Annonce
Sønderborg

- Nu kan folk da se, at vi mener det: At vi satser på Sønderborg Sygehus

Forhallen er blevet lys, og der dufter af garvesyre fra de mange egetræspaneller på væggene. Det ligner lobbyen til et hotel, men gæsterne her skulle ikke checke in. De skulle vises rundt. Foto: Birthe Juul Mathiasen
72 mio. kroner har Region Syddanmark brugt på et nyt ambulatorietorv på Sønderborg Sygehus. Næste etape forventes at koste 83 mio. kroner.

Sønderborg: - Der var dem, der sagde, at Sønderborg Sygehus ville lukke. Men aldrig har der været så mange planer for det som nu. Det er da stort.

Ordene kommer fra Helge Larsen (S), formand for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune.

De seneste tre år har han haft sin gang på Sønderborg Sygehus. Ikke fordi han har været syg, men fordi Sygehus Sønderjylland og Sønderborg Kommune har indgået et tæt samarbejde om udvikling og samarbejde, der skal gøre livet lettere for især kommunens kroniske patienter.

Annonce

En af dem er Anne Marie Henningsen fra Nordborg, der tilfældigvis var til undersøgelse samtidig med, at omkring 40 politikere og embedsmænd tirsdag eftermiddag indviede sygehusets nyeste, store ombygning til 72 mio. kroner.

- Jeg synes det er blevet fint. Sidste gang, jeg skulle til undersøgelse, måtte jeg med elevatoren op på anden sal. Nu foregår det hele nede i stueetagen derhenne ved område 8. Og lægen er lige bagved døren, forklarede hun og pegede.

1200 patienter om dagen

Ambulatorietorvet benyttes dagligt at omkring 1200 patienter, der i en jævn strøm melder sig ved skranker for enten medicinske sygdomme, blodprøvetagning, ortopædkirurgi eller øre-, næse-, hals, inden de slår sig ned i en stol i et venteareal tilknyttet de forskellige afdelinger.

Lægerne og de øvrige ansatte venter lige inde bag væggen, for stort set al ambulant behandling på Sønderborg Sygehus nu samlet i stueetagen. Patienterne slipper hermed for at blive sendt på kryds og tværs fra kælder til fjerde etage og op og ned ad lange gange.

- Vi har 200 patienter om dagen til blodprøvetagning. Skal de videre til andre undersøgelser samme formiddag, sørger vi for, at de få svar hurtigst muligt, fortalte ledende bioanalytiker Susan Cording til gæsterne på rundvisning.

Det sparer tid, både for de ansatte og patienten, fremhævede regionsrådsformand Stephanie Lose (V):

- For et år siden havde jeg den fornøjelse at tilbringe en dag her sammen med diabetes- og nyrepatienter. Jeg fandt ud af, at skal man til undersøgelse om mandagen, blodprøve om onsdagen og noget tredje her om fredagen, kan det let blive en fuldtidsbeskæftigelse at være kronisk syg, konstaterede hun.

Annonce

Ombygning i 12 år

Da Region Syddanmark i 2008 vedtog en ny sygehusplan, som ville samle al akut behandling i Sønderjylland på Aabenraa Sygehus, tænkte mange, at det ville føre til lukning af Sønderborg Sygehus.

Busser fulde af vrede og protesterede borgere fra Sønderborg drog til regionshuset i Vejle for at svinge bannerne, men lige meget hjalp det.

- Sygehuset har været en markant institution i Sønderborg gennem mere end 100 år, og mange borgere har mange følelser for stedet her. Men vi snakker ikke længere om den tid, hvor vi skældte ud over, at det store sygehus skulle ligge i Aabenraa. Der er jo ingen tvivl om, at ombygningen her et et skridt til et langt større samarbejde, fremhævede Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).

- Nu kan folk da se, at vi mener det. At vi satser på Sønderborg Sygehus, mener Sygehus Sønderjyllands arkitekt Ulf Hammer Eriksen til JydskeVestkysten.

Knap er ambulatorietorvet til 72 mio. kroner indrettet og taget i brug, før håndværkerne er i sving i kælderetagen. Her skal blandt andet medicinsk modtagelse renoveres til en pris af 83 mio. kroner, hvorefter sygehusets sengetårne have en omgang. Sidste etape forventes klar i 2025.

Til den tid vil ombygningen af Sønderborg Sygehus have stået på i 12 år.

Flere aktiviteter

I følge sygehusplanen i 2008 ville Sygehus Sønderjylland kun få brug for to af de fire sygehustårne i sygehusets hovedbygning.

Men i 2018 fremlagde Sygehus Sønderjylland en ny revideret sygehusplan, der vil skabe flere aktiviteter på Sønderborg Sygehus.

Senere er også Gigthospitalet flyttet fra Gråsten og ind i det sydligste sygehustårn.

Regionsrådsformand Stephanie Lose og formanden for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune Helge Larsen kunne hurtigt blive enige om, at det var godt, de ikke skulle opereres for 100 år siden. Til højre ses regionsrådsmedlem Karsten Uno Petersen. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Didde Lauritzen, medlem af sundhedsudvalget, og Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, studerer de første søm, der blev skruet i en patient i Danmark. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Bag den lange gang i sygehusets forhal ligger endnu en lang gang med rum på rum. Her blev deltagerne modtaget af ansatte, der kort fortalte om deres arbejde. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Vi er over de tider, hvor vi skældte ud over, at det store sygehus skulle ligge i Aabenraa, fremhævede Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen, stående på kassen med narkoseudstyr. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Der var engang, hvor mange troede, at Sønderborg Sygehus ville lide en langsom død i takt med, at flere og flere akutte patienter blev flyttet til Aabenraa. Ham her endte på museet. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Gæsterne begyndte i historien. De blev vist rundt på Sønderborg Sygehus' eget museum af Bent Jensen, tidligere overlæge og nu aktiv på museet. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Stephanie Lose entrede en gammel kasse med narkoseudstyr, da hun skulle holde tale. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Bosnier kæmper mod udvisning: Stjal tjenestepistol og pegede den mod betjent

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce