Annonce
Kolding

Nu kommer fjernvarmen fra TVIS snart til Vamdrup

Mere miljørigtig varme er på vej til radiatorerne i Vamdrup. Arkivfoto: Lena Juul
Kolding Kommune har givet grønt lys for, at TVIS og Vamdrup Fjernvarme kan gå i gang med at planlægge en ny transmissionsledning fra Lunderskov til Vamdrup, så naturgassen kan blive erstattet af overskudsvarme fra TVIS.

Vamdrup: De 1163 borgere, institutioner, virksomheder og foreninger, der er tilknyttet Vamdrup Fjernvarme, skal inden længe til at varme deres bygninger og boliger op med fjernvarme fra TVIS i stedet for som i dag med naturgas. Fjernvarmen fra TVIS består blandt andet af overskudsvarme fra den lokale industri, kraftvarmeværket i Fredericia og Skærbækværkets produktion af elektricitet.

Vamdrup Fjernvarmeværk har netop sendt et projektforslag afsted til Kolding Kommune med henblik på at blive tilsluttet til TVIS's transmissionsnet ved at anlægge en ny og knap otte kilometer lang transmissionsledning fra TVIS's system i Lunderskov til Vamdrup Fjernvarmeværk. Det forslag har politikerne i plan-, miljø- og boligudvalget sagt ja til at sende i offentlig høring.

Udvalgsmedlem og fungerende formand Poul Erik Jensen (S) ser frem til skiftet fra naturgas til fjernvarme fra TVIS.

- Tiden er løbet fra naturgassen, og skulle vi fortsat satse på naturgas i Vamdrup, ville det medføre store omkostningsforøgelser. Det slipper vi for, når vi får TVIS-varme, som på længere sigt bliver billigere end naturgassen. Miljømæssigt er det også en bedre løsning, siger han.

Annonce

Projektforslaget

  • Projektforslaget viser en positiv samfundsøkonomi over en 20-årig periode med en investering i ledning, pumpestation og veksler på i alt 47 millioner kroner.
  • Projektet vil betyde en reduktion af CO2-emission svarende til 78 tons over 20 år, og fra 2022 vil forbrugerne opnå en lille besparelse.

Tilskud forsvinder

Vamdrup Fjernvarme har i dag et varmebehov på 36.000 MWh, hvoraf Rockwool leverer de 10.000 fra overskudsvarme. Men resten produceres altså på naturgas, som snart ventes at stige i pris, samtidig med at de statslige grundtilskud til drift af værkets naturgasmotor bortfalder med udgangen af i år.

- Det er for at imødegå de prisstigninger, at Vamdrup Fjernvarmeværk vil anlægge den nye transmissionsledning og overgå fra dyr varme produceret på naturgas til billigere og mere miljøvenlig varme fra TVIS, påpeger Poul Erik Jensen.

Hvor den 7,8 kilometer lange ledning nøjagtigt skal graves ned er ikke præcist fastlagt endnu, men det bliver både på offentlige og private arealer. Derfor skal der laves aftaler med grundejerne, så der bliver taget mest mulig hensyn til anvendelsen af jorden.

Men allerførst skal det afklares, om det overordnede projektforslag kan godkendes. Først derefter vil TVIS gå i gang med detailplanlægningen, hvorefter de grundejere, der kan blive berørt, bliver kontaktet.

Tidsplanen er ikke lagt endeligt fast endnu, men forbrugerne ventes at være tilkoblet den nye ledning i 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce