Annonce
112

Nu giver mobiltelefon bag rattet klip i kørekortet: Politiet snuppede fire i Kolding den første dag

Det er ikke kun mobiltelefonen, der ikke må bruges håndholdt under kørslen. Forbuddet omfatter også håndholdt brug af tablets, gps'er, computere og smartwatches. Foto: Søren Gylling.
Tirsdag blev straffen for at bruge håndholdt mobiltelefon under kørsel skærpet. Fire personer i Kolding fik første dag under den nye lov et klip i kørekortet og en bøde på 2000 kroner.

Kolding: Fire bilister i Kolding fik tirsdag et klip i kørekortet samt en bøde på 1500 kroner og en afgift på 500 kroner til Offerfonden for at køre i bil, mens de sad med en mobiltelefon eller tablet fremme.

Dermed var de nogle af de første bilister, der helt konkret mærkede til den lovændring om brug af håndholdt mobiltelefon, som trådte i kraft tirsdag.

Den første bøde og klip i kørekortet for brug af mobiltelefon eller håndholdt tablet bag rettet blev udstedt klokken 08.55 til en 24-årig kvinde på Sønderjyske Motorvej.

Klokken 09.33 fik en 58-årig mand fra Kolding et klip i kørekortet og en bøde for brug af mobiltelefon på Tankedalsvej.

Klokken 12.25 fik en 32-årig mand et klip i kørekortet og en bøde for brug af mobiltelefon på Jens Holms Vej.

Den sidste bøde tirsdag blev udstedt til en 21-årig mand klokken 14.04 på Sønderjyske Motorvej.

Hidtil har brug af mobiltelefon eller anden håndholdt tablet kun kostet en bøde på 1500 kroner, men alligevel rejste politiet ifølge tv2.dk sidste år sigtelse mod knap 22.500 personer for brug af håndholdt mobil i trafikken.

34 procent af danskerne indrømmer i en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Rådet for Sikker Trafik, at de nogle gange kommer til at bruge deres mobiltelefon håndholdt.

Omkring en tredjedel af alle dræbte i trafikken er i en ulykke med uopmærksomhed. Håbet med klippet i kørekortet er, at det kan have en forebyggende effekt.

- Hvor en bøde er ude af verden, når den er betalt, så har klippet i kortet også en virkning fremadrettet, siger chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers, til Ritzau.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce