Annonce
Kolding

Parkeringspladser til salg: Kolding skal på jagt efter investorer til ny, grøn bydel

Det er parkeringspladserne Riberdyb og Holmsminde her på begge sider af åen, som Kolding Kommune nu sætter til salg igen. Dronefoto: Søren Gylling
Borgmesteren er ret sikker på, at der kommer flere tilbud, når Kolding Kommune om kort tid sætter arealerne ved Riberdyb og Holmsminde til salg for at få dem udviklet til en grøn bydel.

Kolding: Så er Kolding Kommune tæt på at åbne jagten for investorer til en ny, grøn bydel midt i Kolding på de nuværende parkeringspladser på Riberdyb og Holmsminde, hvor det i årevis var på tale at bygge et outletcenter.

Efter at outletprojektet kuldsejlede, og handlen med arealerne gik tilbage i juni sidste år, bliver de cirka 37.000 kvadratmeter store arealer om kort tid udbudt til salg igen. Kolding Byråd regner med at tage stilling til, hvem de skal sælges til denne gang i starten af 2020.

Koldings politikere udbyder denne gang grunden til primært boliger og parkering, men også andre byfunktioner vil indgå. De forventer, at der kan bygges omkring 400-500 boliger i området. Ifølge de retningslinjer, der er vedtaget for den kommende bydel, skal bygningshøjderne variere og harmonere med middelalderbyen, så den kommende bygherre skal regne med, at der højst må bygges i seks-syv etager.

Allerede nu er kommunen langt fremme i forhandlinger med Elsass Fonden, Bevica Fonden, Realdania og Lejerbo om at sælge yderligere 8000 kvadratmeter i området til projektet "Det åbne boligfællesskab", som har fokus på boliger til alle generationer. Det er tanken, at der her skal bygges mindst 50 studieboliger, 25 almene familieboliger og 25 boliger i et seniorfællesskab.

Det fremgår også af det program, som by- og udviklingsforvaltningen har lavet for den kommende udvikling af den nye bydel, at Kolding Kommune vil finansiere og eventuelt selv opføre et offentligt parkeringshus i området.

I alt er der formuleret 10 udviklingstemaer, som den kommende projektudvikler skal forholde sig til i sit tilbud - herunder at arealerne langs åen skal udvikles til levende byrum, hvor folk har lyst til at opholde sig.

Annonce

Krav til investor

  • Udbuddet er bygget anderledes op end et standard grundsalg.
  • Det betyder i praksis, at arealerne sælges med vilkår om, at køberen i et tæt samarbejde med Kolding Kommune skal udarbejde en helhedsplan for området og efterfølgende har pligt til at realisere planen.
  • Ved valg af bedste tilbud vil kommunen lægge vægt på tilbudsgivers kompetencer, erfaringer med store projekter og økonomisk formåen.

Ingen knaster

Borgmester Jørn Pedersen (V) er ikke i tvivl om, at det denne gang vil lykkes at få udviklet Riberdyb/Holmsminde-arealerne.

- For vi har haft en forhåndsdialog med mulige investorer, som har været med til at forme udbuddet, og det betyder, at vi kan være rimeligt sikre på, at markedet byder ind.

- Vi er sikre på, at der ikke er knaster, så markedet på forhånd siger, at det her er umuligt, og vi er sikre på, at der er interesse for at lave et projekt med grønne arealer og boliger for alle, så vi ikke ender i rene ejerlejligheder, siger borgmesteren. Han oplyser, at han så sent som i lørdags blev kontaktet af et interesseret pensionsselskab.

Vinderne af udbuddet forpligter sig til i samarbejde med Kolding Kommune at udarbejde en helhedsplan for hele området og en plan for, hvordan den nye bydel etapevis skal realiseres. De skal også sikre, at der undervejs i hele anlægsperioden er 200-250 offentligt tilgængelige p-pladser i området.

Jørn Pedersen forventer, at helhedsplanen og lokalplanen for den kommende bydel vil være på plads i løbet af halvandet til to år, og derefter kan anlægsarbejdet komme i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce