Annonce
Kolding

Nu er det slut med grundstødte skibe: Kolding Havn forbedrer sikkerheden i indsejlingen

Sådan så det ud i slutningen af januar 2018, da et skib var stødt på grund ved Drejens Odde. Forbedringer i indsejlingen skal sikre, at synet ikke kommer til at gentage sig. Arkivfoto: Søren Gylling
Tre nye, store sømærker nær Drejens Odde ved sejlrenden til Kolding Havn skal sikre bedre sikkerhed, sådan at der fremover ikke vil støde flere skibe på grund i indsejlingen.

Kolding: To gange sidste år stødte et skib på grund ved indsejlingen til Kolding Havn, men nu er det formentlig slut med grundstødte skibe i indsejlingen.

Kolding Havn har nemlig fået lov af Søfartsstyrelsen til at sætte tre nye og store sømærker op ved sejlrenden til Kolding Havn, sådan at skibene lettere kan finde den rigtige vej. Det oplyser Kolding Havn i en pressemeddelelse.

"Ærlig talt var man på havnen ærgerlige over, at flere skibe var stødt på grund tæt på Kolding Havn indenfor en kort årrække – der måtte gøres noget. Grundstødte skibe betyder en sikkerheds- og miljørisiko, og det grundstødte skib skal måske ligge stille i flere dage uden at sejle penge ind ved transport af varer, som det er bygget til," skriver Kolding Havn i pressemeddelelsen.

Annonce

Ekstra opmærksomhed

Derfor henvendte Kolding Havn sig selv til Søfartsstyrelsen, der dog i flere omgange ikke var beredt på at ændre på afmærkningen ved sejlrenden. Indsejlingen var nemlig i forvejen afmærket efter europæiske og danske standarder. Det forhindrede dog ikke, at i gennemsnit ét skib om året stødte på grund i indsejlingen.

"Efterhånden blev der enighed om, at Kolding Havn kunne udsætte to nye og relativ store bliktønder, en stor kompasafmærkning, samt et ekstra GPS-punkt og dermed sikre den bedst mulige ”skiltning” på vej ind til Kolding Havn. Alt sammen for at sikre den ekstra opmærksomhed fra skibene, når sejlrenden slår et sving ved Drejens Odde," skriver Kolding Havn i pressemeddelelsen.

Havnen skriver desuden, at der inden for en relativt kort årrække vil ske yderligere forbedringer i form af et virtuelt sømærke.

"Et virtuelt sømærke, som via GPS kun kan ses på elektroniske søkort, lader sig ikke påvirke af vind og vejr eller isskruninger – de vises elektronisk og meget præcist i skibets navigationssystem. Så langt er vi ikke kommet i Kolding endnu, men det bliver aktuelt inden for en relativ kort årrække," skriver havnen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Cirkushest på slap line

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Annonce