Annonce
Varde

Nu føler Niels sig lidt kongelig

Et tilfældigt besøg i Kunsthal vARTe udviklede sig for Niels Gravesen. Han blev portrætteret af den ene af månedens kunstnere.

Varde: - Jeg føler mig lidt kongelig, nu hvor jeg er blevet portrætteret, siger Niels Gravesen.

I Varde er han kendt som manden med kameraet, men selvom han aldrig går ud ad døren uden kamera, har han næsten ingen billeder af sig selv. Nu har han et portræt malet i akvarel, som skal hænge i stuen.

- Jeg tager billeder af alt muligt andet. Jeg tog nogle billeder af mig selv for ti år siden, men det var, fordi jeg havde fået den store hjerteoperation og havde fået skåret brystkassen op og syet sammen med ståltråd. Det ville jeg forevige, siger han.

Annonce

Kunsthal vARTe i juli

Åbent onsdag til fredag fra klokken 13 til 17, lørdag og søndag fra 10 til 15, og i øvrigt når kunstnerne er der, eller efter aftale.Julis udstilling er med Kirsten Skov Bjerre og Rune Rotevatn.

Parret bor i dag i Højer. Hun arbejder især i installationer og video, men også i billedkunst.

Han arbejder i akvareller, blæktegninger og kaligrafi.

Begge optræder også, og han synger og fremfører digte af sin svenske mormor, Anna Lisa Jørstad, blandt andre.

Hvis gæsterne ønsker det, synger han gerne svenske viser, mens der er galleribesøg.

Kunsthal vARTe ejes og drives af Poul Erik Bech.

Niels Gravesens billeder kan ses på hans hjemmeside: http://www.freewebsite-service.com/ngvhjemmeside/forside.php

Kirsten Skov Bjerre med en installation i papir. Foto: Yvonn Tittel

Kunstnerliv

Niels Gravesen er 85 år. Samme alder som Rune Rotevatns far ville have haft, hvis han fortsat levede. Det gør ingen af kunstnerens forældre, som begge var anerkendte kunstnere i Norge. Siv Jørstad og Inge Rotevatn.

- Men jeg er så glad for, at jeg har mødt Kirsten, og at jeg selv er debuteret som kunstner, for nu lever vi et kunstnerliv, lige som mine forældre gjorde, siger han.

Rune Rotevatn har lavet alverden i sit liv. Nu laver han kunst og er kirkesanger i Højer, hvor parret har slået sig ned, og i Magleby ved Korsør, fordi han ikke kan slippe jobbet.

- Så jeg kører 240 kilometer hver vej, for at synge i kirken søndag klokken 09, siger han og griner.

Kirsten Skov Bjerre er akademiuddannet kunstner. Hun er 29 år, og dermed 20 år yngre end sin kæreste. De mødtes, da hun tog sin master i fine arts i Trondheim, og han var inviteret med til et arrangement.

- Det var meget tilfældigt, siger hun.

Signe Hviid venter spændt på sin kaligrafi. Foto: Yvonn Tittel

Naturen med børneøjne

Kirsten Skov Bjerre arbejder med video og installationer, hun tegner og maler, begge optræder, og han synger.

- Den video, jeg har med her, er naturoptagelser meget tæt på. Fisk, papegøjer og planter. Når filmen bliver vist i stort format, er det ligesom at se det hele i et barns perspektiv, siger hun.

Meget apropos. For denne dag vrimler Kunsthal vARTe med børn. Det er årets sommerskole i billedkunst, som er forbi. Ni piger og en enkelt dreng i alderen otte til 12 år er på besøg sammen med deres lærer, Per Ottesen.

- Der er ikke andet at lave, og det er sjovt at lave kunst, siger Signe Hviid på 10 år.

Bertil Palmelund Gunnersen på otte er den enlige dreng i klassen. Lige det med at være eneste dreng, synes han ikke er sjovt. Men han elsker at tegne.

Bertil Palmelund Gunnersen tænker over, hvad kunstneren skal skrive for ham i flot skrift. Foto: Yvonn Tittel

Niels sletter igen

Niels Gravesen er også en slags kunstner. Ikke sådan at han maler og tegner. Men han tager en million billeder med sit fotografiapparat, og så udvikler han særlige evighedsure og også en slags evighedskalender.

Gemmer du alle dine billeder?

- Nej, jeg har måske 400-500 på min hjemmeside. Resten sletter jeg igen. Det er nok mest det at tage billederne, der interesserer mig, siger han.

Cecilia Rasmussen har fået skrevet: "jeg elsker jer af hele mit hjerte". Det skal forældrene have. Foto: Yvonn Tittel
Kirsten har lavet ophængssystem med klemmer. Foto: Yvonn Tittel
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce