Annonce
Haderslev

Nu kræver Haderslev også stop for muslingefiskeri

Muslingefiskeriet skal stoppes i tre år, kræver kommunalpolitikere i Haderslev. Arkivfoto: Mette Mørk/Scanpix
Fødevareminister Mogens Jensen får en opfordring fra enige politikere, der dog kun kræver forbud i tre år. Et kompromis, mener ophavsmanden til forslaget.
Annonce

HADERSLEV: ”Haderslev Kommune har svært ved at se, hvordan Lillebælt kan tåle fiskeri med bundskrabende redskaber, som forstyrrer og ødelægger bunden, hindrer ålegræssets udbredelse og fjerner vigtige økosystemer og dermed forværrer situationen yderligere. Det nuværende fiskeri er ikke bæredygtigt og i overensstemmelse med Lillebælts miljømål.”

Sådan lyder en del af indledningen på det brev, Haderslev Kommune vil sende til fødevareminister Mogens Jensen - underskrevet af formanden for byrådets udvalg for plan og miljø, Benny Bonde (LA).

Annonce

Bekymrede naboer

Dermed tilslutter Haderslev sig det kor af kommuner omkring Lillebælt, der har råbt vagt i gevær og krævet stop for såkaldt muslingeskrab i Lillebælt.

Kommunerne har skrevet til fødevareministeren, da han kan gennemtrumfe et forbud mod fiskeriet. Muslingeskraberiet fjerner muslingerne, der filtrerer vandet og hjælper med til at gøre det klart. Bundforholdene ødelægges, så ålegræs og bunddyr ikke kan opnå den naturlige udbredelse, og det bidrager alt sammen til at øge iltsvindet i Lillebælt. Ifølge Miljøstyrelsen er vandmiljøet ”ringe.”

Ud over at ødelægge bundforholdene har muslingeskaberiet en række konsekvenser for andre dyr og planter. Blandt andet marsvin spiser mange muslinger.

Annonce

- Ingen deadline

Haderslev Kommune peger på, at området fra østsiden af Årø en stor bue uden om Halk Hoved og ned til Barsø skal friholdes for muslingefiskeri og foreslår et forbud på tre år.


Jeg havde gerne set, at der ikke var sat en deadline.

Svend Brandt, EL


Det var oprindeligt Svend Brandt (EL), der opfordrede udvalget for plan og miljø til at følge de øvrige nabokommuner til Lillebælt. Brevets forslag om at et forbud skal indskrænkes til tre år betragter han som et kompromis.

- Jeg havde gerne set, at der ikke var sat en deadline, men det var nødvendigt for at få et enigt udvalg til at stå som afsender. Og det ser altid bedst ud, at det er et enigt udvalg, siger Enhedslistens medlem af udvalget.

- Men når man ser, hvor godt det virker er der jo intet der forhindrer, at man fortsætter.

Svend Brandt mener, at hensynet til miljøet kommer op mod landbrugets interesser. Der fjernes kvælstof fra vandmiljøet, når der fiskes muslinger. Dermed lettes konsekvenserne af landbrugets udledning af kvælstof ved muslingefiskeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Corona aflyser udenlandske bryllupper

Annonce