Annonce
Danmark

Nu er der nyt om opsigtvækkende kunsttyveri: Yngre mand er anholdt for indbrud på Trapholt

Ukendte gerningsmænd har ved to indbrud stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe samt Marco Evaristtis omstridte og berømte værk "Rolexgate". Nu er der en anholdt i sagen. Derudover vil politiet ikke sige mere af hensyn til efterforskningen. Om mørklægningen udtaler efterforskningsleder Brian Christensen til Ekstra Bladet: - Jeg kan ikke engang fortælle, hvorfor vi ikke kan fortælle det. Pressefoto: Trapholt

Sydøstjyllands Politi bad for kort tid siden offentligheden om hjælp til opklaring af museumsindbrud. Der er modtaget en hel del gode tips, og nu har efterforskning ført til den fængslede, oplyser politiet.

Kolding: En yngre mand er den 17. januar blevet varetægtsfængslet i sagen om indbrud på Trapholt. Det skete for lukkede døre af hensyn til sagens videre efterforskning. Manden er foreløbigt fængslet i fire uger.

Politiet medgiver, at der er mange spørgsmål at stille i den anledning, men af hensyn til den videre efterforskning kan Sydøstjyllands Politi ikke oplyse mere på nuværende tidspunkt. Det vides altså ikke, om de stjålne genstande er fundet eller ej, og i hvilken tilstand de eventuelt er i.

Der har med kort mellemrum været to bemærkelsesværdige kunstindbrud på Trapholtmuseet i Kolding. Til brug for efterforskningen efterlyste politiet vidner eller andre, der kunne bidrage til opklaringen af indbruddene. Ifølge politiet har der været en hel del gode tips, og nu har efterforskning ført til den fængslede.

Karen Grøn, der er direktør på Trapholt, kan ikke kommentere den nye udvikling i sagen.

- Men det fortæller mig, at vi har et dygtigt politi, som gør sit arbejde, siger hun.

Annonce
Marco Evaristti er kunstneren bag det omstridte og berømte værk "Rolexgate", der blev stjålet fra Trapholt tre minutter inde i det nye år. Nu er der en anholdt i sagen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

De to indbrud

Natten til den 10. december 2018 begik flere gerningsmænd indbrud mod museet, og der blev blandt andet stjålet en cirka 30 kilo tung Kay Bojesen-abe.

Igen den 1. januar 2019 - cirka klokken 00.03 - blev der begået indbrud på Trapholt Museum, hvor værket "Rolexgate" af kunstneren Marco Evaristti blev stjålet af formentligt to gerningsmænd.

Værket Rolexgate forestiller indgangen til koncentrationslejren Auschwitz. Det er blandt andet lavet i guld og diamanter. Og i toppen af indgangspartiet har kunstneren indstøbt et Rolex ur.

Ukendte gerningsmænd har ved to indbrud stjålet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe samt Marco Evaristtis omstridte og berømte værk "Rolexgate". Nu er der en anholdt i sagen. Pressefoto: Trapholt

Stjålet værk blev fundet

Marco Evaristti har tidligere fået et kunstværk stjålet under stor mediebevågenhed. Det var en damefigur i fuld størrelse, der var lavet i bronze. Den blev stjålet for nogle år siden fra torvet i Broager, hvor den var udstillet.

Den kom dog tilbage i 2015, hvor den originale skulptur blev fundet i Sandbjerg Sø. Det skete i forbindelse med, at pedel Aage Mikkelsen og kolleger, der var ved at pumpe vand ud af Sandbjerg Sø på grund af højvande.

Trods de to tyverier i Broager og på Trapholt har Marco Evaristti en klar holdning til at udstille kunst i det offentlige rum.

- Efter min mening var "Rolexgate" godt beskyttet på Trapholt. Og jeg er helt enig med Karen Grøn, der er direktør på Trapholt, at vi ikke kan beskytte kunstværker så godt, at folk ikke har en mulighed for at opleve dem. Det vil ikke give mening, fortalte kunstneren kort efter nytårs-indbruddet på Trapholt.

Hvis også "Rolexgate" viser sig at være fundet i god behold er det altså anden gang, at Marco Evaristtis kunst har været udsat for tyveri med en lykkelig udgang.

Trapholt. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce