Annonce
Nordtyskland

Nu kan du købe tophemmeligt nazianlæg

Idyllisk ser det ud. Men bag de røde mustensvægge foregik der i årtier tophemmelige aktiviteter. Foto: FRR.

HUSUM: Nu kan alle interesserede blive den nye ejer af et tophemmeligt anlæg fra nazi-tiden. Det skriver avisen Husumer Nachrichten.

I 30’erne byggede det tyske militær en aflytningsstation ved Husum i Nordfrisland. For ingen skulle opdage, hvad der foregik, blev bygningerne camoufleret som frisiske bondehuse med røde teglvægge og stråtag.

Kopien er perfekt, og husene er fortsat i bedste stand. Efter krigen fortsatte hemmelighedskræmmeriet nemlig, fordi den tyske efterretningstjeneste flyttede ind sammen med forbundsværnet. Fra bygningerne blev Warszawa-pagtens radiokommunikation aflyttet. Testanlæg for forbundsrepublikkens for kommunikationsstatistik lød dæknavnet for aktiviteterne, hvilket også kunne forklare antennerne på stedet.

Lokalt viste borgerne dog udmærket, hvad der foregik, og i folkemunde hed stedet da også ”lyt og kig”.

Warszawa-pagten eksisterer lykkeligvis ikke længere, og i sommeren 2018 rykkede efterretningstjenesten ud.

Husum Kommune overvejer at købe de 41.000 kvadratmeter med perfekt placering og udsigt til Vadehavet for at indrette boliger i den frisiske idyl, fortæller avisen.

De er forbundsrepublikkens afdeling for salg af fast ejendom, der udbyder grund og bygninger. Endnu er minimumsprisen ikke fastlagt – men den bliver voldsom.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Henrik forlod hamsterhjulet og flyttede til en ø: Tjener en fjerdedel og har aldrig været lykkeligere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Jørgen kæmper om at blive Danmarks bedste kloakmester: - Det er vigtigt for mig at vide, at jeg gør et godt stykke arbejde

Annonce