Annonce
Danmark

Nu kan du tjekke din årsopgørelse: Det skal du være opmærksom på

Borgere kan fredag logge ind på skat.dk og se, om de skal have penge tilbage i skat. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skattestyrelsen har åbnet for adgangen til årsopgørelserne for 2020. På grund af coronakrisen, hvor mange har arbejdet mere hjemmefra end sædvanligt, skal man denne gang selv indberette sit kørselsfradrag. Avisen Danmark klæder dig på, så du ved, hvad du ellers bør være opmærksom på, når det bliver din tur i køen.

Skat: Skal du have penge tilbage? Eller er der røde tal i regnskabet, så der venter dig et skattesmæk?

De spørgsmål er tusindvis af danskere ivrige efter at få svar på, når Skattestyrelsen giver 4,6 millioner skatteydere adgang til deres årsopgørelser i det, der er en af de største digitale begivenheder i Danmark.

Egentlig havde Skattestyrelsen meldt ud, at der først var adgang fra 15. marts, men ligesom tidligere år er det allerede nu muligt at smugkigge på årsopgørelsen.

Annonce


I årsopgørelsen for 2020, hvor mange danskere har været hjemsendt fra arbejde, skal man manuelt indtaste de dage, man er kørt til og fra arbejde, for at modtage kørselsfradrag.

Fra artiklen


Selv om Skattestyrelsen modtager mere end 170 millioner oplysninger fra blandt andet banker og arbejdsgivere om borgernes økonomi, er det ikke alle fradrag, der fremgår automatisk i årsopgørelsen.

I årsopgørelsen for 2020, hvor mange danskere har været hjemsendt fra arbejde, skal man manuelt indtaste de dage, man er kørt til og fra arbejde, for at modtage kørselsfradrag.

- Som lovgivningen er, kan man kun få fradrag for de dage, man rent faktisk transporterer sig til arbejde mindst 12 kilometer hver vej. Vi ved godt, det kan være svært at huske, når det er så anderledes end det plejer at være, for rigtig mange har jo været hjemsendt i perioder, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Øget kontrol

Skattestyrelsen har denne gang sat indberetningen af kørselsfradraget op sådan, at man måned for måned skal skrive ind, hvor mange dage man har været til stede på arbejdspladsen.

Systemet minder om ferie- og omsorgsdage, mens borgerne må genopfriske hukommelsen med hjælp fra kalendere, vagtplaner eller samtaler med kollegerne. Fordi det hele foregår manuelt, øger Skattestyrelsen kontrollen med fradraget, og hvis Skat undrer sig over noget, spørger skattefolkene arbejdsgiveren, fortæller Karoline Klaksvig.

- For mange vil det typisk være sådan, at man bliver kaldt på arbejde af arbejdsgiveren, hvis man skal være til stede. Kan man ikke selv dokumentere det, spørger vi arbejdsgiveren, om der for eksempel har været en særlig aftale om, at man skulle møde ind på arbejdspladsen, siger hun.

Typisk vil en erklæring fra arbejdsgiveren være tilstrækkelig dokumentation. Er man selvstændigt erhvervsdrivende, har man selv ansvaret for at have dokumentationen i orden. Hvis ikke det kan dokumenteres, at man rent faktisk har været på arbejde, skal pengene selvfølgelig tilbagebetales.

- Enten får man en regning, eller også indregner vi det i skatten, indtil man har betalt beløbet tilbage. Hvis der er mistanke om snyd, for eksempel på grund af beløbets størrelse, eller hvis man burde have vidst bedre, kan man også få en bøde for det, siger Karoline Klaksvig.

Avisen Danmark har herunder samlet en række råd og anbefalinger, så du ved, hvad du skal lægge mærke til, når du kommer igennem den digitale kø til Skats hjemmeside.

1 Kørselsfradrag

Mange danskere kan se frem til et mindre kørselsfradrag, fordi de har arbejdet mere hjemmefra på grund af coronakrisen.

I år fremgår befordringsfradraget ikke automatisk af årsopgørelsen, som det plejer at gøre. Derfor skal man selv angive, hvor mange gange man har pendlet på arbejde i løbet af 2020 og selv beregne fradraget.

2 Håndværkerfradrag

For serviceydelser som rengøring, vinduespudsning, børnepasning eller græsslåning gives der fradrag på op til 6200 kroner pr. person i 2020.

”Grønne” håndværkerydelser som for eksempel isolering af taget, udskiftning af vinduer og døre, installation af solceller eller udvendigt malerarbejde giver fradrag på op til 12.500 kroner per person.

Oplysningerne skal du selv indberette.

3 Aktier

Ved salg af aktier skal der betales skat af gevinsten. Medfører salget et tab, kan du få fradrag på tabet, hvis Skattestyrelsen er blevet oplyst om købet. Derfor er det vigtigt at kontrollere, at oplysninger om købte aktier er korrekte.

4 Lån

Har du omlagt realkreditlån i 2020, er det værd at tjekke, om banken eller realkreditinstituttet har indberettet alle fradragsberettigede udgifter. Har man for eksempel betalt garanti- eller stiftelsesprovision til banken, kan dette beløb trækkes fra i skat.

5 Velgørenhed

Du kan få fradrag for bidrag og donationer til velgørende organisationer og foreninger, så det er værd at sikre sig, at modtageren har indberettet beløbet til Skattestyrelsen.

Har du oplyst dit cpr-nummer i forbindelse med donationen, får du automatisk fradraget.

Kilder: Skat og PwC

Annonce
Annonce
Vejen

Venstrepolitiker og chef på flyvestationen får skarp kritik af Arbejdstilsynet: Mobber og skaber frygt

Sønderborg For abonnenter

Politimand frygtede for sit liv: Bosnisk pistolmand kan vende retur til Danmark om seks år

Varde

Hotel lever takket være opbakning: Men borgere taber penge, fordi folkeejet anpartsselskab er sendt til tvangsopløsning

Varde

Krav om at ældremad skal produceres i Varde holder ikke i retten : Forventer at flytte 2-3 medarbejdere til Vejle

Billund

Davidsen i Billund lukker: Vi har ikke udsigt til at skabe en lønsom forretning i Billund

Varde For abonnenter

80-årige Flemming mister stort beløb på, at hotellet i hjembyen overlever: - Jeg låner stadig penge ud til gode projekter

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Danmark

Tysk fornyelse: Cykelglad skoleleder stemmer for en frisk vind

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Kendt værtshus i Østerbyen går konkurs: Men der er stadig dans og kolde pilsnere i hytten

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Livsstil

Du kan opleve DM i Kolding: Her skal klatrene kæmpe om medaljer uden sikkerhedsnet

Vejen For abonnenter

Stormøde i kriseramt klub: Erhvervsmand vil samle opbakning til at genrejse klubben

Sønderborg

Voldsomt vejr vinder over færgerne: Alslinjen aflyser alligevel flere afgange

Annonce