x
Annonce
Læserbrev

Nu kommer regningen - også til os i Tønder Kommune

Læserbrev: Disse dage demonstrerer med den værst tænkelige tydelighed konsekvenserne af mange års misligholdelse og laden stå til fra Folketingets side indenfor vore rensningsanlæg og vore vandløb, broer, diger, etc.

Oversvømmede veje, huse, forretninger, tunneller og veje, druknede marker og døde afgrøder. En kort køretur vil tydeligt vise dette. For eksempel på Rømø, hvor manglende vedligehold af vejgrøfter, manglende kapacitet i vandføringen i vandløbene betyder ødelagte veje, som kræver dyre reparationer til foråret.

De fleste vandløb er dimensionerede for 50 – 80 år siden og ikke forbedret gennem årenes løb. Årsnedbøren er steget med 100 millimeter, og stiger fortsat; den største del af stigningen er i efteråret, hvor fordampningen og planternes forbrug er mindre, så jorden fyldes op med vand.

Når store regnskyl kommer, vælter vandet ud i de for små vandløb. Mange rensningsanlæg er også dimensionerede for længe siden, mange steder mangler separation af spildevand og regnvand, bassinerne er alt for små, så masser af urenset spildevand løber ud i vandløb og søer, som så får tilført store mængder organisk stof, næringsstoffer, medicin- og kemirester fra husholdningen.

Så vi må i gang i Tønder Kommune med planlægning af store udvidelser i kapaciteten i vandløbene, i gennemløbet under broerne, i vejgrøfter og rørledninger, samt på rensningsanlæggene med nye bassiner og adskillelse af spildevand og regnvand.

Nu må byrådet i arbejdstøjet, og alle må her bidrage positivt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce