Annonce
Kolding

Så er det slut: Kolding Kommune lægger omdiskuteret stormflodsdige i graven

Så kan sommerhusejerne langs stranden her ved Binderup godt skyde en hvid pind efter et stort stormsflodsdige, som alle sommerhusejerne i området skulle deles om at betale. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Så er det slut. Borgmester Jørn Pedersen og DF's Molle Lykke Nielsen meddeler, at Kolding Kommune stopper det videre arbejde med stort stormflodsdige ved Binderup og Grønninghoved. Individuelle løsninger kan komme på tale i stedet, siger borgmesteren.
Annonce

Kolding: Flere måneder før den endelige politiske beslutning skulle have været truffet, lægger borgmester Jørn Pedersen (V) nu planerne om at bygge et stormsflodsdige ved strandene i Binderup og Grønninghoved i graven.

Borgmesterens melding kommer, efter at kommunens miljøchef Jakob Weber i JydskeVestkysten i onsdags blandt andet fortalte, at en opsigtsvækkende afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, som har stoppet et stort og igangværende digebyggeri i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord, alt andet lige også ville have stoppet et digebyggeri ved Binderup/Grønninghoved, hvis det var i gang i henhold til de planer, som foreligger lige nu. Problemet er, at både diget ved Roskilde Fjord og digemodellerne i Kolding Kommune berører Natura 2000-områder - og dens slags områder må ikke beskadiges i henhold til EU-lovgivning.

- Nu har vi kørt en meget lang proces i forhold til Binderup/Grønninghoved, fordi vi som kommune blev bedt om det af nogle af sommerhusejerne. Vi har lavet to digeprojekt-forslag, som vi har præsenteret på et stort borgermøde. Vi har afviklet en forhøring blandt de berørte sommerhusejere, og vi ved, at modstanden er stor.

- Hvis vi som byråd og kommune skal stå bag sådan et digebyggeri, som de berørte vel at mærke selv skal betale, så skal der være tydelig opbakning til det. Det er der ikke her. Der er tværtimod stor bekymring også for herlighedsværdierne i området, og nu kommer Natura 2000-udfordringen til. Så sammenlagt vender min tommelfinger nedad, siger Jørn Pedersen.

Han peger også på, at folketingspolitikere fra det nye regeringsparti - herunder lokale Christian Rabjerg (S) - i valgkampen var ude at sige, at staten bør løfte en del af opgaven i forhold til kystsikring.

- Det er relevant. For som det er nu, er det jo udelukkende de berørte sommerhusejere, der skal betale regningen for et dige, påpeger borgmesteren.

Ved Grønninghoved/Binderup skulle regningen for et dige til 15-18 millioner kroner - hvis det var blevet til noget - deles mellem ejerne af de i alt 536 sommerhuse i området efter en fordelingsnøgle, hvor de mest udsatte betaler mest.

Sagen

  • Kolding Kommune fik for tre år siden en henvendelse fra en gruppe grundejere, som ønsker højvandssikring ved Grønninghoved og Binderup strande for at sikre deres ejendomme.
  • Stormfloderne i januar 2017 og 2019 medførte oversvømmelser flere steder langs kysten.
  • Omkring 15 sommerhuse blev oversvømmet i 2017.
  • Kolding Kommune har arbejdet med to digeforslag til ca. 15-18 mio. kr.
  • Projektforslagene har været i forhøring og cirka 250 har gjort indsigelse.
  • I næste måned skulle politikerne i teknik- og klimaudvalget efter den hidtidige tidsplan have forelagt en hvidbog med indsigelserne.
Annonce

Modeller

Svigter I nu ikke de sommerhusejere, der vitterligt er udfordrede af oversvømmelser i dag?

- I absolut worst case og helt, helt ekstreme vejrsituationer, som vi ikke har set endnu - de såkaldte 100 års hændelser - vil 100 huse i området blive berørt, men indtil nu har det jo være meget færre. Men for ikke at lade dem i stikken, vil jeg foreslå, at vi arbejder videre med mulige og individuelle modeller, som de selv kan arbejde videre med, siger borgmesteren.

Hvorfor venter du ikke med at trække stikket, indtil forvaltningen i næste måned er færdig med at lave en oversigt til teknik- og klimaudvalget over de 250 indsigelser, der kom, da digeprojekterne var i forhøring. Der kan jo være både negative og positive reaktioner?

- Vi ved med al tydelighed, at der er massiv modstand, og vi må selvfølgelig også lytte til afgørelsen fra Roskilde. Man skal ikke fortsætte en proces bare for at fortsætte.

Dansk Folkepartis Molle Lykke Nielsen er fungerende udvalgsformand i digesagen, og han er enig med borgmesteren.

- Selvfølgelig trækker vi stikket nu, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

X Factor-Emil slår sig løs til Dirty Dancing og har sin egen playliste på karaokebaren: - The Beatles er fed at fyre den af til

Annonce