Annonce
Esbjerg

Nu lukker corona de brune værtshuse ned: Lars og "Larsen" drak den sidste tår på Horns Rev

Dorthe Jepsen, der driver og ejer Horns Rev, er bange for, at coronakrisen kan ende med at tage livet af hendes værtshus. Og hun frygter, at karantæneperioden vil ramme stamkunderne ekstra hårdt. Foto: Mark Michael Hede
Fra onsdag klokken 10 holder landets værtshuse lukket indtil tidligst den 30. marts. Det er et af regeringens seneste tiltag for at standse spredningen af den frygtede coronavirus. På Horns Rev i Esbjerg var stemningen derfor trist, da den sidste tår blev udskænket. Nu er stamkunderne forvist til sofahygge og dåsebajere med ægtefællerne, mens ejer Dorthe Jepsen mest af alt håber, at hendes nærmeste overlever, og at hun kan holde skruen i vandet.

ESBJERG: ”Åbningstider: Når døren ikke er låst”, står der ved indgangen til værtshuset Horns Rev i Strandbygade, og denne onsdag klokken halv ti er døren åben. Lidt endnu.

For det er den sidste morgen før den første dag, og inde i varmen sidder stamkunderne og venter på at gå hjem. Selv om værtshuset kun lige er åbnet, så lukker det nemlig snart igen. Det er sidste omgang inden isolationen.

Coronakrisen er over Danmark, og tirsdag aften præsenterede Mette Frederiksen en række nye tiltag i kampen mod den ubarmhjertige virus. Værtshusene skal i første omgang holde lukket indtil 30. marts, men ejeren af Horns Rev, Dorthe Jepsen, frygter, at lukningen kommer til at vare endnu længere.

Og det er derfor, hun har lukket dørene op denne morgen, selv om det kun er for en kort stund. Normalt åbner værtshuset klokken 9, men i dag slog hun allerede dørene op klokken 7. For at servere den sidste pilsner til de tørstige, og for at sige ordentligt farvel til de venner og bekendte, som hun har fået sig i løbet af de 18 år, hvor hun er kommet på værtshuset.

- Det er meget, meget trist at skulle servere den sidste olie i dag. Det efterlader mig selv og en masse andre i et tomrum, der bliver svært at udfylde. Hernede hjælper vi hinanden og passer på hinanden, og det bliver svært i denne tid. Jeg kommer til at tænke meget på mine kunder. For der er jo en enorm usikkerhed forbundet med det her. Hvor skal de nu gå hen, spørger Dorthe Jepsen, mens hun retter på ærmerne på sin mørke habitjakke.

Nu må jeg jo sidde hjemme i privaten med konen og se genudsendelser på DR. Det bliver hårdt. Jeg kommer virkelig til at savne det hernede. Det bliver ikke det samme derhjemme.

"Larsen", stamkunde og bartender på Horns Rev

Min anden dagligstue

Under den dunkle belysning, inde bag røgbankerne, der på få timer allerede er svulmet op til moderat størrelse, sidder en karseklippet, bredskuldret mand i baren og drikker en Carlsberg. Manden er stamkunde, og står nogle gange selv bag baren. På Horns Rev kalder de ham "Larsen", nogle gange "Hr. Larsen", og han er godt træt af, at han ikke kan komme forbi i de kommende dage.

- Det her værtshus er min anden dagligstue, så det er dybt sørgeligt at skulle undvære den del af mit liv. Her er altid god stemning, og vi har det fantastisk sammen. Vi tager strøm på hinanden, rafler og taler om livet. Det er mit sociale netværk, der ryger på grund af den virus, siger "Larsen", der har svært ved at forestille sig, hvordan han skal få tiden til at gå. Han frygter livet uden sin Carlsberg på Horns Rev.

- Nu må jeg jo sidde hjemme i privaten med konen og se genudsendelser på DR. Det bliver hårdt. Jeg kommer virkelig til at savne det hernede. Det bliver ikke det samme derhjemme, siger han med et alvorligt smil.

Annonce

Kan ende som en katastrofe

I den anden ende af baren sidder Lars Jepsen. Han er bror til Dorthe, der ejer værtshuset, og han kommer her, som han siger, ”rimelig jævnligt”. Han kalder situationen for trist, men nødvendig.

- Vi må jo prøve at leve med det. Men det bliver en hård omgang. Vi plejer jo at have sådan et lille familietræf hernede om søndagen, men det bliver nok ikke til noget i den kommende tid, siger han og kigger over på sin søster, der ryster på hovedet. Hun frygter ikke bare, at virusset tager livet af folk, hun kender. Hun frygter, at værtshuset ikke vil overleve. Allerede i sidste uge overvejede hun i forlængelse af regeringens anbefalinger at lukke værtshuset. I stedet fik hun knap en uge ekstra.

- Vi må se, hvor lang tid det tager. Vi åbner først, når vi må. Men det kan ende som en katastrofe. Der er helt sikkert nogen, der må dreje nøglen helt om, og jeg håber bare, at det ikke bliver os, siger Dorthe Jepsen og skænker en sidste øl over disken. Den sidste i længe.

De næste 12 dage er døren til Horns Rev i hvert fald låst. Bodegablues.

Om lukning af værtshuse

Som et led i regeringens tiltag for at standse nedbringe risikoen for coronasmitte, er det fra onsdag den 18. marts klokken 10 forbudt for landets værtshuse at holde åbent.

Horns Rev åbnede derfor klokken 7 for at sige farvel til gæsterne og for at lange de sidste pilsnere over disken.

Horns Rev ligger i Strandbygade i Esbjerg.

"Larsen" er en af de stamkunder, der fremover må nøjes med at drikke sin Carlsberg fra sofakanten i hjemmet. Han tror, at han kommer til at kede sig. Horns Rev er blevet et slags fritidshjem for ham. Med nære relationer og fis og ballade. Foto: Mark Michael Hede
Lars Jepsen synes, at situationen er træls, men livet går videre, siger han. Onsdag morgen var han ligesom 10-12 andre mødt op for at sige farvel til det værtshus, han elsker så højt. Foto: Mark Michael Hede
I de kommende dage vil døren være låst for at undgå spredning af coronavirusset. Foto: Mark Michael Hede
I Strandbygade ligger værtshuset Horns Rev. Det er blot et af de steder, der i løbet af de kommende dage må holde døren lukket for at tilpasse sig regeringens tiltag. Foto: Mark Michael Hede
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce