Annonce
Haderslev

Nu skal der forhandles: Der er over 60 mio. kroner ekstra i kassen

Borgmester H. P. Geil (V) inviterer alle partier og løsgængere til forhandlinger om de næste års budgetter. Og denne gang skal der ikke spares, men deles penge ud. Arkivfoto: Jacob Schultz
Efterårets budgetforhandler i Haderslev Kommune går i gang nu. Og på grund af den nye udligningsreform er der 67 millioner kroner mere at forhandle om end der ellers ville have været. Borgmester H. P. Geil spillede tirsdag ud med sine ønsker

Der står ældreomsorg, skoler og børneomsorg øverst på den liste, som borgmester H. P. Geil (V) går til budgetforhandlinger med.

Baggrunden er, at efterårets store budgetlægning i kommunerne begynder nu. Og takket være en ny udligning, hvor fattige kommuner har fået forholdsmæssigt mere fra den kommunale udligning end tidligere, kan Haderslev Kommunes politikere nu tage det brede smil op af lommen, inden de stempler ind til budgetforhandlinger.

I 2021 er der i alt 74 millioner kroner i overskud på budgettet. I 2022 er der 92 millioner i overskud. Og året efter 84 millioner ekstra.

Annonce

En løftet stemning

Tirsdag præsenterede borgmester H. P. Geil sine prioriteringer til de områder, som skal løftes med de mange millioner i alle tre år: Et løft til velfærden inden for børne- og ældreområdet, det vil blandt andet sige bedre pleje til udsatte ældre borgere og bedre sagsbehandling og omsorg for kommunens udsatte børn, men også bedre normering og mere uddannelse til de ansatte på skolerne og i ældreplejen.


Vi har kommunalt selvstyre og kan jo i princippet bruge penge til det, vi beslutter. Men man skal da være meget tonedøv, hvis vi i Haderslev ikke vælger at prioritere de her områder

H. P. Geil (V)


- Vi har kommunalt selvstyre og kan jo i princippet bruge penge til det, vi beslutter. Men man skal da være meget tonedøv, hvis vi i Haderslev ikke vælger at prioritere de her områder. De trænger, og nu har vi muligheden, siger H. P. Geil.

H. P. Geils ønsker til budgettet indeholder også anlægsinvesteringer såsom nye udstykninger, ny børnehave, byudvikling og flere og bedre idrætsfaciliteter.

Endeligt er det vigtigt for H. P. Geil, at kassebeholdningen styrkes og på sigt kommer op på 80-100 millioner kroner, "så der bliver økonomisk overskud til at foretage større investeringer uden at skulle ud i besparelser", som H.P. Geil formulerer det.

Annonce

Trænger til løft

Baggrunden, fortæller H. P. Geil, for ønskerne til budgettet er mange års nedslidning og gentagne besparelser på de store velfærdsområder, herunder de mange "enkeltsager", som dukker op med jævne mellemrum om svigt i plejen af svage borgere.

- Det, vi så i Aarhus og i Randers med skjult kamera i ældreplejen, må ikke kunne ske her. Det siger sig selv. Den slags sager er også gift for vores rekruttering til hjemmeplejen, derfor skal vi have løftet efteruddannelsen og skabt respekt om faget, siger H. P. Geil om en af tidens mest omdiskuterede enkeltsager.

Men også sagsbehandlingen af børnehandicap-sagerne skal tilføres flere hænder og bedre uddannelse.

JydskeVestkysten har over den seneste tid beskrevet en række sager, hvor der fra forældreside har været rejst tvivl om lovligheden og værdigheden i sagsbehandlingen af blandt andet tabt arbejdsfortjeneste.

- Vi skal som kommune overholde loven. Det er klart. Og derfor skal ledelsen styrkes på det her område, siger H. P. Geil.

15. september er der 1. behandling af budgettet.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Esbjerg

Rideklubben blev ikke hørt: Rockmusikken kan spille på Vesterlands nye hjemmebane i Rindby

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Vinbonden på Årø drømmer om at udvide med besøgsdestilleri

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Billund

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Annonce