Annonce
Esbjerg

Nu ruller millionerne: De første firmaer investerer i Esbjergs fremtid

Henrik Uhd Christensen, administrerende direktør i Viking Life-Saving Equipment A/S (billedet) og Søren Nørgaard Thomsen fra Blue Water Shipping A/S, bidrager fra deres firmaer hver med en million kroner til den uddannelses-offensiv, som skal vende Esbjergs negative demografiske udvikling. Arkivfoto: Martin Ravn
Erhvervslivet går foran, Esbjerg Kommune afsætter fem millioner kroner, og et nyt, slagkraftigt projekt med arbejdstitlen Education Esbjerg skal bidrage til at løfte Danmarks femtestørste by til et nyt niveau inden for uddannelser. Allerede nu har Viking og Blue Water bidraget med én million kroner hver.

Esbjerg: Topcheferne i to af Esbjergs største virksomheder har slået alarm på byens vegne. De er bekymrede for stagnationen i kommunens indbyggertal, og samtidig er væksten i søgningen til de videregående uddannelser gået i stå.

Nu sætter de to topchefer, Henrik Uhd Christensen, administrerende direktør i Viking Life-Saving Equipment A/S, og Søren Nørgaard Thomsen fra Blue Water Shipping A/S, handling bag ordene og bidrager hver især med en million kroner til det, de med en arbejdstitel har valgt at benævne Education Esbjerg – en indsats, der skal styrke Esbjerg som en stærk uddannelses- og studieby.

Også flere andre Esbjerg-virksomheder har givet tilsagn om støtte fra 10.000 kroner til en halv million kroner, og bidragene sker kort efter et møde forleden med deltagelse af virksomhedsledere, politikere, repræsentanter for uddannelsesinstitutioner og byens fonde. Ved den lejlighed gav borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på byrådets vegne tilsagn om fem millioner kroner. Løftet blev givet under forudsætning af, at erhvervsliv og fonde bidrager tilsvarende, men hos erhvervslederne rækker ambitionerne videre, og målet er et noget højere beløb.

Undersøgelse

  • En undersøgelse foretaget af uddannelsesportalen Studentum.dk viser, at karrieremuligheder og uddannelseskvalitet er de vigtigste drivkræfter for unges valg af studieby.
  • Skolens omdømme, tryghed og økonomien ved at studere i en by er andre vigtige parametre, og hvad angår økonomien har Esbjerg klare fordele i forhold til de fire store studiebyer Aalborg, Odense, Aarhus og København.
  • Esbjerg har også et rigt boligudbud til overkommelige priser, så SU’en rækker længere i Esbjerg.

Selvstændigt sekretariat

- Alle, der ønsker at støtte Education Esbjerg-indsatsen, vil kunne give tilsagn og indbetale beløb til Business Esbjerg, indtil et sekretariat overtager indsamlingen. Vi håber på bred opbakning fra virksomheder, investorer og borgere, og alle bidrag - uanset størrelse – tæller. Det hele går ubeskåret til indsatsen, lyder det fra de to direktører.

Helt konkret går midlerne til etablering af et selvstændigt sekretariat bestående af en leder med politisk gennemslagskraft, to-tre projektledere, to-tre assistenter/studentermedhjælpere samt støttefunktioner fra Esbjerg Kommune og Region Syddanmark. Sekretariatet vil referere til en selvstændig bestyrelse med deltagelse af blandt andre Henrik Uhd Christensen og Søren Nørgaard Thomsen, og driftsomkostningerne er i årene 2020-2022 anslået til minimum 10 millioner kroner. Hertil kommer udgifter til konkrete projekter.

Annonce

Hele Esbjerg skal løftes

De to erhvervsledere siger også, at de ønsker at gøre uddannelsesoffensiven til et anliggende for alle esbjergensere.

- Vi har behov for at løfte hele Esbjergs image og specifikt fokusere på det samlede uddannelsesområde, fra folkeskoler til universiteter, som ikke kun har stor betydning for virksomhedernes muligheder for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft, men for hele bosætningen i kommunen. Vores ambition er at mobilisere økonomiske midler, så indsatsen bliver så slagkraftig som mulig. Derfor opfordrer vi i den første fase virksomheder, fonde og andre til at bidrage til at sikre byens langsigtede udvikling. Vi fornemmer i denne tidlige fase, at der er bred opbakning til projektet, forklarer Søren Nørgaard Thomsen.

I forhold til, hvad det er, der står på spil, siger Henrik Uhd Christensen:

- Det er intet mindre end vores fælles fremtid i Esbjerg, som står på spil. Formår vi ikke at løse opgaven - at tiltrække flere studerende - risikerer vi at ende i en ond spiral med faldende indbyggertal, færre unge, fald i skatteindtægter og ejendomspriser samt en generel nedgang i service og velfærd, som alle borgere vil komme til at mærke.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder de to virksomheders indsats for helt fantastisk:

- Tanken om at brede det ud til ikke bare hele erhvervslivet, men at prøve at sætte det forrest i kommunens borgeres bevidsthed er helt rigtigt, og jeg håber, de får opbakning til at kunne levere den økonomi, de har stillet i udsigt.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Nu ser det endelig ud til, at retarderede Victor på 8 år får hjælp: - Det gør mig rasende, at vi skulle så langt ud, før det blev taget alvorligt

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Navne For abonnenter

Nekrolog: Den gamle uddeler i Hejls er død

Billund

Corona-udbrud lukker bageri: - Vi er lagt fuldstændig ned

Annonce