Annonce
Sønderborg

Nu erobres Als …. atter en gang

I den kommende weekend kan alle opleve tyskernes erobring af Als 29. juni 1864. Presssebillede
I ly af mørket sætter en flåde af robåde lige så stille af fra Jyllands kyst. Soldaterne er beordret til tavshed, for ikke at advare de intetanende danskere om det forestående angreb. Kampen om Als er begyndt.

Sønderborg: Den kommende weekend genopfører den Historiske Brigade preussernes angreb på Als 29. juni 1864. Slaget blev den blodige kulmination på Krigen 1864, hvor Danmark mistede hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg.

Meget vand er løbet gennem Alssund siden, og danske og tyske reenactere er i dag fælles om at formidle dette vigtige kapitel i både dansk og tysk historie.

Weekenden indledes fredag eftermiddag med et optog gennem Sønderborg by. Soldater i uniformer og kvinder i flotte kjoler marcherer gennem byen og bliver modtaget af borgmesteren ved rådhuset.

Lørdag 29. juni er soldaterlejren på Kær Vestermark åben med en lang række aktiviteter for store og små. Soldaterne laver kampdemonstrationer, og kanoner affyres flere gange i løbet af dagen.

Tordenskjaldene spiller op til fest og klovnen Knut gøgler i lejren. I det store modeshow kan man se 1800-tallets flotte, men upraktiske kjoler og høre lidt om, hvad der gemte sig nedenunder. I hjemmefronten serverer bondekonerne smagsprøver på kage, de viser datidens håndarbejde, og du kan selv prøve at filte en bold!

Er man ung soldat, kan man deltage i rekrutskolen under ledelse af den hårde, men retfærdige Kommandus. Her lærer deltagerne at stå ret og rør, at adlyde ordrer og marchere. Som belønning for deltagelse får man et diplom og en træsabe.

Hos marketenderen kan der købes specialøl, gammeldags bolsjer og Soldatens Bitter. Her er både kaffe, te og is, og Det sønderjyske køkken laver mad.

Weekenden kulminerer med genopførelsen af det store slag midt om natten.

Lejren åbner kl. 02 med stemningsfulde bål og stilhed før storm. Ved flammernes skær kan man gå rundt og høre de mørke historier, der også er en del af krigen.

Diakonissen plejer de sårede soldater, enken gruer for fremtiden, og soldaten med kanonfeber frygter nattens mareridt.

Kl. 02.45 fører obersten publikum ned til vandet, hvor alle i samlet flok venter på den angribende styrke. Slaget er ovre ca. kl. 04 hvorefter man kan hilse på de deltagende soldater.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce