Annonce
Danmark

Nu må du købe fyrværkeri - men du skal vente lidt med at fyre det af

Fra søndag 15. december er det lovligt at købe og sælge fyrværkeri. Man må dog væbne sig med tålmodighed, for de nyindkøbte raketter og batterier må først affyres fra 27. december. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fra i dag, søndag 15. december, er det lovligt at købe nytårskrudt. Årets fyrværkerisalg åbner rundt omkring i landet, men affyring af det indkøbte fyrværkeri er endnu ikke tilladt.

Fra søndag 15. december er det lovligt at købe og sælge fyrværkeri.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse søndag.

Nu er det derfor tilladt at gå i gang med årets indkøb af raketter, batterier og heksehyl, mens der stadig er mere end to uger til nytårsaften.

I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra 15. december til og med 31. december.

Det er dog ikke tilladt at affyre ens indkøbte batterier og raketter endnu. Det må man først fra 27. december. Og de sidste raketter må senest fyres af 1. januar.

Når tømmermændene har lagt sig, og kalenderen viser 2. januar 2020, er det ikke længere tilladt at affyre fyrværkeri.

Annonce

Der er god grund til at tænke sig om, når man går på gaden med årets nytårskrudt.

Sidste nytår havnede 225 danskere på skadestuen efter en fyrværkeriulykke. De fleste af skaderne skyldes forkert anvendelse af fyrværkeriet. Heraf 30 alvorligt. 67 af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

- Vi kan se i statistikkerne, at mange af ulykkerne sker, fordi folk glemmer beskyttelsesbriller og står for tæt på fyrværkeriet. Det gælder både, når man er den, der tænder batteriet eller raketten, og når man er tilskuer, siger kommunikationschef Mette Cramon i pressemeddelelsen.

Budskabet fra Sikkerhedsstyrelsen er derfor: Husk sikkerhedsbriller, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce