Annonce
Aabenraa

Nu kan strandgæsterne krybe i ly

Formand Chrsten Krogh, til venstre, og Jørgen Jensen, i midten, beundrer Anders B. Andersens hjemmelavede pagaj.Foto: Claus Thorsted
Varnæsvig er blevet en tand mere lækker efter at havkajakroerne har sørget for omklædning, toilet og bålhytte til fri afbenyttelse ved stranden. Fredag blev det hele indviet.

Varnæs: "Den grønne raket" er øgenavnet for det ikke særligt delikate toilet ved Varnæsvig, hvor det er klogt at holde sig for næsen, hvis man ellers vover at bruge det.

Kajakfolket fra Varnæs Bovrup Idrætsforening, VBIF, var godt og grundigt trætte af forholdene, og de savnede også omklædningsfaciliteter og et sted at søge ly i dårligt vejr.

Nu har de fået det hele. Efter forhandlinger og papirarbejde med myndigheder og ansøgninger til fonde og puljer er det lykkedes af skaffe lige knap 300.000 kroner til en toiletbygning med omklædningsrum og en bålhytte.

Selve toiletbygningen består af en container, som er beklædt med træplader, så den passer ind i skovbrynet. Kajakroerne fra VBIF har efterfølgende selv sørget for en træterrasse hele vejen rundt, så de nye faciliteter også er tilgængelige for handicappede.

Bålhytten blev leveret og samlet af et firma, men her har de frivillige selv lavet bænkene.

Annonce

Til fælles brug

De nye faciliteter ved Varnæsvig kan bruges af alle, der kommer på stranden.

Pengene er kommet fra LAG, SE-Vækstpuljen, Velux- fonden og kommunens fritidsråd.

Plads til alle

- Det kommer rigtigt mange her ved Varnæsvig, og alle er velkomne til at bruge både toilet og bålhytte. Der er for eksempel mange børnehaver, der kommer her ved stranden, og de kan få stor glæde af bålhytten. Både Varnæs Skole og Sundeved Efterskole bruger også stranden meget, fortæller Chresten Krogh, der er formand for VBIF´s kajakafdeling.

Han er sikker på, at bålhytten vil være med til at styrke det sociale liv blandt kajakroerne.

- Vi sidder tit ved stranden og hygger os efter en tur på vandet, og nu har vi mulighed for at rykke op til bålhytten, når vejret er dårligt, lyder det.

Foruden bålhytte og toilet har kajakroerne også en container stående til kajakkerne. Kajakroerne er naboer til Varnæs Bådelaug, som nu også får mulighed for at benytte de nye faciliteter.

Vinteraktiviteter

Kajakafdelingen har omkring 65 medlemmer, hvoraf omkring halvdelen er fra Varnæs-Bovrup området, mens resten kommer udefra.

Mens de lyse måneder går med ture på vandet, så bruges vinteren på andre sysler.

- Vi holder kurser i svømmehallen, og så dyrker vi for eksempel kajakyoga. Det er vigtigt at holde gang i aktiviteterne i vintermånederne - især for de nye, der kun har været med en enkelt sæson, understreger Chresten Krogh.

- Det er også nogen, der er begyndt at bruge vinteren på at skære deres egne pagajer, tilføjer han.

Anders B. Andersen, der har været tovholder på byggeprojektet, er tydeligvis ferm til andet end at skaffe tilladelser og penge.

Han kan i hvert fald fremvise en flot hjemmeskåret pagaj i bøgetræ, og nu er der gået lidt sport i at lave pagajer blandt de øvrige medlemmer.

Toiletbygningen er placeret lige ved siden af containeren, hvor kajakkerne opbevares. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce