Annonce
Esbjerg

Nu rammer sparekniven: Handicapområdet står for tur

Man kan virkelig tale om et kommunalt smertensbarn, for det gør ondt langt ind i hjertet at arbejde med mennesker, der har så svære livsvilkår samtidig med, at vi har nogle budgetter, der skal holdes, siger Henrik Vallø. Arkivfoto: Annett Bruhn
Handicappede børn og voksne står årligt for en kommunal udgift på over 400 millioner kroner. Forude truer besparelser, der kan komme til at gøre ekstra ondt, siger udvalgsformand.

Esbjerg Kommune: Den kommunale forvaltning er i gang med at finde de millionbesparelser på voksenhandicap-området, som et enigt byråd gav embedsmændene i opdrag i forbindelse med budgetlægningen sidste år. 12 millioner kroner om året skal området, der årligt repræsenterer godt 325 millioner kroner i det kommunale budget, beskæres med fra næste år.

Samtidig har embedsmændene i forvejen en monumental opgave med at finde besparelser på det 389 millioner kroner store familieområde - anbringelser og udsatte børn og unge - hvor et truende merforbrug på 45 millioner kroner årligt repræsenterer en bombe under det kommunale budget. Godt en femtedel af de samlede udgifter på de 389 millioner kroner på familieområdet vedrører børn og unge under 18 år med psykiske og fysiske handicap.

At der netop er tale om besparelser på handicappede borgere - børn og unge som voksne - gør ikke opgaven lettere, konstaterer formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), under hvem området med voksne handicappede over 18 år sorterer.

- På den økonomiske front er området til stadighed udfordret, og sådan har det været i mange år - og vil sikkert også være de kommende år. Man kan virkelig tale om et kommunalt smertensbarn, for det gør ondt langt ind i hjertet at arbejde med mennesker, der har så svære livsvilkår samtidig med, at vi har nogle budgetter, der skal holdes, siger Henrik Vallø.

Annonce

Udgifterne

  • Udgifterne til voksne handicappede (over 18 år) var sidste år 325.650.355 kroner.
  • Delt op på poster købte Esbjerg Kommune pladser og tilbud i andre kommuner for 117.758.956 kroner i 2018.
  • Andre kommuner købte pladser og tilbud hos Esbjerg Kommune for 86.542.054 kroner.
  • Egne tilbud kostede Esbjerg Kommune i alt 294.433.454 kroner i 2018.

Hvor skal pengene findes?

Han understreger dog, at der ingen vej er udenom besparelser - sådan som det også er tilfældet på andre kommunale områder:

- Social & Arbejdsmarkedsområdet er det forvaltningsområde med det største budget. Jeg tror, at vi alle sammen tænker, at vi skal gøre det så godt som muligt for denne gruppe af borgere, der har det så svært, men vi skal også holde et budget - uanset, hvor ondt det måtte gøre. Nu må vi vente og se, hvad vi bliver præsenteret for af effektiviseringer, men hvis der bliver lagt op til deciderede serviceforringelser, skal de forelægges økonomiudvalget, siger Henrik Vallø.

Ikke fredet alligevel

Ved indgåelsen af budgetforliget sidste år meldte I ellers ud, at I havde holdt svært handicappede borgere ude af besparelserne - det passede så ikke?

- Det blev lagt mange penge ind for at imødegå de værste besparelser, men vi har også lagt en effektiviserings-ramme ind over alle områder, så der skal fjernes penge. Man kan godt sige, at vi har givet med den ene hånd og tager med den anden. Det er vilkårene. De var fredet, men er det reelt ikke, siger Henrik Vallø.

En rapport fra Konsulenthuset Marselisborg, der i 2017 blev bestilt for at få afdækket, om Esbjerg Kommune bruger for mange penge på voksenhandicapområdet sammenlignet med andre kommuner, der har samme type borgere som Esbjerg, konkluderede, at udgifterne til socialområdet per indbygger i Esbjerg Kommune er højere end andre kommuner, men det skyldes i al sin enkelthed, at borgerne i Esbjerg Kommune er mere socialt belastede.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Vejen

Landmand opgiver strid om Skovgårdsvej: - Min retsbevidsthed er krænket

Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Annonce