Annonce
Kolding

Nu er der redt op til to storkepar: Besøg på et par timer vil være en succes i år

Birgitte Hansen (th) fik ideen til storkerederne, og sammen med Margreet Smit og en håndfuld frivillige har de nu opsat to storkereder tæt ved Solkær Enge. Den ene rede er opsat ved en gård på Skibelundvej, og den anden kom op søndag inde i Sdr. Stenderup ved Varmarkvej og åen. Foto: Henrik Kruse
Målet er, at storke vil yngle i de to reder tæt på Solkær Enge, der netop er sat op, og det kan godt nås i år. Men i år vil bare et kort besøg være en succes. - Så kan det være, at de kommer igen næste år, siger frivillig Margreet Smit.

Sdr. Stenderup: Hvis der kommer storke forbi Sdr. Stenderup og omegn, kan de nu vælge mellem to reder tæt på Solkær Enge.

- Storke-folkene har sagt, at vi godt kan nå det i år. Der er fortsat storke, der leder efter en rede. Men succeskriteriet er i år, at der er en stork eller to, der sidder et par timer i rederne og flyver videre, efter de har set stedet an. Så kan det være, at de kommer igen næste år, siger Margreet Smit, der er frivillig i Stenderup Halvøen, der samler mange aktiviteter i området.

Det var Birgitte Hansen, der fik ideen og sammen med Margreet Smit og en håndfuld frivillige har de samlet trådene, og søndag kom rede nummer to op i Sdr. Stenderup ved Varmarkvej tæt på åen. Sidste søndag kom der en rede op ved en gård på Skibelundvej.

Annonce

- Vi har lavet to færdige reder i stål, og så har vi flettet rederne af bøgegrene. Storke er virkelig nogle curling-fugle. Vi har joket med, at vi som curlingforældre nu fortsætter med storke. Nu skal de så bare selv bygge videre på reden, siger Margreet Smit.

Stor interesse for at hjælpe

Ideen fik meget hurtigt luft under vingerne, og opbakningen har fra start været stor i lokalområdet.

De frivillige fra Stenderup Halvøen har hjulpet med at flette rederne, der nu er kommet op. Hvis man er heldig kan der godt nå at komme storkepar i rederne i år, fortæller Margreet Smit. Lige nu er der to storkepar i hele Danmark, ifølge Storkene.dk Foto: Henrik Kruse

- Jeg tænkte i starten, at det var en skæv idé, men så kom vi til at tænke over det, og det er en god idé. Vi begyndte at tale med en masse folk, også naturfolk, og alle var bare enige om, at det passer godt, og særligt fordi vi ligger ved Solkær Enge, der i forvejen er et godt habitat for fugle, siger Margreet Smit.

Hun tog kontakt til Storkene.dk, lokale landmænd og storke-ekspert Hans Skov har været forbi, og han kunne slet ikke få armene ned. Området med Solkær Enge passer perfekt til storke.

- Udfordringen med storke er, at de skal have rigtig meget føde hver dag, og Solkær Enge er perfekt i den sammenhæng, der er insekter, frøer, larver og fisk. Det skal være et sted med biodiversitet, og samtidig har fuglen brug for mennesker. Den er ikke så god til at beskytte sig, derfor vil de gerne ligge tæt på bebyggelse. Jeg troede, vi skulle være helt tæt på engen, siger Margreet Smit, der er meget imponeret over opbakningen.

- Alle, jeg har spurgt, har sagt ja, og hjælper i fritiden. Det er landmanden og entreprenøren. Folk melder sig til at gå op i liften, og to sponsorer har uopfordret henvendt sig for at sponsorere projektet. Så det har virkelig samlet området, siger Margreet Smit.

Annonce

Ingen kamera i år

I år er interesserede nødt til at besøge rederne, hvis de vil gøre sig håb om at se en stork på visit. Men næste år kan det godt være, at der kommer kamera op, så man kan følge livet i reden ligesom i Smedager ved Tinglev.

- Det kræver dog, at der er storke i rederne, hvis vi skal have et kamera op, siger Margreet Smit.

Lige nu er der to storkepar på rede i Danmark ifølge wwe.storkene.dk

Rede nummer to til storke blev  søndag sat op ved Vamarkvej, hvor den er synlig fra vejen. Foto: Henrik Kruse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce