Annonce
Nordtyskland

Nu kan du købe tophemmeligt nazianlæg

Idyllisk ser det ud. Men bag de røde mustensvægge foregik der i årtier tophemmelige aktiviteter. Foto: FRR.

HUSUM: Nu kan alle interesserede blive den nye ejer af et tophemmeligt anlæg fra nazi-tiden. Det skriver avisen Husumer Nachrichten.

I 30’erne byggede det tyske militær en aflytningsstation ved Husum i Nordfrisland. For ingen skulle opdage, hvad der foregik, blev bygningerne camoufleret som frisiske bondehuse med røde teglvægge og stråtag.

Kopien er perfekt, og husene er fortsat i bedste stand. Efter krigen fortsatte hemmelighedskræmmeriet nemlig, fordi den tyske efterretningstjeneste flyttede ind sammen med forbundsværnet. Fra bygningerne blev Warszawa-pagtens radiokommunikation aflyttet. Testanlæg for forbundsrepublikkens for kommunikationsstatistik lød dæknavnet for aktiviteterne, hvilket også kunne forklare antennerne på stedet.

Lokalt viste borgerne dog udmærket, hvad der foregik, og i folkemunde hed stedet da også ”lyt og kig”.

Warszawa-pagten eksisterer lykkeligvis ikke længere, og i sommeren 2018 rykkede efterretningstjenesten ud.

Husum Kommune overvejer at købe de 41.000 kvadratmeter med perfekt placering og udsigt til Vadehavet for at indrette boliger i den frisiske idyl, fortæller avisen.

De er forbundsrepublikkens afdeling for salg af fast ejendom, der udbyder grund og bygninger. Endnu er minimumsprisen ikke fastlagt – men den bliver voldsom.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tunnel bliver en klar gevinst

Tysklands rigsrevision, Bundesrechnungshof, har kørt tunnellen under Femern Bælt gennem et regneark og fundet ud af, at den faste forbindelse ikke nødvendigvis kan betale sig set fra den tyske side af grænsen. Revisionen har kalkuleret, at det vil koste omregnet godt 26 milliarder kroner at gennemføre den nødvendige udbygning af veje og jernbaner. Den udgift står muligvis ikke mål med gevinsterne fra en fast forbindelse, mener man. Dette har skabt fornyet røre om projektet blandt tyske politikere. Her har De Grønne hele tiden været skeptiske og kræver nu, at planen tages op til fornyet overvejelse. Set med danske briller minder det om den debat, der udspandt sig før byggeriet af Storebæltsbroen. Den var helt overflødig, det var så hyggeligt at drikke dårlig kaffe på DSB’s færger, og brobyggeriet kunne ødelægge vandmiljøet, lød nogle af argumenterne dengang. I dag ville næppe nogen undvære broen, der ikke kun fysisk, men også mentalt har bundet Danmark meget bedre sammen. År for år sætter trafikken rekord, og investeringen på over 26 milliarder frem mod åbningen i 1998 bliver derfor tilbagebetalt noget hurtigere end de 37 år, der oprindelig blev budgetteret med. Ganske det samme vil formentlig ske for tunellen under Femern Bælt. Naturligvis skal den slags megaprojekter gennemtænkes grundigt. Alle aspekter i forbindelse med såvel økonomi som økologi må tages i betragtning. Ikke desto mindre er der ikke nogen grund til dommedagsscenarier, viser erfaringerne fra Storebælt. Naturligvis er det en indlysende fordel for såvel Danmark som de øvrige, nordiske land, at der bliver nemmere fysisk adgang til det vigtige, tyske eksportmarked. Derfor er Danmark også villig til at finansiere tunnelbyggeriet. Men det handler ikke kun om penge. Vi har meget tilfælles med vores tyske nabo og kan inspirere hinanden til gensidig gavn. Det ved vi i det dansk-tyske grænseland. Samme oplevelse fortjener det grænseland, hvor indbyggerne indtil videre er adskilt af vand.

Annonce