexgate". Nu er der en anholdt i sagen. Derudover vil politiet ikke sige mere af hensyn til efterforskningen. Om mørklægningen udtaler efterforskningsleder Brian Christensen til Ekstra Bladet: - Jeg kan ikke engang fortælle, hvorfor vi ikke kan fortælle det. Pressefoto: Trapholt

Sydøstjyllands Politi bad for kort tid siden offentligheden om hjælp til opklaring af museumsindbrud. Der er modtaget en hel del gode tips, og nu har efterforskning ført til den fængslede, oplyser politiet.

Kolding: En yngre mand er den 17. januar blevet varetægtsfængslet i sagen om indbrud på Trapholt. Det skete for lukkede døre af hensyn til sagens videre efterforskning. Manden er foreløbigt fængslet i fire uger.

Politiet medgiver, at der er mange spørgsmål at stille i den anledning, men af hensyn til den videre efterforskning kan Sydøstjyllands Politi ikke oplyse mere på nuværende tidspunkt. Det vides altså ikke, om de stjålne genstande er fundet eller ej, og i hvilken tilstand de eventuelt er i.

Der har med kort mellemrum været to bemærkelsesværdige kunstindbrud på Trapholtmuseet i Kolding. Til brug for efterforskningen efterlyste politiet vidner eller andre, der kunne bidrage til opklaringen af indbruddene. Ifølge politiet har der været en hel del gode tips, og nu har efterforskning ført til den fængslede.

Karen Grøn, der er direktør på Trapholt, kan ikke kommentere den nye udvikling i sagen.

- Men det fortæller mig, at vi har et dygtigt politi, som gør sit arbejde, siger hun.

Annonce
Marco Evaristti er kunstneren bag det omstridte og berømte værk "Rolexgate", der blev stjålet fra Trapholt tre minutter inde i det nye år. Nu er der en anholdt i sagen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

De to indbrud

Natten til den 10. december 2018 begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev blandt andet stjålet en cirka 30 kilo tung Kay Bojesen-abe.

Igen den 1. januar 2019 - cirka klokken 00.03 - blev der begået indbrud på Trapholt Museum, hvor værket "Rolexgate" af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentligt to gerningsmænd.

Værket Rolexgate forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Ukendte gerningsmænd har ved to indbrud stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe samt Marco Evaristtis omstridte og berømte værk "Rolexgate". Nu er der en anholdt i sagen. Pressefoto: Trapholt

Stjålet værk blev fundet

Marco Evaristti har tidligere fået et kunstværk stjålet under stor mediebevågenhed. Det var en damefigur i fuld størrelse, der var lavet i bronze. Den blev stjålet for nogle år siden fra torvet i Broager, hvor den var udstillet.

Den kom dog tilbage i 2015, hvor den originale skulptur blev fundet i Sandbjerg Sø. Det skete i forbindelse med, at pedel Aage Mikkelsen og kolleger, der var ved at pumpe vand ud af Sandbjerg Sø på grund af højvande.

Trods de to tyverier i Broager og på Trapholt har Marco Evaristti en klar holdning til at udstille kunst i det offentlige rum.

- Efter min mening var "Rolexgate" godt beskyttet på Trapholt. Og jeg er helt enig med Karen Grøn, der er direktør på Trapholt, at vi ikke kan beskytte kunstværker så godt, at folk ikke har en mulighed for at opleve dem. Det vil ikke give mening, fortalte kunstneren kort efter nytårs-indbruddet på Trapholt.

Hvis også "Rolexgate" viser sig at være fundet i god behold er det altså anden gang, at Marco Evaristtis kunst har været udsat for tyveri med en lykkelig udgang.

Trapholt. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce