Annonce
Vejen

Nu har Æ Kleinbahn fået en jernbanesten

Her står den så Æ Kleinbahns jernbanesten et sted ved cykelstien mellem Brændstrup og Rødding. Fra venstre er det: Bjarne Larsen, der er formand for Brændstrup Fællesforening, og Ingrid Jensen, som er formand for Brændstrup Hjemstavnsforening. Foto: Søren Dippel
Annonce

Brændstrup: Syd for Kongeåen havde de sønderjyske byer i Vejen Kommune engang flere jernbaner og stationer, som preusserne anlagde. I 1899 indviede Haderslev Amts Jernbaner for eksempel strækningen mellem Vojens-Gram-Rødding, og den fik snart kælenavnet Æ Kleinbahn.

Nu mere end 120 år senere har banen også fået en jernbanesten. Selv om det sidste tog for længst er kørt, og stationer og banestrækning i dag blot er historie, fik Æ Kleinbahn lørdag en mindesten - eller som de glade givere benævner den - en jernbanesten.

Æ Kleinbahn blev i sin tid åbnet med megen festivitas. Overalt var der pyntet med grangurilander og flag. Skolebørn og gæster sang "Schatz, mein Schatz reist nicht weit von hier", ligesom der blev serveret smørrebrød og snaps.

Omkring 70 mennesker var mødt op for at deltage i præsentationen af jernbanestenen for Æ kleinbahn i Brændstrup. Foto: Søren Dippel

Knapt så ekstravagant foregik det lørdag, da jernbanestenen skulle indvies. Omkring 70 mennesker var mødt op for at deltage i præsentationen af stenen. Nok blev der ikke sunget, men Brændstrup Fællesforening og Brændstrup Hjemstavnsforening bød på grillede pølser, øl og vand. Fællesforeningens formand, Bjarne Larsen, bød velkommen - også til Johannes Spek fra Rødding, som i mange år drev en tro kopi af Æ Kleinbahn i deres egen have på Lindeallé.

Blandt dagens gæster var også Kate og Johannes Spek, Rødding, som i mange år drev en tro kopi af Æ Kleinbahn i deres egen have på Lindeallé. Foto: Søren Dippel

Også Johannes Spek fik lejlighed til at fortælle om Æ Kleinbahn, og om hvordan man den gang ikke kunne enes om, hvor banens endestation skulle placeres - Rødding, Jels eller Skodborg.

Annonce

26.000 mark

Det blev som bekendt i Rødding. Også Brændstrup fik sig en banegård, der ifølge Johannes Spek kostede den nette sum af 26.000 mark. Endestationen i Rødding blev revet ned i 1969, og i 1979 blev stationen i Brændstrup revet ned.

Nøjagtigt her ved cykelstien mellem Brændstrup og Rødding har banestrækning for Æ Kleinbahn gået forbi. Det er også her, jernbanestenen er placeret. Foto: Søren Dippel

Pensionist Sven Aage Poulsen fik også ordet, og han kunne fortælle om, hvordan Brændstrups dumdristige drenge yndede at samles på stationen for så - når toget satte i gang, at løbe efter og gribe om togvognenes buffere og lade sig trække med.Jeg kan huske, at hver gang, jeg skulle besøge min mormor og farfar, kørte jeg med Æ Kleinbahn. Det var i begyndelsen af 1930'erne.

Niels Gormsen, pensionist


Med blandt gæsterne ved præsentationen af jernbanestenen var også en af drengene fra den gang - Niels Gormsen fra Rødding.

- Jeg kan huske, at hver gang, jeg skulle besøge min mormor og farfar, kørte jeg med Æ Kleinbahn. Det var i begyndelsen af 1930'erne, siger Niels Gormsen.

Med blandt gæsterne ved præsentationen af jernbanestenen var også en af drengene fra den gang - Niels Gormsen fra Rødding. Foto: Søren Dippel

Et sted på strækningen, nemlig lige der, hvor jernbanestenen er blevet sat op, løb skinnerne meget tæt på landevejen - så tæt, at hestene, som trak hestevognene ude på landevejen kunne blive så urolige, at lokomotivføreren ofte måtte standse toget for ikke at sætte en skræk i hestene, så man måske risikerede, at de løb løbsk.

Jernbanestenen

Leder af projektet for opstilling af jernbanestenen, Leif Jensen, fortæller, at den store jernbanesten er af granit, og den er fundet i en grusgrav i Rødekro.

Grusgravens ejere, Kudsk & Dahl, har sponseret stenen.

Indgraveringen af teksten er udført af ejeren af Ribe Stenhuggeri Jan Kruse.

Brændstrup Hjemstavnsforening har sponseret to infotavler, der fortæller om Æ Kleinbahn.

Infotavlerne er placeret ved henholdsvis trampestien på Timekær, hvor den gamle stationsbygning lå, og ved cykelstien, hvor Æ Kleinbahn gik over bækken, ved den nyopsatte jernbanesten.

Savskærer Holger Hübschmann, Højrup, har sponseret pælene til infostanderne.

Camino Frøs Herred har fået tilladelse til at sætte deres skilt op på pælen ved trampestien for caminoruten fra Fole til Rødding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde For abonnenter

Barn skulle onanere med børste, og ung kvinde blev voldtaget: Læs uddrag af anklageskrift mod 22-årig fra Varde

Annonce